5 manieren om een tweedehands auto te kopen

Photo by saens loyson on Unsplash

Een tweedehands auto kopen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen. Waarbij de ene manier meer zekerheden biedt dan de andere manier. Maar misschien zou je ook kunnen zeggen: De ene manier vraagt wat meer kennis van auto's en wat meer lef van je dan de andere manier. Iets wat vaak beloond zal worden met een lagere prijs voor vergelijkbare auto.

Belangrijker is echter dat als je een tweedehands auto gaat kopen, dat je dat dan doet op een manier die bij je past en waar je je lekker bij voelt. Want anders zou goedkoop wel eens heel goed duurkoop kunnen worden. Maar welke manieren zijn er eigenlijk om een tweedehands auto te kopen?

1) Kopen van een particulier

Een zeer bekende manier om een tweedehands auto te kopen is door een auto te kopen van iemand die er één te koop heeft staan, maar die dat niet bedrijfsmatig doet. Ofwel, een auto kopen van een privé persoon, ook wel een particulier genoemd.

Een groot voordeel van een auto kopen van een particulier is, dat je direct zaken doet met de eigenaar van de auto. Op deze manier kun je dan ook vaak een goede inschatting maken over hoe deze eigenaar met zijn spullen en dus ook met zijn auto omgaat. En dus of het verstandig is om zijn auto te kopen. Of misschien wel juist helemaal niet.

Een ander voordeel van een auto kopen van een particulier is, dat je in vergelijking met kopen bij een garage of een autodealer doorgaans een stuk goedkoper uit bent. Een particulier is tenslotte geen bedrijf en verkoopt zijn auto dan ook doorgaans niet om er winst op te kunnen maken. Hij of zij wil gewoon een redelijk bedrag ontvangen voor de auto die voor hem of haar overbodig is geworden.

Een laatste belangrijk voordeel van het kopen bij een particulier is, dat je doorgaans direct of de gekochte auto kunt beschikken, waar je bij een garage of een dealer nog wel eens enkele dagen tot zelfs weken op je auto moet wachten.

Een nadeel van het kopen bij een particulier is, dat je geen garantie hebt. Dus gaat er wat stuk aan de auto, dan komen de kosten van reparatie eigenlijk altijd voor jouw rekening.

2)Kopen bij de autodealer

Naar een autodealer ga je doorgaans als je op zoek bent naar een tweedehands auto van een bepaald merk, die nog maar een paar jaar oud is en die nog niet zoveel kilometers gereden heeft. Een auto waar je veel geld aan gaat uitgeven. En waarop je dan ook graag een goede garantie wilt hebben en waarbij je een goede service verwacht. En bovendien wil je, als je zoveel geld gaat uitgeven, een betrouwbaar adres waar je een auto gaat kopen.

Bij de autodealer ben je daarvoor precies op het juiste adres. Wel is het zo dat je bij de dealer het duurste uit bent voor een auto. Maar in ruil daarvoor krijg je dan wel de beste garantie en de beste service.

En misschien zelfs wel de beste auto voor je geld. Want een dealer weet doorgaans waar de auto die ze verkopen vandaan komt, van wie de auto is geweest en hoe hij of zij ermee is omgegaan. Tevens is doorgaans de onderhoudshistorie van een auto bekend bij de dealer en is de kilometerstand relatief laag. Daarbij zal een auto die ooit ernstige schade heeft gehad, zich niet in de verkoopvoorraad van een dealer bevinden.

Dit alles bij elkaar maakt, dat er eigenlijk geen betrouwbaarder adres is om een auto te kopen dan bij een dealer van het automerk waar jouw voorkeur naar uitgaat.

3) Lokale onafhankelijke garage

Vooral wanneer je in een wat kleiner dorp woont waar iedereen de lokale ondernemers en dus ook de lokale garagehouder wel kent, kan het kopen van een tweedehands auto bij de lokale onafhankelijke garage ook wel eens een goed idee zijn.

Auto's die bij een lokale garage te koop staan, zouden wel eens wat ouder kunnen zijn en een hogere kilometerstand kunnen hebben dan de auto's die je doorgaans bij een dealer vindt. Ook de garantie zou wel eens minder uitgebreid kunnen zijn. Want doorgaans geven lokale garages niet veel meer garantie dan de standaard Bovag garantie.

Daar tegenover staat wel dat de lokale onafhankelijke garage de auto's die hij in zijn verkoopvoorraad heeft vaak wel kent. En tevens de laatste eigenaar kent. Want vaak zijn de auto's die de lokale garage te koop heeft staan, auto's die daar ook in onderhoud zijn geweest.

De lokale onafhankelijke garage is dan ook bij uitstek een goed adres om een tweedehands auto te kopen die net iets ouder is en die net wat meer kilometers gereden heeft, maar die wel betrouwbaar is, zodat er nog vele zorgenloze kilometers mee gemaakt kunnen worden.

4) Autohandelaar

Een autohandelaar handelt in auto's. Dat zal geen verrassing zijn. Maar dat is dan vaak ook het enige wat een auto handelaar doet. De handelaar koopt een auto, wast 'm en poetst de auto misschien wat en biedt de auto dan gelijk weer te koop aan.

Een autohandelaar weet dan vaak ook echt niet wat hij precies te koop heeft staan. En kan je dan vaak ook niet zoveel over de auto vertellen als je misschien wel zou willen.

Soms kan dit leiden tot vervelende conflicten wanneer een gekochte auto toch niet zo goed blijkt te zijn als gedacht. Iets dat vaak voortkomt uit de gedachte dat de autohandelaar het geweten moet hebben dat er iets aan de auto mankeerde.

Dit zal vaker niet het geval zijn dan wel. Want ook een autohandelaar wil graag zijn bedrijf draaiende houden. En zal dan ook niet graag een goeie naam te grabbel gooien. Houd dat in gedachten als je denkt over het kopen van een auto bij een autohandelaar. En overleg rustig met een autohandelaar hoe een probleem samen op te lossen, mocht deze onverhoopt ontstaan.

Afhankelijk van de leeftijd van de auto en de aanschafprijs, krijg je bij de autohandelaar ook vaak een Bovag garantie. Maar zelfs al krijg je geen garantie, dan kun je nog altijd een beroep doen op de standaard wettelijke garantie die bij de verkoop aan consumenten geldt.

Met het kopen van een auto bij een autohandelaar ben je vaak een stuk voordeliger uit dan bij een garage of een autodealer. Niet alleen omdat een auto bij een autohandelaar vaak goedkoper te koop staat, maar tevens omdat er bij een autohandelaar vaak ook wel wat meer onderhandelingsruimte is over de prijs.

5)Kopen op een Autoveiling

Als je wat avontuurlijker een auto wilt kopen en je wilt vooral ook zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan kan een auto kopen via een autoveiling wel eens wat voor je zijn. Want ook als particulier kun je kopen bij een autoveiling.

Een auto kopen via een autoveiling kan zowel online, zoals bij autoveiling.nl alsook door gewoon naar een veiling toe te gaan, zoals naar de Domeinen, een veiling georganiseerd door de overheid.

Wanneer je een auto op een veiling koopt, dan koop je uiteraard zonder enige garantie en zoals gezien. Dus ook een proefrit maken zal vaak niet aan de orde zijn. Het komt er dan ook op aan de auto zo goed te bekijken als mogelijk is en te proberen zoveel mogelijk over de auto in kwestie te weten te komen, voordat je een bod gaat uitbrengen.

Denk goed na over hoeveel je biedt en over hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan die auto. Want als je de hoogste bieder bent, dan ben je verplicht de auto te kopen. En tevens verplicht alle bijkomende kosten te betalen. Dus bekijk tevens goed wat de bijkomende kosten zijn. Want vooral dingen als het betalen van rest BPM, zou wel eens snel in de papieren kunnen lopen.

Op welke van de hiervoor beschreven 5 manieren je ook een auto gaat kopen, je koopt altijd een auto die al gebruikt is. En aan een tweedehands auto, zelfs al is hij nog niet eens zoveel gebruikt, kunnen onverwachte onkosten komen. Kosten die je mogelijk zelf moet betalen, omdat ze niet onder de garantie vallen.

Het daarom ook verstandig hier rekening mee te houden wanneer je jouw budget voor een tweedehands auto gaat bepalen. Zorg er bij het bepalen van het budget dan ook altijd voor dat je zo'n 1000 tot 1500 Euro achter de hand hebt voor onvoorziene uitgaven aan de auto. Op deze manier kan een onaangename verrassing tenminste niet te onaangenaam worden.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen