Een auto ergens in het buitenland kopen en zelf naar huis rijden

Photo by Saketh Garuda on Unsplash

Je hebt een auto gevonden in België, Duitsland, Zwitserland of Italië. De auto bevalt je en je zou deze auto best graag willen kopen. Maar hoe krijg je die auto thuis?

Zelf de auto die je ergens in het buitenland gekocht hebt naar huis rijden is uiteraard het leukst. Maar als je de auto zelf naar huis gaat rijden, hoe pak je dat dan aan? Wat heb je nodig? En waar moet je aan denken?

Het ophalen van de auto voorbereiden

Voordat je op pad gaat om de auto op te halen die je in het buitenland gekocht hebt, moet je jezelf goed bedenken dat je hoogstwaarschijnlijk een serieus aantal kilometers gaat rijden in een auto die je weliswaar goed bekeken hebt, maar waarvan je de exacte conditie niet weet.

Met andere woorden: er is een hele reële kans dat het genieten wordt van de rit en dat je zonder problemen thuiskomt met de auto. Maar er kan zich uiteraard ook een probleem gaan voordoen.

Echter, wanneer je lid bent van de ANWB Wegenwacht en ook pechhulp in Europa in je pechhulppakket hebt, dan hoef je je over problemen onderweg ook niet echt zorgen te maken. Je hebt het liever niet uiteraard. Maar je weet dan in ieder geval zeker dat je thuiskomt met je auto. Zelfs al stopt de auto er onderweg volledig mee.

Al met al is een goedgeregelde pechhulp een fijne zekerheid om achter de hand te hebben.

Echter, wat je tevens gaat doen is op pad gaan met een auto die je niet kent. Nu zal dat onder normale omstandigheden geen probleem zijn. Maar wanneer je zelf een auto vanuit het buitenland naar huis gaat rijden, dan is niet alleen de auto vreemd, maar tevens wellicht het land, de wegen en de omstandigheden.

Dit vergroot de kans op een ongeval aanzienlijk. Voorzichtigheid is uiteraard geboden. Maar tevens is een adequate verzekering van de auto noodzakelijk. Dit kan door de auto op chassisnummer te verzekeren. Een aantal verzekeringsmaatschappijen biedt deze mogelijkheid. Omdat auto's in veel landen verkocht worden zonder kenteken.

Hier in Nederland kennen we voertuig gebonden kentekens. Maar in veel landen wordt gebruik gemaakt van persoonsgebonden kentekens.

Er zal dan waarschijnlijk ook geen kenteken op de auto zitten. In plaats daarvan krijg je papieren bij de auto waarmee deze in Nederland geïdentificeerd kan worden door de RDW. En je daarmee een kenteken en kentekenplaten kan geven voor je auto.

Dit betekent dat je op het moment dat je de auto naar Nederland wilt rijden, je geen kenteken voor de auto hebt. En dus ook geen kentekenplaten op de auto.

Echter, je hebt wel een kenteken nodig om met de auto te kunnen rijden. Hiervoor zijn er zogenaamde exportkentekens beschikbaar. Deze moet je uiteraard regelen voor je auto, voordat je ermee naar Nederland gaat rijden.

Vaak is de auto die voorzien wordt van een exportkenteken tevens direct verzekert voor de periode van 5 dagen. Controleer echter altijd of het ook daadwerkelijk zo is. En verzeker de auto anders op chassisnummer voor de dagen dat je ermee onderweg bent.

Op pad met je auto uit het buitenland

Zeker wanneer je een auto gaat kopen en ophalen die ergens onderin Duitsland, Zwitserland of Italië staat, dan heb je aardig wat kilometers af te leggen voordat je de auto thuis hebt.

Zorg er dan ook in ieder geval voor dat je uitgerust aan de reis begint en ruim de tijd hebt voor de rit. Dergelijke ritten zijn goed in twee dagen te doen. Maar wanneer je een extra dag erbij neemt voor de terugreis, dan kun je niet alleen volop genieten van de reis, maar is er tevens niet meteen paniek wanneer je wat pech krijgt onderweg.

Je kunt ervoor kiezen om met een vorm van openbaar vervoer naar de bestemming te gaan waar de auto staat. Om vervolgens terug te rijden met de auto.

Echter kan het leuker zijn om er samen met een vriend of vriendin een leuk uitje en een leuk avontuur van te maken. Bovendien beschik je dan over een extra auto en een extra stel hersens. Iets dat goed van pas kan komen bij eventuele pech en problemen.

Zodra je de reis met de auto gaat beginnen, stop dan bij het eerste het beste tankstation niet alleen om te tanken. Maar peil dan ook direct de olie, controleer de bandenspanning en controleer tevens de niveaus van alle vloeistoffen. En kijk tevens of alle verlichting het doet.

Het is het beste om dit direct even bij een tankstation te controleren, omdat bij een tankstation alle benodigde vloeistoffen en lampjes te verkrijgen zijn. Bovendien moet bandenspanning altijd gecontroleerd worden met koude banden en het oliepeil nadat de motor enige tijd niet gelopen heeft.

Houd vervolgens onderweg het oliepeil goed in de gaten. Want zelfs al is de motor gezond, dan nog kan het zijn dat de motor op een lange afstand, waarbij veel van de motor gevraagd wordt, wat olie verbruikt.

Met een goede voorbereiding en een beetje aandacht voor de auto onderweg, moet het mogelijk zijn om jouw in het buitenland gekochte auto zonder problemen en veilig naar huis te rijden.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen