Het kopen van een auto tot 1000 Euro

Om diverse redenen kun je geen zin hebben om meer dan 1000 Euro voor een auto uit te geven. En dat hoeft ook niet, want tot 1000 Euro kun je best een leuke auto kopen waar je nog wel even mee vooruit kunt.

Wel moet je je van tevoren heel goed bedenken dat als je maar tot 1000 Euro wilt gaan voor een auto, er wel eens wat aan zou kunnen mankeren. Hetzij door ouderdom, hetzij door matig onderhoud, of alle twee. In dit artikel gaan we eens bekijken hoeveel auto je kunt kopen tot 1000 Euro.

Kijk eens naar andere auto's dan de populaire auto's

Uiteraard vind je onder de auto's tot 1000 Euro vast ook wel een oude Volkwagen Polo, of een Opel Corsa, of een Renault Twingo. En als je iets groter wilt, is er voor dat geld vast ook nog wel een oud Golfje of zelfs een BMW 3-serie te vinden.

Maar deze auto's zullen dan stuk voor stuk ergens tussen de 15 -en de 20 jaar oud zijn. En zullen dan ook vaak al behoorlijk wat kilometers gereden hebben. Iets wat de kans op het kopen van een niet al te beste auto zienderogen laat toenemen.

Bij dergelijke bouwjaren hangt veel af van hoe zuinig vorige eigenaren met auto zijn geweest. Is de auto altijd netjes onderhouden en is er netjes mee gereden. Is erin gerookt of zijn er honden, bouwmaterialen of kleine kinderen mee vervoerd. Dergelijke omstandigheden hebben namelijk een grote weerslag op het interieur van de auto.

Wanneer je het kopen van een auto tot 1000 Euro iets slimmer aanpakt, zou je juist moeten gaan zoeken onder auto's die niet zo populair zijn bij het autokopende publiek.

Een goed voorbeeld hiervan is de Citroën Xantia. Veel autokopers schijnen bang te zijn dat wanneer er iets aan het hydraulische veersysteem van de Xantia mankeert, het dan een hele dure aangelegenheid wordt om dat te repareren.

Maar het enige dat eigenlijk stuk kan gaan, wanneer de auto redelijk onderhouden is, zijn de veerbollen. En wanneer je een Citroën Xantia gaat bekijken dan hoor je het vrijwel direct wanneer er een veerbol niet goed is. Want dan blijf je een tikkend geluid horen wanneer de motor loopt.

En omdat de Citroën Xantia niet erg populair is onder de kopers van een gebruikte auto , maar er wel veel van zijn, kun je voor onder de 1000 Euro een heerlijke comfortabele auto kopen, waar je waarschijnlijk nog jaren plezier van hebt. Omdat eigenaren van dergelijke auto's vaak ook nog zuinig op die auto zijn geweest.

Dit is slechts één enkel voorbeeld van een auto die door zijn gebrek aan populariteit doorgaans veel auto biedt voor weinig geld.

Waarop letten als je een auto ouder dan 15 jaar koopt

Wanneer je tot 1000 Euro een auto kopen wilt, dan kom je al snel terecht bij auto's die 15 jaar oud, of waarschijnlijk zelfs al ouder zijn. Dergelijke auto's vind je tevens niet bij een auto dealer of een ander goed adres die tweedehands auto's verkoopt.

Auto's in de prijscategorie van 1000 Euro en minder, worden ook wel 'laatste eigenaar auto' genoemd en staan dan ook vaak te koop bij handelaren die juist dat soort auto's verkopen. Van dergelijke autohandelaren mag u dan ook niet veel service verwachten. Je moet de auto zelf goed bekijken, ermee rijden en zelf zien te bepalen of die auto goed is.

En mocht later blijken dat de auto minder is dan dat je gedacht had, dan heb je eigenlijk gewoon pech. Ervan uitgaande dat de autohandelaar je wel netjes alles verteld heeft wat hij van de auto weet.

Een auto tot 1000 Euro vind je uiteraard ook bij de particulier. En ook hier geldt weer. Controleer zelf alles goed. Kijk of de papieren kloppen en of er een papier van de APK-keuring bij zit. En of de auto inderdaad nog zo lang APK heeft, zoals gezegd werd.

En onthoud goed, APK gekeurd betekent geenszins dat een auto goed is. APK gekeurd betekent alleen dat de auto op het moment van keuren veilig genoeg was om aan het verkeer te mogen deelnemen.

Ook als je niet zo heel veel verstand van auto's hebt, maar je wilt toch niet meer dan 1000 Euro uitgeven voor een auto, ga dan vooral af op wat je ziet:

  • Staat de auto er zondermeer keurig bij?
  • Is het interieur mooi schoon en onbeschadigd?
  • Zit het onderhoudsboekje erbij. Ziet deze er netjes uit en zijn alle onderhoudsbeurten netjes gestempeld met datum en paraaf?
  • Is het minder dan 10.000 kilometer geleden dat de auto zijn laatste beurt heeft gehad?
  • Werken alle lampjes in de auto, zoals in de kofferbak en het dashboardkastje?
  • Ziet het er onder de motorkap ook allemaal netjes uit, maar ook weer niet zo dat het lijkt of alles net schoongemaakt is?

Wanneer iedere vraag zondermeer met 'Ja' beantwoord kan worden, dan is de kans groot dat je naar een goede auto aan het kijken bent.

Maar koop nooit een auto zonder een proefrit te maken die lang genoeg is om de motor op temperatuur te laten komen. En waarbij je een stukje binnen de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom en het liefst ook een stukje snelweg rijdt.

Pas als je een goed gevoel hebt over de gemaakte proefrit, wordt het tijd om over de prijs te gaan praten en wellicht tot het kopen van de auto over te gaan.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren