Goedkoop een auto kopen: Hoe doe je dat?

Goedkoop een auto kopen. Niet iedereen staat er zo bij stil dat goedkoop een auto kopen soms een heel slim idee kan zijn. Want met het rijden in een goedkope auto, kun je heel veel geld overhouden voor andere leuke dingen. Of kun je toch een auto rijden, terwijl dat anders misschien niet had gekund.

Vaak wordt gedacht dat een goedkope auto per definitie een onbetrouwbare auto is. Of een slechte auto. Maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Wie een beetje geduld heeft en goed kijkt wat er te koop is, kan voor een paar honderd Euro een auto kopen en daar nog jaren plezier van hebben.

Kijk verder dan alleen de aankoop

Goedkoop een auto kopen is één. Maar als je vervolgens niet goedkoop kan rijden met die auto, dan heb je aan het goedkoop kopen van een auto nog weinig gehad.

Want veel kosten om met een auto te kunnen rijden komen maandelijks terug. En kunnen tussen de diverse auto's nog wel eens behoorlijk verschillen.

Kosten die je bij iedere auto elke maand weer zult hebben zijn:

  • Wegenbelasting
  • Verzekering
  • Brandstof

Daarnaast zal er vroeg of laat onderhoud gepleegd moeten worden aan de auto en moet de auto één keer per jaar APK gekeurd worden. En voor de ene auto zijn de onderdelen goedkoper dan voor de andere auto. Goedkoop rijden betekent ook goedkoop onderhoud kunnen laten uitvoeren. Dat betekent tevens een auto uitzoeken waarvan de onderdelen goedkoop zijn.

Wat je aan wegenbelasting moet gaan betalen voor een auto hangt af van het gewicht van de auto en de brandstof waarop de auto rijdt.

Hetgeen kortweg betekent dat je voor een kleine lichte auto die op benzine rijdt enkele tientjes in de maand aan wegenbelasting betaalt en voor een grote zware auto die op diesel rijdt zomaar rond de honderd euro in de maand aan wegenbelasting kwijt kunt zijn.

Ook voor het verzekeren van een grote auto zul je aanzienlijk meer geld kwijt zijn dan voor het verzekeren van een kleine auto. Hoeveel je precies voor een verzekering gaat betalen hangt doorgaans af van de nieuwprijs van de auto en van hoelang jij al schadevrij rijdt.

Het is dan ook niet zo dat, hoe ouder de auto, hoe minder verzekeringspremie je betaalt. Dus je verzekert een auto het goedkoopst wanneer je een auto koopt die nieuw ook al heel goedkoop was.

Let op dat zelfs tussen de verschillende versies van hetzelfde merk en type auto al een behoorlijk verschil in nieuwprijs kan zitten. Want bijvoorbeeld de kaalste versie van de Volkwagen Golf met de kleinste benzinemotor was nieuw een stuk goedkoper dan de Volkwagen Golf GTI.

En dan is er nog de brandstof. Benzine is de duurste brandstof en gas het goedkoopst. Diesel zit daar precies tussenin. Nu is het helaas niet zo dat wanneer je een auto koopt die op gas rijdt, je dan per definitie het goedkoopst uit bent. Want voor een auto die rijdt op benzine betaal je de minste wegenbelasting. En voor een vergelijkbare auto die rijdt op gas, ofwel LPG, betaal je de meeste wegenbelasting.

Dus op welke brandstof de auto moet rijden die je wilt gaan kopen, hangt vooral af van het aantal kilometers dat je gaat rijden. Ruwweg ligt het omslagpunt waarop rijden op diesel of gas goedkoper wordt dan rijden op benzine rond de 12.000 kilometer per jaar.

Echter, wanneer je langdurig veel gaat rijden is goedkoop een auto kopen een minder slim idee. Want hoewel je voor weinig geld best een goede auto kunt kopen, zijn goedkope auto's doorgaans al behoorlijk oud en hebben tevens al een hoop kilometers gereden.

Dit betekent dat de kans op hoge onkosten aanzienlijk toeneemt wanneer je met een oude auto met een hoge kilometerstand voor een langere periode veel kilometers gaat rijden.

We gaan er voor het gemak dan ook vanuit dat ook jouw goedkope auto een auto wordt die op benzine rijdt.

Hoe vind je een goedkope auto?

Een goedkope auto vinden, hoe doe je dat? Marktplaats.nl is bij uitstek geschikt om je zoektocht naar een goedkope auto te beginnen. Waarbij je zoals gezegd het goedkoopst een auto scoort wanneer je wat geduld hebt en slim kijkt naar wat er te koop staat.

Want er zijn nu eenmaal wel eens auto's die aan de straatstenen niet kwijt te raken zijn. Om wat voor een reden dan ook. Ook zijn er genoeg auto's te vinden die veel te hoog geprijsd zijn. Tevens zijn er auto's die nu eenmaal niet zo populair zijn bij het autokopend publiek.

En hoe beter jij op de hoogte bent van wat er te koop staat en hoe lang en ook waarom, hoe beter de deal is die je mogelijk kunt krijgen. Zeker wanneer je je een beetje verdiept hebt in de auto waar je je oog op hebt laten vallen.

Wanneer je slim onderhandelt, redelijk van prijzen weet en op het juiste moment de te koop staande auto gaat bekijken, dan kan er zomaar eens een derde deel van de vraagprijs af te onderhandelen zijn. Met slim onderhandelen kan een wat duurdere auto ook ineens heel goedkoop worden.

Een andere mogelijkheid om goedkoop een auto te kopen is, de lokale dealers en garages afgaan om te kijken of ze toevallig nog een goedkope inruiler hebben staan, die er al een poosje staat. Vaak staat zo'n auto er nogal ongewassen bij en kun je aan de roest op de remschijven zien dat auto er al een poosje staat.

Soms is zo'n auto voor een heel schappelijk prijsje te bemachtigen. Gewoon omdat ook de garage of de dealer het liefst van een auto af is waar ze zelf niets mee hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je een Peugeot bij een Mercedes dealer tegenkomt, je deze Peugeot wel eens heel goedkoop in handen zou kunnen krijgen.

De laatste optie is alleen aan te raden als je redelijk wat verstand van auto's hebt. En dat is een auto kopen met niet al te zware schade of met een mankement die met een beetje investering in tijd best heel goed zelf op te lossen is.

Echter, verkeerd inschatten wat er aan de auto gebeuren moet, betekent vaak dat er vooral meer geld uitgegeven moet worden dan je dacht. En dat is nu niet de bedoeling wanneer je op zoek bent naar een goedkope auto.

Goedkoop een auto kopen tweedehands kan dus echt wel. Het komt vooral aan op geduld, kennis van de auto die je hebben wilt en op het juiste moment in onderhandeling gaan met degene die de auto aanbiedt.

Want zeker wanneer iemand het gevoel heeft dat er niemand in zijn auto geïnteresseerd is en hij wil er toch graag vanaf, dan is een auto het goedkoopst te kopen.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren