Hoe pak je een auto kopen tot 5000 Euro goed aan?

Een auto kopen en daar tot 5000 Euro aan besteden, is voor menig autokoper best spannend. Voor 5000 Euro moet het namelijk mogelijk zijn om in het bezit van een goede auto te komen. Maar is de auto die jij op het oog hebt dat ook?

Hele onbetrouwbare auto's worden er eigenlijk niet meer gemaakt. Maar dat neemt helaas niet weg dat er nog steeds een hele hoop mis kan zijn met een tweedehands auto. Zelfs al koop je geen oude tweedehands auto en besteed je er maar liefst 5000 Euro aan.

Waar koop je een betrouwbare tweedehands auto?

Wanneer je een auto gaat kopen, dan kun je dat op verschillende plekken doen, namelijk: de dealer, de onafhankelijke garage, de autohandelaar en de particulier.

Waarbij je bij een particulier het meeste waar voor je geld zou kunnen krijgen. Garantie heb je echter op geen enkele manier als je van een particulier koopt.

Garantie krijg je wel zodra je jouw auto koopt bij een bedrijf.

Echter, wanneer je jouw auto bij een bedrijf koopt, dat alleen aan auto's inkopen en verkopen doet, dan betekent dat vaak dat eventuele reparaties onder garantie niet door het bedrijf zelf worden uitgevoerd. Waardoor eventuele garantieafhandelingen wat gecompliceerder zouden kunnen worden.

Dat betekent, dat wanneer je veel belang hecht aan een goede en degelijke garantie op je tweedehands auto, je het beste af bent wanneer je een tweedehands auto bij een garage of dealer koopt. Zeker wanneer je voor het kopen van een auto geld lenen moet.

Zowel bij een particulier, als bij een garage of dealer, alsook bij een autohandelaar is het mogelijk voor 5000 Euro een prima auto te kopen. Want of een auto goed is, ligt namelijk niet aan degene die de auto te koop aanbiedt, maar aan de staat van onderhoud van de auto.

En de staat van onderhoud van een auto is vrijwel altijd in orde, wanneer het onderhoudsboekje nog bij de auto aanwezig is, en alle benodigde onderhoudsbeurten netjes zijn ingeschreven met datum en kilometerstand, zijn afgestempeld en zijn geparafeerd.

of een auto goed onderhouden is, vertelt het onderhoudsboekje

Om extra zekerheid te krijgen omtrent de staat van de auto, zou je het bedrijf dat de auto in onderhoud heeft gehad kunnen bellen. En zou je kunnen vragen wat ze over de auto weten, over de vorige eigenaar weten, en of de auto toevallig ooit schade heeft gehad.

Wanneer je een auto gaat kopen die je om en nabij de 5000 Euro gaat kosten, dan zou het wel fijn zijn een auto te bemachtigen die nooit schade heeft gehad. Een keertje wat kleine schade is niet zo erg. Maar wanneer een auto in zijn leven ooit forse schade heeft gehad, dan zouden de gevolgen daarvan, ondanks kundige reparatie, vroeg of laat wel eens niet onopgemerkt kunnen blijven.

Het is dan ook altijd verstandig, ook in deze prijsklasse, altijd door een garage of een schadebedrijf te laten controleren of een auto ooit schade heeft gehad. En hoe ernstig deze schade geweest zou kunnen zijn.

Wat kun je kopen voor 5000 Euro?

Een Mini Cooper uit 2003 heb je voor 5000 Euro, maar voor hetzelfde geld heb je ook een Fiat Punto uit 2007. Een 5 jaar jongere auto dus, voor hetzelfde geld.

Voor 5000 Euro heb je ook een Toyota Yaris uit 2004, maar ook een dikke luxe Audi A6 met een 3 liter V6 motor uit hetzelfde bouwjaar 2004. Een auto die nieuw ruim 4 keer zo duur is als een nieuwe Toyota Yaris.

Aan de hand van deze twee voorbeelden, kunnen we zonder meer concluderen dat aantoonbaar betrouwbaar, en goedkoop in het rijden, populair is in Nederland. Dat er daarom veel vraag naar dergelijke auto's is, en daarom de prijs hoog is.

Het loont dan ook zeer zeker de moeite om de tijd te nemen om eens op je gemak te gaan bekijken wat er allemaal te koop is en wat qua auto het beste bij je past. En eens ruim de tijd nemen om echte gebruikerservaringen van verschillende auto's met elkaar te vergelijken. Iets wat onder andere kan via de website van Autoweek.

Door hier de tijd voor te nemen, zou je wel eens een auto kunnen vinden die perfect past bij waar jij een auto voor nodig hebt, waar maar weinig autokopers aan denken wanneer ze op zoek zijn naar een auto, en waardoor jij vooral veel waar voor je geld zal gaan krijgen.

Want ook voor een auto kopen geldt, dat lui en gewillig de meute volgen vooral leidt tot eigenlijk teveel betalen voor een auto. Want luiheid en gebrek aan eigen initiatief is nu eenmaal duur. Een auto kopen vormt daar zogezegd geen uitzondering op.

Met andere woorden: een beetje tijd investeren in het kopen van een auto en jezelf goed informeren, kan je bijvoorbeeld zomaar een 5 jaar jongere auto opleveren die ook nog eens veel minder kilometers gereden heeft. Waardoor je vanzelfsprekend dan ook, veel langer plezier kan hebben van je 5000 Euro.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren