Waardoor wordt de waarde van een tweedehands auto bepaald?

Image by martaposemuckel from Pixabay

De waarde van een tweedehands auto bepalen valt soms niet mee. Want wanneer we bijvoorbeeld op Marktplaats kijken, dan komen we veel dezelfde auto's tegen, maar ze dragen allemaal een ander prijskaartje.

Wordt de waarde van een tweedehands auto grotendeels bepaald door wat een gek ervoor geeft? Of ligt het toch wat genuanceerder?

Bouwjaar en kilometerstand belangrijke peilers, maar niet de enige.

Bij iedere auto zijn bouwjaar en kilometerstand de belangrijkste peilers waarop de waarde van een bepaalde auto wordt vastgesteld. Daarnaast tellen uiteraard de nieuwprijs van de auto mee en de populariteit van de auto in de markt van tweedehands auto's.

De kilometerstand van een auto wordt vergeleken met het gemiddelde aantal kilometers dat met eenzelfde type auto gereden wordt. Is de kilometerstand lager dan gemiddeld, dan heeft dit een gunstige invloed op de waarde van de auto. Heeft een auto een hogere kilometerstand dan gemiddeld, dan heeft dat uiteraard een negatieve invloed op de waarde van de auto.

Wat tevens de prijs van een tweedehands auto bepaald is, waar de auto te koop wordt aangeboden. Zo betaal je voor eenzelfde merk en type auto, bij de dealer van dat merk meer dan je voor diezelfde auto bij een autohandelaar betaalt. Wanneer je dezelfde auto van een particulier koopt, kun je nog goedkoper uit zijn.

Tevens is diezelfde auto in het Noorden van Nederland vaak duurder dan in het Westen van Nederland. Simpelweg omdat in het Westen van Nederland het aanbod een stuk groter is.

Gemakshalve zouden we dan ook kunnen stellen dat je het goedkoopst uit bent wanneer je je auto koopt van een particulier in het Westen van het land.

Iets wat tevens een grote rol speelt bij de waarde van een tweedehands auto is, de populariteit van een auto. Zo kunnen we zien dat kleine zuinige auto's veel waardevaster zijn dan grote dure auto's.

Ook kun je eenvoudig ontdekken dat de populariteit van het merk en type auto tevens van grote invloed is op de waarde van een auto. Zo kan een Volkwagen Golf van bouwjaar 2000 zomaar 3 keer zo duur zijn als een Hyundai Lantra van datzelfde bouwjaar. En dat terwijl beide auto's als betrouwbaar te boek staan onder de berijders ervan.

Voor zekerheid betaal je

Voor zekerheid betaal je vaak een fors bedrag. Bij een dealer krijg je garantie op een tweedehands auto. Mocht er binnen een bepaalde periode wat aan een auto mankeren, dan zal een dealer altijd in staat zijn het mankement te verhelpen.

Tevens staan bij een dealer doorgaans alleen de beste auto's te koop. Auto's waarvan zowel de onderhoudshistorie alsook de schadehistorie bekend zijn. De autodealer mag dan ook zeker gezien worden als het meest betrouwbare adres om een auto te kopen.

De autohandel geeft op auto's boven een bepaald bedrag zogenaamde BOVAG garantie. Onder BOVAG garantie vallen: gebreken die gedurende de garantieperiode als gevolg van normaal gebruik ontstaan en gebreken die ten tijde van de koop niet waarneembaar waren.

BOVAG garantie is weliswaar een garantie. Maar tevens een garantie waar nogal eens discussie over kan ontstaan tussen koper en verkoper. Want wat is normaal gebruik? En welke gebreken vallen onder niet waarneembaar?

Wanneer jij bijvoorbeeld niet zo heel veel verstand van auto's hebt, dan zullen heel veel gebreken voor jou onder niet waarneembaar vallen. Terwijl ze voor iemand die wel verstand van auto's heeft welzeker waarneembaar zouden zijn.

De verkoper heeft meldplicht naar de koper toe. Hetgeen betekent dat de verkoper u eerlijk moet vertellen en laten zien in welke staat de auto verkeert. Maar jij als koper hebt zogenaamde controleplicht. Wat betekent dat jij zelf goed moet bekijken wat je koopt.

Daarbij komt dat veel autohandelaren vaak niet eens precies weten wat ze kopen en in welke staat de auto's precies verkeren. Zo kan het zijn dat een bepaald mankement aan een auto, ook bij hun niet bekend is.

En juist dit kan wel eens tot hele vervelende situaties leiden wanneer je een auto koopt waar serieus wat aan blijkt te mankeren. Met rustig onderhandelen en praten is er vaak best tot een oplossing te komen. Maar helaas gooien emoties nogal eens roet in het eten.

Wanneer je dan ook een auto koopt met alleen BOVAG garantie en de auto moet nog aardig wat geld kosten, dan doe je er verstandig aan een aankoopkeuring te laten doen door de ANWB. Een dergelijke keuring kost rond de 200 Euro. Maar dan weet je wel precies in wat voor een staat de auto verkeert en wat de waarde is van deze tweedehands auto die je op het oog hebt.

Zo wordt de kans op nare verrassingen in ieder geval al een heel stuk minder. Een dergelijke keuring kun je uiteraard ook laten doen bij een tweedehands auto die door een particulier te koop wordt aangeboden. En dat is zeer zeker verstandig. Omdat je, wanneer je een auto koopt van een particulier, geen enkele garantie hebt waar je aanspraak op kunt maken.

Kortom, de waarde van een tweedehands auto wordt uiteindelijk niet alleen bepaald door het bouwjaar en de kilometerstand. Maar ook door een aantal andere dingen. Waaronder de zekerheid die je wilt hebben bij de koop van een auto.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen