Welke garantie heb je op een tweedehands auto?

Vooral wanneer je het nodige geld hebt uitgegeven aan een tweedehands auto, dan is het wel een lekker gevoel wanneer je dan ook garantie hebt op die auto. Wat voor een garantie je hebt op een tweedehands auto, hangt met name af van de leeftijd en het aankoopbedrag van de auto.

Maar dan alleen wanneer je als consument een auto koopt bij een bedrijf. Tenzij een auto nog fabrieksgarantie heeft. Je ziet, er kunnen nogal wat mitsen en maren zitten aan de garantie op een tweedehands auto.

Wettelijke garantie op een tweedehands auto

De wettelijke garantie op een tweedehands auto valt onder de wet 'Verkoop en garanties voor consumentengoederen' en heeft een duur van 6 maanden.

Een verkoper is verplicht een product te leveren dat voldoet aan de eisen van normaal gebruik. Dat betekent concreet dat wanneer een verkoper je over een auto vertelt dat deze altijd goed onderhouden is geweest, onlangs een beurt heeft gehad en een verse APK heeft, dat bijvoorbeeld de remmen het dan toch zeker tot de volgende APK goed blijven doen.

Is dat niet het geval en doen de remmen het binnen een half jaar al behoorlijk slecht, dan kun je teruggaan naar de verkoper om aanspraak te maken op de wettelijke garantie die iedere consument heeft wanneer hij of zij een product koopt. Een tweedehands auto valt daar ook onder.

Maar zoals gezegd zitten er een hoop mitsen en maren aan de garantie op tweedehands auto's. Een verkoper heeft meldingsplicht, maar jij als consument hebt controleplicht. Zeker bij een tweedehands auto. Dus het is zeker slim om je te verdiepen in waar je op moet letten bij de aankoop van een auto voordat je een tweedehands auto gaat kopen.

Dat betekent dat je niet alleen wat de verkoper je vertelt moet controleren, maar de hele auto goed moet controleren. Daarbij moet je vooral je ogen goed de kost geven en dingen aanwijzen en bespreken die je opvallen en waar je vragen over hebt.

Hoef je dan geen verstand van auto's te hebben om een auto goed te kunnen bekijken en te beoordelen? Om aanspraak te kunnen maken op garantie hoef je geen verstand van auto's te hebben. Je bent consument, geen deskundige op autogebied.

Maar wanneer je wilt weten of je echt wel een goede auto koopt, dan is het raadzaam in ieder geval iemand mee te nemen die verstand van auto's heeft. Echter, beter is het om de auto te laten controleren bij een garage. En ga je veel geld uitgeven aan een tweedehands auto, dan is het wellicht slim om een ANWB aankoopkeuring te laten doen.

Want dan heb je niet alleen alles gedaan wat je kon doen om aan je controleplicht als consument te voldoen, maar heb je tevens een hele goede indruk van de staat waarin de auto op dit moment verkeert. En tevens kan de ANWB, maar ook een garage, je vertellen welke prijs redelijk is voor de auto en of de auto het kopen waard is.

Echter, minstens zo belangrijk is dat je op deze manier al een aantal geschillen met de verkoper voorkomt, mocht er onverhoopt toch iets aan de auto gaan mankeren. Slechts een aantal geschillen, want er kan altijd nog discussie ontstaan over: 'Wat is normaal gebruik?'.

Want als jij bijvoorbeeld in dat half jaar dat je die auto hebt, er 50.000 kilometer mee rijdt, valt dat dan nog onder normaal gebruik? Of wanneer remblokken gemiddeld 50.000 kilometer meegaan, maar jij staat na 20.000 kilometer al bij de verkoper op de stoep omdat de remblokken versleten zijn, dan is dat minimaal voer voor discussie.

BOVAG garantie op een tweedehands auto

Autobedrijven en garages kunnen aangesloten zijn bij de BOVAG. En wanneer ze aangesloten zijn bij de BOVAG, dan kunnen ze BOVAG garantie op een auto geven. Let er bij autobedrijven en garages die BOVAG garantie geven wel op dat ze inderdaad lid van de BOVAG zijn. Want als een bedrijf geen lid is van de BOVAG, is die garantie uiteraard niet geldig.

BOVAG garantie mag worden toegepast op tweedehands auto's waarvan het aankoopbedrag minimaal 4500 Euro is. Of minimaal 35% is van de oorspronkelijke cataloguswaarde, wanneer het aankoopbedrag lager is dan 4500 Euro. De duur van een BOVAG garantie op een tweedehands auto is 6 maanden.

Onder de BOVAG garantie vallen alle gebreken die gedurende de garantieperiode ontstaan als gevolg van normaal gebruik van de auto. Maar ook gebreken die bij de koop niet waarneembaar waren, vallen onder de BOVAG garantie. Waarbij er sprake is van een gebrek als de norm die de fabrikant stelt wordt overschreden.

Om het voorbeeld van de remblokken er nog maar eens bij te pakken. Wanneer de norm van de fabrikant is dat bij normaal gebruik remblokken 50.000 kilometer meegaan, dan vallen ze onder de BOVAG garantie wanneer blijkt dat de remblokken na 20.000 kilometer al versleten zijn.

Maar ook dan blijft er bij een tweedehands auto nog meer dan voldoende voer voor discussie over. Want waren die remblokken nieuw toen je de auto kocht. Of waren ze al zo'n 30.000 kilometer gebruikt. Als dat zo is, dan is het normaal de ze 20.000 kilometer later aan vervanging toe zijn. In dat geval zouden ze dan wel eens niet onder de garantie kunnen vallen.

Of remblokjes onder de garantie vallen of niet, daar zal bij een duurdere tweedehands auto, gekocht bij een garage wellicht niet zo moeilijk over gedaan worden. Maar dat neemt niet weg dat er behoorlijke discussies en geschillen kunnen ontstaan bij een gebrek dat volgens de eigenaar van de auto onder garantie valt en volgens de verkopende partij absoluut niet.

Laat een discussie nooit uit de hand lopen en leg, wanneer het BOVAG garantie betreft, het geschil op tijd neer bij BOVAG bemiddeling. Bemiddeling van de BOVAG is gratis. En bemiddeling, mits op tijd ingeschakeld, kan er doorgaans voor zorgen dat er tot een overeenkomst gekomen kan worden, waar beide partijen zich in kunnen vinden.

BOVAG garantie is overigens geen verplichte garantie die op een tweedehands auto gegeven wordt.

Meestal wordt door een bij de BOVAG aangesloten autobedrijf wel BOVAG garantie gegeven, maar dan vaak in combinatie met een afleveringsbeurt.

Dit betekent dat jij als consument uiteraard ook gewoon kunt afzien van BOVAG garantie en kunt besluiten de auto zonder garantie te kopen. En de auto daardoor voor een interessanter aankoopbedrag in handen krijgt.

Wanneer geen garantie?

De enige omstandigheid waarin je geen garantie hebt is, wanneer je een tweedehands auto koopt van een particulier.

Tenzij er nog fabrieksgarantie op een auto zit. Doorgaans zit er zo'n twee tot drie jaar fabrieksgarantie op een auto. Waarbij ook hier weer geldt dat wanneer er bij normaal gebruik een gebrek aan de auto ontstaat, dat volgens de normen van de fabrikant niet had mogen ontstaan, dan wordt dit gebrek gratis in opdracht van de fabrikant door een dealer van het merk verholpen. Een autodealer kan je dan ook alles vertellen over fabrieksgarantie op een auto.

Wanneer een auto geen fabrieksgarantie meer heeft en je hebt 'm van een particulier gekocht, dan komen gebreken eigenlijk altijd voor eigen rekening. Zelfs al heb je het vermoeden dat de vorige eigenaar van het gebrek geweten moet hebben, maar dat jou expres niet gemeld heeft, dan nog wordt het lastig om je gelijk te halen. En zal dan vaak uitdraaien op een zaak waarover een rechter moet beslissen.

De kosten en tijd die daarmee gemoeid zijn, is het gebrek meestal niet waard. En dus is het voor de gemoedsrust meestal beter je verlies maar gewoon te nemen, de auto te laten repareren en het te beschouwen als een leer voor de volgende keer.

Zoals gezegd, rond de garantie op een tweedehands auto hangen nogal wat mitsen en maren. Want tenslotte gaat het om garantie op een gebruikt product. Houd hier altijd rekening mee wanneer je aanspraak wilt maken op garantie. En probeer er altijd in goed overleg uit te komen met een verkoper. Want daarmee kom je ook in autoland nog altijd het verst.

Verder is het bij het kopen van een tweedehands auto altijd heel verstandig niet het hele budget dat je uitgetrokken hebt voor een auto, te stoppen in het aankoopbedrag. Want nogmaals, een tweedehands auto is een gebruikt product. En hoe er met het product is omgegaan en in wat voor een staat de auto werkelijk verkeert blijft altijd deels gissen. Zeker bij een al wat oudere auto.

En zelfs al krijg je garantie op die al wat oudere tweedehands auto, dan nog is het niet zeker of je er daadwerkelijk aanspraak op kunt maken. Want logischerwijs geldt: Hoe ouder de auto, hoe meer er aan kan mankeren en hoe meer discussie er daardoor kan ontstaan over de garantie.

Het advies is dan ook: Houd altijd zo'n 1000 tot 1500 Euro achter de hand voor onvoorziene reparaties als je een tweedehands auto koopt. Of probeer dat bedrag af te dingen op de vraagprijs van de auto.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen