Waardevolle tips voor bij het rijden en onderhouden van uw auto

tips voor rijden en ondehoud auto Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Een tweedehands auto kopen is één. Maar een gebruikte auto rijden en onderhouden is twee. Als je geregeld met een auto rijdt, is regelmatig onderhoud een noodzaak om je auto goed rijdend te houden.

In de rubriek 'Tips en onderhoud' zijn de meest waardevolle tips samengebracht voor bij het rijden en onderhouden van een tweedehands auto.

Wanneer een distributieriem vervangen moet worden en wat de kosten zijn

De distributieriem is een cruciaal onderdeel in een automotor. Zo cruciaal dat er gemakkelijk motorschade kan ontstaan als de distributieriem niet op tijd vervangen wordt.
Lees verder

Hoe je jouw auto goedkoop door de APK keuring krijgt

Voor menigeen is de auto naar de APK brengen altijd weer een spannend moment. Deze tips helpen je om jouw auto zo goedkoop mogelijk door de APK keuring te krijgen.
Lees verder

Kan ik banden tweedehands kopen en waar moet ik op letten?

Soms moeten er ineens nieuwe banden onder je auto. Bijvoorbeeld als de auto niet door de APK komt vanwege de banden. Zijn tweedehands banden dan een optie?
Lees verder

Wat is motorolie en wat moet je er als autobezitter over weten?

Motorolie is een smeermiddel dat de draaiende delen in een motor smeert. Voor optimale smering en lange levensduur van de motor moet olie geregeld ververst worden.
Lees verder

Hoe onderhoud ik mijn auto goed?

Hoe onderhoud ik mijn auto goed? Als autobezitter zou je jezelf dat op enig moment af kunnen gaan vragen. Een goede vraag als je wilt dat je auto betrouwbaar blijft.
Lees verder

Welke autobanden moet ik kiezen voor mijn auto

Autobanden zijn er in allerlei soorten, maten, uitvoeringen en prijzen. Er valt dan ook genoeg te kiezen en te overwegen bij het zoeken naar de juiste band.
Lees verder

Wat is bijtelling, en hoe betaal je zo min mogelijk

Met bijtelling kun je te maken krijgen, als je van je werkgever een zogenaamde auto van de zaak krijgt. Maar ook wanneer je als ondernemer een auto rijdt die van je onderneming is.
Lees verder

Wat kost APK eigenlijk?

Wat een APK kost, vragen we ons wellicht niet zo heel vaak af. Omdat een de APK vaak samen gedaan wordt met het onderhoud aan de auto. Maar duur is alleen een APK niet.
Lees verder

Hoe weet ik of de accu kapot is?

Dat een accu kapot is, daar kom je helaas vaak te laat achter. Met veelal als gevolg dat je auto niet meer wil starten. Maar hoe weet je zeker dat de accu kapot is?
Lees verder

Wat controleren ze bij een APK-keuring?

Het komt elk jaar terug, de APK-keuring. Zeker voor de bezitter van een oudere auto vaak een spannend moment. Want komt de auto ook dit jaar wel weer door de APK?
Lees verder

Hoe weet ik of een autobedrijf betrouwbaar is?

Wanneer je een auto wilt kopen, of je auto wilt laten onderhouden, dan wil je graag willen weten of een autobedrijf betrouwbaar is. Maar hoe kom je daar achter?
Lees verder

Last van trillen in het stuur? Dit zou de oorzaak kunnen zijn

Trillen in het stuur tijdens het rijden, kan het rijgenot behoorlijk verpesten. Maar kan tevens onnodige slijtage tot gevolg hebben aan diverse onderdelen.
Lees verder

Waarom bij nieuwe banden balanceren moet en uitlijnen verstandig is

Nieuwe banden op je auto laten monteren, kan je zomaar enkele honderden Euro's armer maken. Balanceren zit bij de prijs inbegrepen, uitlijnen echter niet.
Lees verder

Hoe laat ik mijn auto zuiniger rijden

Je kunt een Mercedes nooit zo zuinig laten rijden als een kleine Suzuki. Maar een auto zuiniger laten rijden kan altijd. Bijvoorbeeld door je rijstijl aan te passen.
Lees verder

Wat kost APK en een grote beurt?

Wat APK en een grote beurt kost, hangt onder andere af van het merk en type auto dat je rijdt. Maar deels ook van wat andere dingen, zoals rijstijl.
Lees verder

Startkabels gebruiken: correct aansluiten, starthulp geven en losmaken

Startkabels. Ze lijken makkelijk te gebruiken. Maar bij verkeerd gebruik kan er wel degelijk wat misgaan. Doe aansluiten en losmaken dan ook op de juiste manier.
Lees verder

Koelvloeistof en koelsysteem controleren en bijvullen

Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor goed op de juiste bedrijfstemperatuur blijft. Of de motor en daarmee ook de koelvloeistof op de juiste temperatuur zijn, dat kun je aflezen op de temperatuurmeter in het dashboard.
Lees verder

Waarom je winterbanden en zomerbanden nooit moet combineren

Alleen winterbanden gebruiken voor de aangedreven wielen en op de andere twee wielen gewoon de zomerbanden laten zitten zou uit oogpunt van besparing wellicht een goed idee kunnen zijn. Maar is het ook zo'n slim idee vanuit het oogpunt van veiligheid?
Lees verder

Waarom moet een auto uitgelijnd worden?

Een auto moet uitgelijnd worden om ervoor te zorgen dat de banden gelijkmatig afslijten. Althans, dat is de meest voor de hand liggende reden om een auto uit te laten lijnen.
Lees verder

APK afgekeurd en nu?

Wanneer je auto APK afgekeurd wordt, dan kan de vraag wel eens zijn: Wat nu? Met name wanneer je de auto naar een garage of naar een keuringstation hebt gebracht voor alleen een APK keuring.
Lees verder

Waarom winterbanden kopen een verstandig idee kan zijn

Waarom zou je winterbanden kopen voor die paar dagen sneeuw per jaar in Nederland? Echter, zodra het weer koud, nat en glad wordt, monteren steeds meer automobilisten winterbanden.
Lees verder

Welke papieren bij je auto heb je wanneer nodig?

Bij je auto horen papieren. De kentekenpapieren, een papier dat aantoont dat de auto APK goedgekeurd is en de zogenaamde groene kaart, die je van je verzekeringsmaatschappij krijgt. Verder is het handig om altijd een Europees schadeformulier in je auto te hebben.
Lees verder

Wat te doen bij autoschade

Het is vervelend wanneer je bij een auto ongeval betrokken raakt en je auto schade oploopt. Echter, met autoschade valt te leven. Een geluk bij een ongeluk is altijd weer, wanneer er geen gewonden bij gevallen zijn.
Lees verder

Wat doen ze bij een grote beurt aan je auto?

Wellicht ben jij ook wel eens nieuwsgierig naar: wat doen ze bij een grote beurt aan je auto eigenlijk? Want onderhoud is niet echt goedkoop te noemen. Dat maakt het waard om te weten of je wel waar voor je geld krijgt.
Lees verder

De ruitensproeier werkt niet: 3 mogelijke oorzaken

Remvloeistof is een vloeistof die ervoor zorgt dat de remmen van onze auto gaan werken zodra we het rempedaal intrappen. Dit is mogelijk omdat remvloeistof niet samendrukbaar is. De remvloeistof in de auto heeft echter soms wel wat aandacht nodig.
Lees verder

Remvloeistof controleren, bijvullen of vervangen

Remvloeistof is een vloeistof die ervoor zorgt dat de remmen van onze auto gaan werken zodra we het rempedaal intrappen. Dit is mogelijk omdat remvloeistof niet samendrukbaar is. De remvloeistof in de auto heeft echter soms wel wat aandacht nodig.
Lees verder

Ruitensproeiers ontstoppen en afstellen

Met behulp van je ruitensproeier kun je onder het rijden je voorruit schoonmaken. En tevens de achterruit bij bepaalde modellen auto's. Maar zeker bij de al wat oudere auto willen de ruitensproeiers wel eens niet helemaal werken zoals zou moeten.
Lees verder

Ruitensproeiervloeistof controleren bijvullen en zelf maken

Ruitensproeiervloeistof is een goedje opgeslagen in een kunststof tankje dat zich in de motorruimte van de auto bevindt, bedoeld om tijdens het rijden de autoruit te kunnen schoonmaken.
Lees verder

Ineens heb je een schadeauto, wat nu?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hetgeen betekent dat je auto in een oogwenk in een schadeauto kan veranderen. Dat is zuur. Maar uiteindelijk blijft het blik en mag je jezelf gelukkig prijzen als je een ongeluk ongedeerd overleefd hebt.
Lees verder

Autobanden vervangen, wanneer en wat zijn de kosten

Dat autobanden vervangen moeten worden soms, dat zal je niet verbazen. En dat autobanden vervangen aanzienlijke kosten met zich meebrengt, zal niemand verrassen. Toch zou het mee kunnen vallen
Lees verder

Ruitenwissers vervangen, wanneer en hoe doe je dat?

Ruitenwissers zijn een belangrijk onderdeel op iedere auto. Want ze houden de voorruit schoon. Zodat we in alle omstandigheden in ieder geval nog iets kunnen zien. Tenminste, dat is de bedoeling.
Lees verder

Snel en simpel je autoruiten schoonmaken

Autoruiten blijven zelden lang schoon. Zeker de buitenkant niet. Met name in de zomer, wanneer de voorruit soms gebombardeerd wordt met insecten. Maar autoruiten moet je sowieso regelmatig schoonmaken. Als was het maar voor de veiligheid.
Lees verder

Goedkoop autorijden kan nog steeds

Goedkoop autorijden kan nog steeds. Ondanks dat de brandstofprijzen de pan uitrijzen en je minstens 2 keer moet slikken bij het zien van de gemiddelde garagerekening.
Lees verder

APK te laat, wat nu?

De APK te laat laten uitvoeren op je auto. Het kan iedereen overkomen. Maar hoe erg is het nu eigenlijk werkelijk wanneer je te laat bent met de APK?
Lees verder

Welke bandenspanning is de juiste voor jouw auto?

Welke bandenspanning je nodig hebt voor de banden op jouw auto kan wel eens verwarrend zijn. Zeker wanneer je auto voorzien is van lichtmetalen velgen van een iets andere maat dan de originele wielen die op de auto horen.
Lees verder

Hoe moet je olie verversen?

De olie in de motor van je auto moet met zekere regelmaat ververst worden. Maar hoe en wanneer moet je de olie precies verversen?
Lees verder

Hoe moet ik olie peilen en bijvullen?

Geregeld olie peilen en eventueel olie bijvullen is zeker bij een tweedehands auto van groot belang. Want olie hoeft niet altijd uit de motor de verdwijnen omdat de motor olie verbruikt. Oudere auto's krijgen ook vaker last van olie lekkages.
Lees verder

Tweedehands onderdelen voor je auto zoeken

Onze vaders en misschien zelfs onze grootvaders deden het al. Tweedehands onderdelen zoeken voor de auto. Even naar de sloop gaan, werd dat genoemd
Lees verder

Zelf velgen opknappen voor minder dan een tientje

Naarmate een auto ouder wordt, willen de velgen door de invloed van het weer, remstof en ander vuil er wel eens niet veel mooier op worden. Maar voor rond een tientje kun je je velgen opknappen weer als nieuw maken.
Lees verder

Snel en simpel het interieur van je auto schoonmaken

Als je je auto een beetje netjes wilt houden, dan zal je ook geregeld het interieur van je auto willen schoonmaken. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk zo snel en simpel mogelijk.
Lees verder

Autobekleding schoonmaken in een handomdraai

Over autobekleding schoonmaken denk je normaal niet zo na. Totdat je je op enig moment realiseert dat de bekleding van je auto wel eens een schoonmaakbeurt zou kunnen gebruiken. En dat een ouderwets sopje nou niet direct het meest geschikt lijkt om dat klusje mee te klaren.
Lees verder

Zo kom je aan de goedkoopste autoverzekering voor een tweedehands auto

Voor een autoverzekering voor je tweedehands auto wil je zeker niet teveel betalen. Want we hopen allemaal dat we nooit gebruik hoeven gaan maken van deze schadeverzekering voor de auto. Maar je bent wel verplicht om verzekerd te zijn. Dus ga je uiteraard op zoek naar de goedkoopste autoverzekering.
Lees verder

Je auto winterklaar maken

Je auto winterklaar maken is geen overbodige luxe. Een beetje extra aandacht voor de winter, naast het monteren van de winterbanden, kan een hoop problemen voorkomen. Want je auto heeft het zwaar in de winter.
Lees verder

Verstandig besparen op het onderhoud van je auto

Besparen op het onderhoud van je auto, kan dat? Op het onderhoud van je auto kun je besparen, zelfs zonder onderhoudsbeurten over te slaan. Menig auto-eigenaar heeft geprobeerd te besparen op onderhoud juist door het overslaan van onderhoudsbeurten. Slim is echter anders.
Lees verder

Zo houd je de kosten van een APK-keuring zo laag mogelijk

Wanneer uw auto al wat ouder is moet deze APK gekeurd worden. Een keuring die voor de meeste auto's jaarlijks herhaald dient te worden.
Lees verder

Onmisbare tips voor als je je auto gaat poetsen

Er zijn mensen die het voor elkaar krijgen zelfs een al wat oudere auto eruit te laten zien als nieuw. Maar met wat tips een trucs krijg jij het ook voor elkaar je auto zo te poetsen dat ie er weer keurig netjes bij staat.
Lees verder

Waarom een auto verzekeren op eigen naam uiteindelijk het slimst is

Een auto verzekeren is duur als je jong bent en je net je rijbewijs hebt. Vele jongeren kiezen er dan ook voor de auto op naam van vader of moeder te verzekeren.
Lees verder