Welke bandenspanning is de juiste voor jouw auto?

Welke bandenspanning je nodig hebt voor de banden op jouw auto kan wel eens verwarrend zijn. Zeker wanneer je auto voorzien is van lichtmetalen velgen van een iets andere maat dan de originele wielen die op de auto horen.

Dan is er namelijk ook een iets andere maat banden nodig. Die daardoor dan ook direct weer afwijkt van de band die origineel op je auto zat. En deze band zou heel goed een iets andere bandenspanning nodig kunnen hebben dan de band die origineel op jouw auto hoort.

Hoe kom je achter de juiste bandenspanning

Welke bandenspanning je nodig hebt voor de banden van jouw auto, zou dan ook al heel snel een interessant vraagstuk kunnen worden.

Wanneer je echter gewoon de originele wielen die bij de auto horen onder je auto hebt zitten, dan is de juiste bannenspanning redelijk snel te achterhalen.

De juiste bandenspanning voor jouw auto staat namelijk altijd aangegeven op een sticker die aan de binnenkant van de deurstijl of deur aan de bestuurderszijde is geplakt. Ook staat in het instructieboekje dat bij je auto hoort welke bandenspanning je moet gebruiken.

Het is heel belangrijk dat je altijd rijdt met de juiste bandenspanning. Want met de verkeerde bandenspanning rijden levert niet alleen onnodig snelle slijtage op aan de banden, maar kan ook gevaarlijke situaties veroorzaken doordat de banden te warm worden.

Zeker wanneer je met een te lage bandenspanning rijdt, is de wegligging van de auto alles behalve optimaal. Rijd je met een te hoge bandenspanning, dan kan dit leiden tot een verlies aan grip op de weg, omdat niet het volledige loopvlak van de band de weg raakt. Iets dat met name bij het rijden op natte wegen vervelende gevolgen zou kunnen hebben.

Dat je erachter komt welke bandenspanning precies bij jouw auto hoort is dan ook zeer zeker belangrijk. Maar kan, zoals gezegd, wel eens lastig worden wanneer je lichtmetalen velgen onder de auto hebt. Want dan zou je aan de bandenspanningen die je bij je auto gegeven worden wel eens niets meer kunnen hebben.

De bandenspanning is namelijk niet alleen afhankelijk van het type auto dat je hebt, maar ook van de maat van de banden die op je auto gemonteerd zijn. Echter ligt de bandenspanning voor de voorbanden doorgaans tussen de 2 en 2.3 Bar. De bandenspanning voor de achterbanden ligt doorgaans een paar tienden Bar hoger.

Wil je voor niet originele wielen of lichtmetalen velgen op jouw auto de exacte bandenspanning weten, dan kun je daarvoor het beste even langs een bandencentrum in de buurt rijden en het daar even vragen.

Werken met bandenspanningstabel en bandenspanningsmeter.

Vaak hangt er bij water -en luchteilanden bij tankstations een bandenspanningstabel, waarop je ook de bandenspanning die gebruikt moet worden voor jouw auto kan vinden. Mits je een redelijk recente auto hebt. Oudere auto's worden op een bandenspanningstabel niet genoemd.

Wanneer jouw auto niet op een bandenspanningstabel vermeld staat, dan kun je alsnog achter een redelijk correcte bandenspanning komen door de bandenmaat, welke vermeld staat op de zijkant van de band, op jouw auto af te lezen en deze bandenmaat vervolgens op te zoeken op de bandenspanningstabel.

Zodra je weet welke bandenspanning je nodig hebt, kun je met de bandenspanningsmeter gaan meten of je banden de juiste spanning hebben.

Bij tankstations met moderne bandenspanningsapparatuur, moet je doorgaans eerst de juiste bandenspanning op het apparaat instellen. Vervolgens trek je de slang uit het apparaat, verwijder je het ventieldopje van het ventiel van de band en druk je de bandenvulnippel op het ventiel.

Het apparaat zal vervolgens de banden oppompen of aflaten tot de bandenspanning die jij op het apparaat hebt ingesteld.

Overigens moet de bandenspanning altijd gemeten worden met koude banden. Bij de door de fabrikant van jouw auto, en de fabrikant van de banden onder jouw auto, afgegeven bandenspanning wordt er rekening mee gehouden dat de bandenspanning oploopt, zodra de banden warmer worden.

Controleer dan ook nooit de bandenspanning wanneer de banden warm zijn en controleer de bandenspanning eens per 4 weken en wanneer je een lange rit gaat maken.

Door altijd te rijden met de juiste bandenspanning, rijdt je auto niet alleen het lekkerst, maar gaan je banden ook veel langer mee. Bovendien verbruikt je auto minder brandstof.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren