Welke papieren bij je auto heb je wanneer nodig?

kentekenpapier, ofwel autopapieren, nodig bij kopen en verkopen auto

Bij je auto horen papieren. De kentekenpapieren, een papier dat aantoont dat de auto APK goedgekeurd is en de zogenaamde groene kaart, die je van je verzekeringsmaatschappij krijgt. Verder is het handig om altijd een Europees schadeformulier in je auto te hebben.

Maar wanneer heb je welke papieren nou nodig? Bijvoorbeeld bij de APK. En welke papieren heb je nodig bij: het kopen van een auto, het verkopen van een auto en bij het overschrijven van het kenteken van een auto?

Welke papieren nodig bij overschrijven auto?

De papierenrompslomp begint bij het kopen van een auto. Bij het kopen van een auto moet namelijk het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. In dit geval op jouw naam.

Wanneer je een auto bij een autobedrijf koopt, dan kan het overschrijven van het kenteken vaak daar voor je geregeld worden. Je hoeft daarvoor alleen maar te zorgen dat je je rijbewijs kunt overleggen.

Kan een autobedrijf het kenteken niet voor je overschrijven of koop je een tweedehands auto van een particulier, dan moet je voor het overschrijven van het kentekenbewijs naar het postkantoor.

Voor het overschrijven van het kenteken op het postkantoor heb je nodig:

  • Een geldig rijbewijs of paspoort
  • Het Tenaamstellingsbewijs
  • Het Overschrijvingsbewijs

Zodra dat geregeld is, heb je naast nieuwe kentekenpapieren een vrijwaringsbewijs. De kentekenpapieren bestaan wederom uit het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs. Maar nu staat jouw naam erop. Deze zijn voor jou. Het vrijwaringsbewijs dien je aan de oude eigenaar van de auto te geven. Van de oude eigenaar krijg jij dan het Voertuigbewijs.

De volgende autopapieren zou je vervolgens bij je auto moeten hebben:

  • Deel 1 A - het Voertuigbewijs. Op dit papier staan alle gegevens van de auto.
  • Deel 1 B - het Tenaamstellingsbewijs. Op dit papier staan jouw persoonlijke gegevens.
  • Deel II - het Overschrijvingsbewijs. Dit deel heb je nodig wanneer je jouw auto wilt verkopen. Het Overschrijvingsbewijs bewaar je bij voorkeur dan ook niet in de auto, maar in huis op een veilige plek.

Tevens krijg je bij de auto het APK keuringsbewijs. De meeste auto eigenaren bewaren het keuringsbewijs bij de autopapieren.

Het Voertuigbewijs en het Tenaamstellingsbewijs vormen de autopapieren die je in de auto bewaart. Zodat je altijd kunt aantonen dat de auto jouw eigendom is. De politie kan om de kentekenpapieren vragen als je aangehouden wordt. En je bent wettelijk verplicht om ze bij je te hebben.

Het Overschrijvingsbewijs bewaar je thuis op een veilige plek. Bewaar dit nooit in de auto bij het Tenaamstellingsbewijs. Doe je dit wel, dan maak je het voor een eventuele autodief wel heel erg makkelijk om jouw auto op zijn naam te zetten.

Welke papieren nodig bij de APK?

Voorheen had je voor een APK keuring je kentekenpapieren nodig. Maar nu hoeft dat niet langer. Omdat de APK keurmeester tegenwoordig op de computer kan bekijken of dit klopt.

Uiteraard moet je er nog wel op letten dat, als je je auto APK goedgekeurd komt ophalen bij je garage, je wel het verse APK keuringsrapport overhandigd krijgt. Maar dat spreekt voor zich.

Op dat rapport staat vermeld tot wanneer de auto goedgekeurd is. Tevens zouden er aandachtspunten op het keuringsrapport vermeld kunnen staan. Dit zijn doorgaans dingen waarop de auto nu nog niet afgekeurd is, maar waar hij in de toekomst wel op afgekeurd kan gaan worden.

Welke papieren nodig bij verkopen auto?

Voor de verkoop van je auto heb je dezelfde papieren nodig, als die je kreeg bij het kopen van de auto. Dit betekent dus dat je bij de hand moet hebben als je je auto gaat verkopen:

  • een geldig APK keuringsbewijs
  • het Voertuigbewijs
  • het Tenaamstellingsbewijs
  • het Overschrijvingsbewijs

Nu kan het gebeuren dat je bij het verkopen van je auto het Overschrijvingsbewijs niet terug kunt vinden. Het overkomt vele auto eigenaren. Vooral wanneer je de auto lang gehad hebt. Echter, gelukkig kun je online bij de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvragen wanneer je een deel van je autopapieren kwijt bent.

Ook de nieuwe eigenaar zal het kenteken op zijn naam moeten zetten als hij besloten heeft jouw auto te kopen. Omdat hij de auto particulier van jou koopt, zal hij met het kenteken naar het postkantoor moeten om het kenteken over te schrijven op zijn naam.

Het is een goed gebruik om dit als verkoper, samen met de nieuwe eigenaar even te gaan doen. Zodra het kenteken op zijn naam gezet is, krijgt hij naast de nieuwe kentekenpapieren een vrijwaringsbewijs overhandigd. Dit vrijwaringsbewijs dient hij aan jou te overhandigen.

Het vrijwaringsbewijs moet je overigens goed bewaren. Want mocht de auto betrokken raken bij een ernstig ongeval of een forse snelheidsovertreding en ze merken jou onterecht nog steeds aan als de eigenaar van de auto, dan kun je via het vrijwaringsbewijs altijd aantonen sinds wanneer jij niet langer de eigenaar bent van de auto.

We spraken in het begin al even over de groene kaart en het Europees schadeformulier. Deze krijg je beiden automatisch toegezonden zodra je je auto verzekerd hebt. De groene kaart dien je bij het kentekenbewijs van je auto te bewaren. Hiermee kun je bij een aanrijding in het buitenland aantonen dat je auto verzekerd is.

Een Europees schadeformulier in je auto hebben is altijd handig. Wanneer je geen Europees schadeformulier hebt, dan kun je altijd gratis een exemplaar aanvragen bij je verzekeringsmaatschappij. Maar je kunt het ook onder andere hier downloaden.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen