9 tips om jouw auto snel particulier te verkopen

Een auto verkoop je uiteraard het liefst snel en voor zoveel mogelijk geld. Wat absoluut kan. Als je wat tijd en energie steekt in het verkopen van je auto.

Want iedereen die van plan is iets te kopen, wil nu eenmaal zoveel mogelijk waar voor zijn geld. Tevens wil een koper graag het gevoel hebben dat hij iets goeds koopt. En een goed gevoel hebben over wat hij koopt.

De grootste zorg bij een particulier die een tweedehands auto wil kopen is doorgaans: Is deze auto die ik wil gaan kopen wel goed?

Jouw taak als verkoper van jouw auto is dan ook vooral:

 • Het wegnemen van zoveel mogelijk twijfel bij de potentiële kopers van jouw auto.
 • Het zo aantrekkelijk mogelijk maken van jouw aanbod.

Hier volgen dan ook 9 tips, waarmee je dat zo goed mogelijk voor elkaar krijgt. En waarmee de interesse van particuliere kopers in jouw auto zo groot mogelijk wordt.

1) Een schone auto verkoopt zichzelf

Een schone auto die prachtig glimt, oogt niet alleen aantrekkelijk, maar laat de auto tevens nieuwer lijken dan dat de auto de daadwerkelijk is.

Iets wat zonder meer in jouw voordeel kan werken. Omdat het gros van de autokopers echt niet precies weet wanneer welk model uitkwam en hoe deze er precies uitzag. Simpelweg omdat het de meeste mensen onvoldoende interesseert.

De eerste indruk die men van een auto krijgt, is doorgaans dan ook allesbepalend. En daar hoort ook een inschatting van de leeftijd en de staat van de auto bij. En zoals je weet, blijft een eerste indruk lang hangen bij de gemiddelde mens.

De tijd nemen om je auto goed schoon te maken en fris te laten ruiken, zal dan ook zonder meer een gunstige invloed hebben op de verkoopprijs van de auto.

Ben je zelf handig? Neem dan tevens de moeite om, met name bij een oudere auto, de achterlichten en knipperlichten te demonteren en schoon te maken. Je zult versteld staan van, hoeveel frisser en nieuwer een auto oogt met schone verlichting en knipperlichten.

Hetzelfde geldt overigens voor alle kunststof onderdelen, zoals bumpers en sierlijsten, aan de auto. Zorg ervoor dat je ook deze schoonmaakt met een speciaal schoonmaakmiddel voor kunststof onderdelen.

En vergeet zeer zeker ook de ramen niet. Want eigenlijk niets laat een auto er beter uitzien dan brandschone ramen.

2) Controleer of alles werkt

Niets laat een koper sneller twijfelen dan iets aan de auto wat niet werkt of ogenschijnlijk niet deugt. Zorg er dan ook absoluut voor, dat alles aan de auto naar behoren functioneert. Dit betekent onder andere dat:

 • Airconditioning probleemloos moet functioneren. Iedere automobilist weet inmiddels dat reparatie en onderhoud aan airco's niet goedkoop is. Een niet goed functionerende airco kost je dan ook zeker kopers.
 • De afstandbediening van deurvergrendeling en alarm mag geen enkele hapering vertonen. En dat hoeft ook niet. Want haperingen in afstandbedieningen worden doorgaans veroorzaakt door bijna lege batterijen, welke relatief simpel te vervangen zijn. Laat dit dan ook nooit een reden zijn dat een koper aan jouw auto gaat twijfelen.
 • Alle binnenverlichting moet functioneren. Ook de verlichting van kofferbak, asbak, aansteker en handschoenenkastje. Verlichting valt namelijk iedere koper op. Het zal dan ook direct vertrouwen geven wanneer alle verlichting naar behoren blijkt te functioneren.
 • De motor moet snel starten en direct goed lopen. Controleer, zeker wanneer de auto al enige tijd stilstaat, of hij nog wel in een keer start voordat een koper komt kijken. Je zult namelijk niet de eerste zijn die moet constateren dat de accu leeg is waar een koper bij is. Je zult begrijpen dat dit een koper niet heel enthousiast maakt.
 • De auto goed moet rijden, zonder vreemde hapering, trillingen, bijgeluiden en andere dingen die tot vragen zouden kunnen leiden.

Controleer tevens of de ruitensproeier, de kachel en de aanjager van de kachel het doen. En als je auto een open dak heeft, controleer dan tevens of deze soepel open en dicht gaat.

3) Geef zekerheden

Als particuliere verkoper van een auto, kun je jouw particuliere kopers geen enkele garantie geven. Wel kun je ze zekerheden geven. Door bijvoorbeeld te zorgen voor:

 • Een nieuwe APK.
 • Een complete onderhoudshistorie.
 • Een complete set reservesleutels.
 • Het netjes op niveau zijn van alle vloeistoffen, zoals olie en ruitensproeiervloeistof.
 • Een nette, schone en goed uitziende en rijdende auto.

4) Zorg voor een interessant aanbod

Een auto waarvan de prijs te hoog is verkoopt niet. Dat zal geen verrassing zijn. Maar ook wanneer de prijs te laag is, zal dat geen vertrouwen wekken. Want als een auto te goedkoop is, dan zal er wel wat aan mankeren, zo is de algemene gedachte.

Echter, niet alleen de prijs maakt een aanbod interessant. Ook iets vertellen over de auto wat kopers aan zou kunnen spreken, maakt een aanbod interessant. Dus:

 • Als je onlangs nieuwe banden onder je auto hebt laten monteren, of een nieuwe accu, vertel dat in je advertentietekst.
 • Als je auto in verhouding nog helemaal niet zoveel kilometers gereden heeft, vermeld dit.
 • Als jouw auto altijd bij een dealer in onderhoud is geweest, neem het op in je advertentietekst.
 • Als jouw auto bijzondere accessoires heeft die op dit model eigenlijk niet zoveel voorkomen, laat dit je potentiële koper weten.
 • Als een bepaalde reparatie die hoort bij een bepaalde kilometerstand, zoals bijvoorbeeld het vernieuwen van een distributieriem, reeds gebeurt is, vertel het in je advertentietekst.
 • Als een bepaald probleem, dat bekend is bij jouw merk en type auto, onlangs al verholpen is bij jouw auto, maak daar dan zeker melding van in je advertentietekst.

Tevens horen potentiële kopers graag hoe jouw eigen ervaringen met de auto zijn geweest en waarom je 'm nu weg doet. Dit geeft je verkoopadvertentie een persoonlijk tintje. Iets wat mensen vertrouwen geeft in jou.

Uiteraard mogen bij een advertentie ook een paar goede foto's niet ontbreken. Want zeker op internet wek je het snelst interesse in wat je verkoopt, door middel van de best mogelijke foto's die je maar maken kunt.

Vertel uiteraard familie, vrienden, kennissen, buren, collega's en clubgenoten jouw aanbod ook. Want ook je omgeving kan je uiteraard aan een koper voor jouw auto helpen.

5) Wees bereikbaar, geef duidelijke informatie en neem de tijd

Ongetwijfeld weet je dat jouw auto niet de enige auto van dit merk en type zal zijn die te koop staat. Dat kan betekenen dat iemand nu op dit moment interesse in jouw auto heeft, maar dat die interesse mogelijk niet lang zal blijven.

Wees dan ook goed bereikbaar via de telefoon en reageer snel op e-mail en andere tekstberichten van potentiële particuliere kopers. En beantwoord vragen die mensen hebben duidelijk en nauwkeurig.

Iemand die particulier een auto koopt, doet dit niet zo heel vaak. En zou er dan ook wel eens over kunnen twijfelen of het kopen van jouw auto nou wel zo'n verstandig besluit is. Dat maakt het des te belangrijker dat je vanaf het allereerste contact dat je hebt met een koper, direct zoveel mogelijk twijfel wegneemt.

Tevens zul je mensen kunnen gaan treffen wiens eerste vraag zal zijn: "Wat is je uiterste prijs?" Laat je nooit verleiden tot een antwoord op deze vraag. Zeker niet zolang diegene de auto nog niet is komen bekijken. Simpelweg omdat je door te antwoorden op deze vraag, direct je onderhandelingspositie verspeelt. Dat dit jou geen bevredigende verkoopprijs zal opleveren, zal je ongetwijfeld niet verbazen.

Het beste antwoord dat je personen die dit vragen kunt geven is: "Als jij wilt weten wat mijn uiterste prijs is, dan heb jij vast al in jouw hoofd wat je overhebt voor mijn auto. Vertel mij dat bedrag. En dan laat ik je weten of we er samen uit kunnen gaan komen of niet."

Op deze manier blijf je iemand vriendelijk te woord staan, en kom je misschien toch een bevredigende verkoopprijs overeen.

6) Laat een koper zich welkom voelen

Verkopen is elkaar ook vooral iets gunnen. Ook jij zal sneller iets kopen, en wellicht zelfs wel voor een hogere prijs, als je iemand mag en vertrouwt. En zo zal een koper ook op jou reageren als hij zich welkom voelt, wanneer hij naar je auto komt kijken.

Iemand bijvoorbeeld een kop koffie aanbieden, wanneer hij lang heeft moeten rijden om je auto te komen bekijken en interesse tonen in je koper, kan dan ook al heel snel een positieve invloed hebben op de verkoopprijs.

7) Maak het maken van een proefrit eenvoudig

Als je als particulier een auto verkoopt aan een andere particulier, zorg er dan altijd voor dat de auto verzekerd is. En dat er nog voldoende brandstof in de tank zit, zodat een koper een fatsoenlijke proefrit met de auto kan maken.

Dat geeft een koper niet alleen een vertrouwd gevoel, maar zal er tevens toe bijdragen dat je jouw auto vrijwel zeker verkoopt, wanneer jouw auto prima blijkt te rijden.

8) Verkopen is elkaar iets gunnen

Maak je vraagprijs altijd hoger dan de prijs die je werkelijk voor je auto wilt hebben. En vermeld deze vraagprijs altijd in je advertentie. Zo kan iemand voor zichzelf inschatten of jullie samen op een prijs uit kunnen gaan komen, waar jullie beiden tevreden over kunnen zijn.

De vraagprijs voor een auto wordt zelden betaald. Want ook een particulier die een auto gaat kopen, zal doorgaans proberen toch nog wat van de prijs af te krijgen.

Stel je hier als verkoper dan ook op in als je jouw auto graag wilt verkopen. En probeer het onderhandelen over de prijs als een spel te beschouwen. Waarbij het de bedoeling is een prijs overeen te komen waar beide partijen tevreden mee kunnen zijn.

9) Weet waar en tot wanneer je een auto kunt overschrijven.

Zodra je het eens bent geworden over de prijs, is het moment daar om de auto van eigenaar te laten veranderen. Hiervoor ga je naar een postkantoor of postagentschap om het kenteken over te laten schrijven. Postagentschappen zijn ook op zaterdag open, gedurende de reguliere winkeltijden.

Door deze tips te gebruiken om je auto particulier te verkopen, creëer je voor jezelf een hele redelijke kans, om je auto snel en voor een goede prijs te verkopen.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren