Een auto kopen zonder APK

Is een auto kopen zonder APK wel zo verstandig om te doen? En waar moet je aan denken als je een auto gaat kopen waarvan de APK verlopen is? Dergelijke vragen schieten ongetwijfeld door je hoofd wanneer de auto die je graag zou willen hebben, geen geldige APK heeft.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een auto geen geldige APK heeft. Eén van die redenen zou kunnen zijn dat het kenteken van de auto geschorst is en dat de auto is weggezet. Bijvoorbeeld om hem op te knappen.

Een andere reden kan zijn dat de huidige eigenaar de reparatiekosten om de auto APK goedgekeurd te krijgen te hoog vindt.

Controleer goed waarom de APK verlopen is

Of het verstandig is of niet om een auto zonder APK te kopen hangt sterk af van de reden waarom er geen APK op de auto zit. Wanneer de huidige eigenaar daar geheimzinnig over doet, dan is er eigenlijk maar één goed besluit, en dat is de auto laten staan.

Maar er kan net zo goed iets aan de hand zijn wat voor de huidige eigenaar reden is om de auto te verkopen, terwijl het probleem voor jou redelijk eenvoudig op te lossen is. Bijvoorbeeld omdat je zelf handig bent en over de middelen beschikt om het probleem op te lossen.

Soms wordt een auto APK afgekeurd op iets waarbij de onderdelen die nodig zijn om het probleem te verhelpen niet duur zijn. Maar waarbij het wel enorm veel tijd kost om het betreffende onderdeel te vervangen.

Een mooi voorbeeld daarvan zijn de rubbers waarmee subframes onder de auto gemonteerd zijn. Wanneer deze te ver versleten zijn, kan een auto daarop afgekeurd worden. De rubbers zelf kosten slechts enkele tientjes. Maar het kost een monteur bij sommige auto's bijna een dag om ze te vervangen.

In dit geval zijn het dan ook vooral de hoge arbeidskosten die de huidige eigenaar doen besluiten van reparatie af te zien en de auto zonder APK te verkopen.

Een geval als dit zou echter voor jou kunnen betekenen dat de auto met het investeren van slechts enkele tientjes, fluitend door de APK rolt. En dat je voor heel weinig geld een leuke auto kunt bemachtigen. Mits je uiteraard handig bent en over de juiste middelen beschikt om een dergelijke klus aan te pakken.

Wanneer je een van plan bent om een auto te kopen zonder APK, inventariseer dan eerst heel goed wat er precies allemaal aan de auto gebeuren moet. En ga niet alleen af op wat de huidige eigenaar je vertelt. Want dan kun je nog wel eens voor nare verrassingen komen te staan.

De beste optie is de huidige eigenaar vragen waar de auto gekeurd is en zelf dit keuringsstation te bellen en te vragen op welke punten de auto waar jij interesse in hebt is afgekeurd. Op deze manier krijg je enigszins een indruk van wat er allemaal aan de auto mankeert. En van wat je moet doen om de auto weer goedgekeurd te krijgen.

Echter, meer dan eens is het gewoon niet mogelijk om volledig te achterhalen waarop een auto is afgekeurd. Als je het echt wilt weten, dan kun je altijd zelf nog naar een garage of het RDW gaan om de auto APK te laten keuren.

Waarbij je de APK keurmeester vertelt dat de APK op de auto verlopen is. Maar dat je de auto desondanks wilt kopen en wilt weten waarop de auto nu afgekeurd zou worden. En wanneer je erbij kunt blijven tijdens de keuring, zou het wel eens de beste investering van een paar tientjes kunnen zijn die je in lange tijd gedaan hebt.

Wat mag een auto zonder APK kosten?

Want na het keuren weet je precies in welke staat de auto verkeert. En krijg je van de APK keurmeester hoogstwaarschijnlijk ook eerlijk te horen of het al dan niet de moeite waard is de auto te kopen.

Een auto zonder APK kopen moet je nooit doen om geld te besparen. Want bij een auto die APK afgekeurd is, moet je er wel vaak vanuit gaan dat de auto dan ook wel achterstallig onderhoud zal hebben. Want een auto die goed onderhouden is, rolt normaal gesproken zonder problemen door de APK.

Houd er dan ook rekening mee dat er nog wel meer kosten aan de auto zullen komen, behalve de kosten van het APK klaarmaken.

Wanneer je een auto zonder APK koopt, dan koop je eigenlijk een sloper. Voor een oudere auto zonder APK zou je dan eigenlijk ook niet meer moeten betalen dan een paar honderd Euro. Tenzij de betreffende auto een klassieker is. Dan geldt eigenlijk altijd: het is maar wat een gek ervoor geeft.

Echter, in het geval van een klassieker is het aan te raden een klassieker specialist te bellen met de vraag wat die auto zonder APK redelijkerwijs waard is.

Een auto kopen zonder APK is altijd een gok. Maar wel een gok die je, met de investering van wat tijd, energie en de juiste voorbereiding, voordelig een leuke auto op kan leveren.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen