Wat is de meest betrouwbare tweedehands auto?

wat is de meest betrouwbare tweedehands auto

Als je tien autokenners de vraag stelt: “Wat is de meest betrouwbare auto?”, dan is de kans groot dat je minstens 5 verschillende antwoorden krijgt. Want de een zal uitgaan van de reputatie die een bepaald merk heeft, terwijl de ander al jaren zweert bij een bepaald merk auto. En een derde heeft zojuist een uitgave van een autotijdschrift gelezen waarin een bepaalde auto uitgebreid geprezen werd om zijn betrouwbaarheid.

Kortom de vraag wat de meest betrouwbare auto is, is geen eenvoudige. Maar ik ga toch proberen om de vraag naar tevredenheid te beantwoorden.

Wat maakt een auto een betrouwbare auto?

In de 30 jaar dat ik autorijd heb ik verschillende BMW’s gehad. Slechts één van deze BMW’s heeft mij een keer in de steek gelaten. En dat was dan ook nog eens veruit de oudste van het stel, 28 jaar om precies te zijn.

Daaruit zou je mogen concluderen dat een BMW best een heel betrouwbare auto is. Temeer omdat BMW over het algemeen te boek staat als een betrouwbare auto.

Maakt dat een BMW dan ook meteen één van de meest betrouwbare auto’s om tweedehands te kopen?

Nee, want met slecht en ondeskundig onderhoud zal het met de betrouwbaarheid van een BMW snel gedaan zijn.

Dat heeft denk ik vooral te maken met dat een BMW vaak vooruitstrevende techniek gebruikt in hun auto’s. En het is juist vaak die vooruitstrevende techniek die gevoelig is voor tijdig en deskundig onderhoud.

Dit betekent dikwijls dat wanneer je een BMW koopt van iemand die het niet zo nauw nam met het onderhoud aan zijn auto, je al snel in het bezit komt van een auto waar je veel geld kwijt zult gaan zijn aan ongeplande reparaties.

Wanneer je je een beetje verdiept in tweedehands auto’s dan kom je er al snel achter dat de ene auto gevoeliger is voor storing dan andere auto’s. En dat je met het ene merk auto meer kans loopt op onverwachte mankementen dan aan het andere merk auto.

Franse auto’s hebben een tijdlang een behoorlijk slechte reputatie gehad op dat gebied en Japanse auto’s juist een hele goede reputatie.

Maar een goede reputatie zegt ook niet altijd alles. Want ik kan je bijvoorbeeld uit persoonlijke ervaring vertellen dat de auto waarmee ik de meeste onvoorziene problemen heb gehad een Japanse auto was. Aan deze auto gingen zelfs dingen stuk waarvan ik niet wist dat ze stuk konden gaan.

Bovendien roestte die auto. Dat terwijl ernstige roestvorming bij bouwjaren van na de eeuwwisseling een zeldzaamheid is bij auto’s.

Nieuwsgierig als ik ben wil ik in zo’n geval graag weten of ik dan toevallig gewoon een slecht exemplaar had, of dat gewoon niet iedere Japanse auto per definitie betrouwbaar is.

Dat laatste bleek dus het geval. Ook Japanners kleunen wel eens mis en maken een auto die minder betrouwbaar is dan gemiddeld.

Wat overigens ook niet meehielp was dat de auto langere tijd ergens buiten stilgestaan leek te hebben. Volgens mijn garage waren veel van de problemen die de auto had hier een gevolg van.

Maar zelfs voor een auto die als minder betrouwbaar te boek staat geldt, dat niet ieder exemplaar last heeft van een probleem dat meer dan gemiddeld voorkomt bij dat merk en dat type auto.

Iedere auto is namelijk niks anders dan een enorme verzameling draaiende en bewegende onderdelen. En alles wat draait en beweegt is aan slijtage onderhevig. En dus heeft het onderhoud nodig.

Krijgt een auto zijn onderhoud niet op tijd, dan gaat er vroeg of laat wat aan stuk. Dat is een zekerheid.

Ik denk dat we dan ook mogen stellen dat de meest betrouwbare tweedehands auto die auto is, die door zijn vorige eigenaar:

  • Netjes bereden is.
  • Meestal voor snelwegritten werd gebruikt, waarbij de motor doorgaans de kans kreeg om goed op temperatuur te komen.
  • Regelmatig gewassen, schoongemaakt en gepoetst is.
  • Binnen is gestald.
  • Niet is gebruikt voor het trekken van zware caravans en aanhangers.
  • Altijd op tijd bij een garage is gebracht waar het onderhoud door kundige monteurs werd uitgevoerd.

Kortom, een auto waar vorige eigenaren zuinig op zijn geweest zal doorgaans een betrouwbare tweedehands auto zijn.

Hoe betrouwbaar zijn betrouwbaarheidstesten van automagazines en consumentenorganisaties?

Als je in Google zoekt naar betrouwbare tweedehands auto’s of in het Engels naar reliable used cars, dan kom je direct allerlei websites tegen met prachtige lijstjes die je vertellen welke auto het meest betrouwbaar is.

Het waren overigens precies deze lijstjes die voor mij de aanleiding vormde om dit artikel te schrijven. Want bij het bestuderen van die lijstjes viel me namelijk op dat de meningen behoorlijk verdeeld kunnen zijn.

Op een lijst van betrouwbare auto’s die de Consumentenbond publiceerde in 2019, en die ook te vinden is op de website van de Autorai, staat onder andere te lezen dat de BMW 1-serie die geproduceerd is van 2011 tot 2019 slechts een 6,9 scoort voor betrouwbaarheid. Dat is niet heel best.

Maar kijken we bijvoorbeeld naar een lijst van meest betrouwbare gezinsauto’s op de website van het Engelse ‘What Car?’ dan wordt dezelfde BMW uitgeroepen tot de winnaar van deze categorie.

Dat is op zijn minst opmerkelijk.

De manier waarop door degenen die dergelijke lijsten maken onderzoek wordt gedaan is duizenden autobezitters vragen naar hun ervaringen met de auto die ze bezitten. En wanneer je maar genoeg mensen vraagt, dan zou zo’n onderzoek een redelijk betrouwbaar resultaat moeten geven.

Maar dat lijkt dus niet altijd zonder meer zo te zijn. Tenminste, ik zou denken dat de resultaten voor een bepaald merk en type auto altijd wel zo’n beetje hetzelfde zouden moeten zijn bij een goed uitgevoerd onderzoek.

Ik denk dat we hier in ieder geval van kunnen leren dat je blind staren op dergelijke lijstjes onverstandig is.

Al was het maar omdat er zijn nu eenmaal kopers van een bepaald merk en type auto kopen die erom bekend staan dat ze erg zuinig op hun auto zijn. Maar er zijn ook mensen met een voorkeur voor een ander merk en type auto die helemaal niets om hun vervoermiddel geven.

En een auto waar onvoldoende naar omgekeken wordt gaat u nu eenmaal eerder stuk dan een auto waar goed voor gezorgd wordt.

Dat feit alleen al kan zorgen voor een ietwat vertekend beeld wanneer het op de betrouwbaarheid van auto aankomt.

En om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken: zelfs niet iedere Volkswagen Golf uit ieder willekeurig bouwjaar is even betrouwbaar.

Tot die conclusie kwam ik toen ik voor dit artikel de onderzoeksresultaten van het betrouwbaarheidsonderzoek van de consumentenbond uit 2019 wat beter bestudeerde.

Mij viel daarin bijvoorbeeld op dat de Volkswagen Golf van de zesde generatie behoorlijk slecht presteert, maar dat de Volkswagen Golf van de zevende generatie het daarentegen weer een stuk beter doet op het gebied van betrouwbaarheid.

In datzelfde onderzoek viel me overigens op dat de Volwagen Golf op het vlak van betrouwbaarheid aanzienlijk slechter scoort dan je zou verwachten van een auto die onder consumenten nog altijd een oerdegelijke reputatie heeft.

Sterker nog, op basis van het onderzoek blijkt dat over de hele linie voor Volkswagen serieus werk aan de winkel is op het vlak van betrouwbaarheid.

Een auto kopen puur op de reputatie van het merk lijkt hiermee ook een onverstandige keuze te zijn.

Hoe vind je de meest betrouwbare auto?

Als je bij het zoeken naar een tweedehands auto betrouwbaarheidsonderzoeken als leidraad neemt, dan moet je in ieder geval altijd goed kijken over welk type het precies gaat en op welke bouwjaren de goede of slechte score qua betrouwbaarheid betrekking heeft. Ook moet je goed kijken of het auto’s betreft met benzinemotoren, dieselmotoren, elektromotoren of hybrideaandrijving. Want ook daar kunnen verschillen in zitten.

Bovendien is het slim om betrouwbaarheidsonderzoeken uit verschillende jaren en van verschillende bronnen te onderzoeken. Het zal je dan bijvoorbeeld gaan opvallen dat diverse merken constant hoog scoren op het vlak van betrouwbaarheid. Zoals bijvoorbeeld:

  • Toyota
  • Suzuki
  • Honda
  • Skoda
  • Lexus
  • Mazda
  • Hyundai

Als een auto van één van deze merken je aanstaat, zou je kunnen gaan kijken welk type je mooi vindt en welk type het beste past bij je wensen. Waarbij je dan direct ook de keuze maakt welke motor de auto moet hebben.

Zodra je daar uit bent kun je op internet je onderzoek voort gaan zetten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Autoweek Reviews wat mensen die reeds zo’n auto bezitten erover zeggen. En kijk tevens of op de website van de ANWB een test staat van een gebruikt exemplaar van de auto van jouw keuze.

Bekijk vervolgens eens wat er op forums over de auto’s gezegd wordt. Type hiervoor in Google de zoekopdracht: merk + type + het woord: forum.

Je ontdekt dan bijvoorbeeld snel tegen welke problemen bezitters van de auto van jouw keuze aanlopen. Als het een probleem betreft dat steeds weer terugkomt, maar je zou toch erg graag zo’n auto willen hebben, dan zou je een dealer kunnen bellen en vragen of ze je meer over dat specifieke probleem kunnen vertellen.

Op deze manier leerde ik over mijn huidige BMW bijvoorbeeld dat een probleem met de waterpomp dat veel voor lijkt te komen bij dat type vaak veroorzaakt wordt doordat een bepaalde procedure die betrekking heeft op de waterpomp tijdens het onderhoud niet goed gevolgd wordt.

Naarmate je steeds meer over de auto van je keuze leert, hoe meer je er ook doelgericht over vragen en onderzoeken kunt zodra je naar een auto gaat kijken die je bevalt.

De meest betrouwbare auto voor jezelf vinden heb je kortom deels zelf in de hand.

Je ziet, het is lastig om op de vraag: ”Wat is de meest betrouwbare tweedehands auto?” een eenduidig antwoord te geven. Wat we echter wel met zekerheid kunnen stellen is dat er aan elke auto hoe dan ook wel eens iets stuk gaat. Maar dat de automerken die als betrouwbaar te boek staan doorgaans auto’s weten te produceren die gemiddeld genomen minder snel stuk gaan. Ook wanneer een eigenaar er minder goed voor zorgt.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen