De 3 grootste voordelen van een auto tweedehands kopen

Wat kun je nu het beste kopen, een tweedehands auto of toch een nieuwe? Eén ding staat vast. En dat is dat een nieuwe auto doorgaans serieus duurder is dan een tweedehands auto. Daar staat dan wel weer tegenover dat je mag verwachten dat er aan een nieuwe auto minder snel wat zal mankeren dan aan een tweedehands auto.

Voorts is de verzekeringspremie voor een nieuwe auto doorgaans een stuk duurder dan de verzekeringspremie voor de gemiddelde tweedehands auto zou hoeven zijn. Hetgeen betekent dat een nieuwe auto rijden doorgaans meer geld kost dan een vergelijkbare tweedehands auto.

We zetten de 3 grootste voordelen van het kopen en rijden van een tweedehands auto dan ook eens op een rij.

1) Een tweedehand auto is doorgaans aanzienlijk goedkoper

Een tweedehands auto is doorgaans een stuk goedkoper in aanschaf dan een nieuwe auto. Bovendien kan een tweedehands auto ook nog wel eens een stuk voordeliger zijn in de verzekering. Omdat voor een tweedehands auto vaak geen all-risk verzekering hoeft te worden afgesloten.

Vaak moet de aankoop van een auto gefinancierd worden. Zeker een nieuwe auto. En dus moet er vaak, naast het aanschafbedrag van de auto, gedurende een aantal jaren ook nog eens een flink bedrag aan rente betaald worden. Waardoor het aankoopbedrag van de auto nog eens een stuk hoger wordt.

Wanneer we daar de afschrijving bij optellen, dan is het particulier bezitten van een auto serieus duur. Want de waarde van een auto kan in de eerste 4 jaar zomaar dalen tot helft van de aanschafwaarde. En kan dan ook zomaar oplopen tot 10.000 Euro per jaar of meer aan afschrijving op een nieuwe auto.

Wie slim een tweedehands auto koopt, schaft zichzelf een auto aan die zo handje contantje te betalen is. Door voor jezelf de mogelijkheid te creëren een auto direct contant te betalen, kun je vaak een veel scherpere prijs afdwingen. Waardoor je nog eens een stuk goedkoper uit kan zijn.

En van het geld dat je anders had moeten betalen aan rente en aflossing van de financiering, kun je een hele hoop andere leuke dingen doen.

2) Over een tweedehands auto kun je direct beschikken

Als je vandaag besluit dat je een andere auto wilt, dan zou je morgen al een andere tweedehands auto kunnen hebben. Zeker wanneer je jouw tweedehands auto van een particulier koopt.

Wanneer je besluit een nieuwe auto te kopen, dan is dat vaak absoluut niet het geval. Een wachttijd van enkele maanden voor een nieuwe auto is zeker geen uitzondering.

3) Je kunt zelf kiezen waar en wanneer je onderhoud laat uitvoeren

Als je een nieuwe auto koopt, dan ben je voor tenminste de duur van de fabrieksgarantie verplicht om de auto, zoals door de fabrikant voorgeschreven, te laten onderhouden door een dealer van het merk. Daar autodealers tegenwoordig flink van prijzen weten, kan zelfs een kleine onderhoudsbeurt nog wel eens duurder uitvallen dan je zou verwachten.

Wanneer je rond de 10.000 kilometer per jaar rijdt, dan is één onderhoudsbeurt per jaar voldoende om de auto betrouwbaar rijdend te houden. Een wanneer je deze onderhoudsbeurt tegelijkertijd laat uitvoeren met de apk, dan ben je direct weer voor een jaar klaar.

Veel garages zullen dan een grote beurt uitvoeren aan de auto. Omdat dan tevens alle punten die van belang zijn voor de apk worden nagelopen.

Waar je het onderhoud aan je tweedehands auto laat uitvoeren, dat maakt niet uit. Wel is het handig, wanneer je beurt en apk combineert, een garage uit te zoeken die apk keuringen mag verrichten.

Echter, als je kan en wilt, kun je een bij je tweedehands auto zelfs zelf het onderhoud ervan ter hand nemen. Tegenwoordig kun je op deze manier al snel serieus besparen op de arbeidskosten. En zo al snel enkele honderden Euro's in de zak houden.

De voordelen van het kopen van een tweedehands auto laten vooral zien dat het kopen en rijden van een tweedehands auto vaak een stuk goedkoper is dan het kopen en rijden van een nieuwe auto. En dan ook zeer zeker het overwegen waard is.

Temeer, omdat ook een nieuwe auto slechts een verzameling is van elektronische en mechanische onderdelen, waar door gebruik ervan storingen aan kunnen komen en waarvan een aantal onderdelen tevens aan slijtage onderhevig zijn. Waardoor een nieuwe auto niet perse betrouwbaarder hoeft te zijn dan een goed onderhouden tweedehands auto.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen