Een auto met een defecte motor kopen

Zou je wel een auto moeten willen kopen waarvan de motor defect is? Of het antwoord op deze vraag ja of nee is, hangt vooral af van of het merk en type auto het de moeite waard maakt. En uiteraard hoe interessant de prijs daardoor wordt.

Tevens hangt het af van je eigen handigheid en de middelen die je zelf ter beschikking hebt. Maar een auto met een defecte motor kopen blijft natuurlijk een risico. Vooral omdat de kosten voor het wederom rijdend maken van de auto, de verwachtingen al snel kunnen overstijgen.

Wat maakt een auto met defecte motor interessant

Sommige auto's zijn zelfs met een defecte motor nog gewild. Meestal omdat ze dan prijstechnisch wel eens binnen het bereik zouden kunnen komen van een enthousiaste hobbyist die er niet tegenop ziet om zelf zijn handen vuil te maken.

Wanneer jij tot deze groep mensen behoort, kijk er dan extra voor uit dat je de auto niet teveel door een roze liefhebbersbril gaat bekijken. Want je zult niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die daardoor een beste kat in de zak koopt.

Alles is te repareren uiteraard. Maar het zal ook zeker niet jouw bedoeling zijn kapitalen uit geven aan een auto die het eigenlijk niet meer waard is. Iemand die een auto met een defecte motor te koop zet valt doorgaans in één van deze twee categorieën:

  • De man of vrouw die totaal geen verstand van auto's heeft en die ineens geconfronteerd wordt met een defect aan de motor en besluit de auto maar te verkopen.
  • De man die iets meer weet over de auto die hij bezit. En die daarom besloten heeft dat de auto het hem in ieder geval niet meer waard is, het defect aan de motor te verhelpen.

De man of vrouw uit de eerste categorie krijgt de mededeling dat de motor defect is doorgaans van de garage, begeleid met wat het gaat kosten om het defect aan de motor te repareren. Van dat bedrag kan de eigenaar van de auto zo geschrokken zijn dat hij of zij besluit de auto maar te verkopen.

Maar wanneer je zelf handig bent en het defect aan de motor betreft bijvoorbeeld een kapotte koppakking, dan zal de eigenaar van de auto die zijn auto bij de garage moet laten repareren zomaar 900 Euro of meer kwijt zijn. Terwijl zelf doen een bedrag van om en nabij de 100 Euro aan pakkingen en onderdelen kost.

Een auto met een serieus defect aan de motor kopen is dan ook alleen interessant wanneer je zelf deze reparatie kan uitvoeren en over de mogelijkheden en de ruimte beschikt om een hele motor te vervangen, mocht dat nodig zijn. Echter ook alleen dan wanneer vervangende motoren voldoende voorhanden zijn en daardoor niet te duur zijn.

Hoe is de algemene staat van de auto?

Op een hete zomerdag kan het plotseling iedereen overkomen dat door een onopgemerkt mankement aan het koelsysteem de motor oververhit raakt een cilinderkoppakking de geest geeft.

Dat kan je zelfs overkomen met een al wat oudere auto die altijd redelijk goed onderhouden is. Wanneer je een dergelijke auto gaat kopen met een defecte motor, dan kun je na het vervangen van de koppakking weer veel plezier beleven aan de auto.

Maar een defect aan de motor kan ook ontstaan door een algeheel gebrek aan onderhoud aan de auto. En wanneer je zo'n auto treft, dan loop je een hele redelijke kans de eigenaar te worden van een bodemloze put. Want niets is zo vervelend en kan zo ernstig in de papieren lopen als het verhelpen van achterstallig onderhoud.

Ook kan het zijn dat de auto al heel veel kilometers onder de wielen heeft. En dat de motor gewoon versleten is. In zo'n geval moet je vooral heel goed kijken onder welke omstandigheden die kilometers gereden zijn.

Wanneer de auto vooral heel veel snelwegkilometers heeft gereden en dat ook nog met hoofdzakelijk alleen de bestuurder als 'bagage', dan heeft de rest van de auto niet zo heel veel te lijden gehad. Zeker wanneer de auto tevens altijd op tijd zijn onderhoud heeft gehad.

Anders wordt het wanneer de auto hetzelfde aantal kilometers gereden heeft onder zware omstandigheden. Bijvoorbeeld omdat de auto veel gebruikt is voor het trekken van zware aanhangers en vaak zwaar beladen is geweest. Dan heeft niet alleen de motor veel te lijden gehad, maar ook de rest van de auto.

Of een auto kopen met een defecte motor kopen de moeite loont, hangt zoals je ziet van een groot aantal dingen af. Bovendien moet je altijd in je achterhoofd houden dat de kosten voor het repareren of vervangen van de motor hoogstwaarschijnlijk niet de enige kosten zullen zijn. En dat als dat wel zo is, je heel veel mazzel hebt gehad met de auto.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen