Een ex lease auto kopen een goed plan?

Een ex lease auto kopen is misschien niet het eerste wat in je opkomt wanneer je van plan bent om een andere auto te gaan kopen. Maar de mogelijkheid om een ex lease auto te kopen wordt wel geboden. Onder andere door leasemaatschappijen zelf.

Maar wat zijn de voordelen van het kopen van een ex lease auto? En welke risico's zijn er verbonden aan het kopen van een auto die doorgaans zakelijk is gebruikt.

Wat is leasen eigenlijk?

Bedrijven leasen vaak dingen, waaronder auto's. Leasen is een dienst, waarbij de leverancier van deze dienst een bepaald goed voor een bepaalde periode aan de klant ter beschikking stelt, voor een afgesproken prijs.

Voor bedrijven heeft het leasen, van in dit geval auto's, als grootste voordeel dat ze vooraf precies weten wat ze per maand kwijt zijn aan hun wagenpark.

Want alle kosten die het rijden met een auto met zich meebrengt worden betaald door de leasemaatschappij. Daaronder vallen uiteraard ook de kosten voor onderhoud en reparatie aan de auto.

Om continue een betrouwbaar product te kunnen leveren aan de klant, wordt door leasemaatschappijen doorgaans niet bezuinigd op het onderhoud van de auto's.

En ook schades worden gemiddeld genomen op zo'n manier afgehandeld, dat er nooit enige twijfel kan ontstaan over de vraag of reparatie van de schade achteraf wel zo verstandig was.

Met andere woorden: Leasemaatschappijen zorgen doorgaans goed voor het wagenpark dat ze ter beschikking stellen aan hun klanten.

Waarop letten bij een ex lease auto

Hoewel leasemaatschappijen goed voor het wagenpark dat ze ter beschikking stellen aan hun klanten zorgen, komt het helaas voor dat klanten minder goed omgaan met het wagenpark dat ze ter beschikking is gesteld.

Leasemaatschappijen kunnen heel begrijpelijk nooit precies nagaan wat er allemaal met hun auto's wordt uitgespookt. Behalve misschien wanneer het opvalt als aan bepaalde auto's vaker dan normaal heel veel en heel vaak gerepareerd moet worden.

En het klopt wat leasemaatschappijen zeggen. De auto's die ze als occasion te koop aanbieden, hebben maar één eigenaar gehad. Maar die ene eigenaar kan wel van grote invloed zijn op de staat waarin de auto nu verkeert.

Ex lease auto's worden door leasemaatschappijen te koop aangeboden als het leasecontract afgelopen is, en de auto weer wordt ingeleverd bij de leasemaatschappij. Vervolgens worden de auto's, of direct aan particulieren doorverkocht, of doorgestoten naar de autohandel.

Het zou dan ook zomaar kunnen gebeuren dat je een ex lease auto koopt zonder dat je het weet, wanneer je een tweedehands auto koopt bij een autohandelaar.

Maar bij voorkeur koop je een ex lease auto bij de leasemaatschappij zelf, wanneer je het kopen van een ex lease auto overweegt. Direct een ex lease auto kopen van een leasemaatschappij kan bijvoorbeeld bij: Leaseplan en Athlon Car Lease.

Wanneer je direct via de leasemaatschappij koopt, heb je bijvoorbeeld goed inzage in de onderhoudshistorie van de auto. En zou je eventueel zelfs een telefoontje kunnen plegen naar de garage die de auto in onderhoud heeft gehad. Met een beetje mazzel valt zo te achterhalen wat voor een indruk de garage heeft van de auto en de eigenaar die de auto in zijn bezit heeft gehad gedurende de leaseperiode.

Echter, zelf kun je ook al een hele behoorlijke inschatting maken van de staat waarin de auto verkeert en hoe er hoogstwaarschijnlijk mee omgegaan is. Want de occasions die een leasemaatschappij aanbiedt, zijn over het algemeen niet ouder dan een jaar of 5.

Wanneer er zuinig met de auto is omgegaan, moet de auto er na een grondige was -en schoonmaakbeurt er weer als nieuw uitzien. Zijn er echter veel gebruikssporen zichtbaar op de auto en wekt de auto alleen al de indruk dat er niet al te zuinig mee omgesprongen is, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook het geval.

Het staat buiten kijf dat leaseauto's doorgaans prima onderhoud hebben gehad. Dus de kans is heel groot dat je geen buil valt aan het kopen van een ex lease auto. Je moet er alleen even goed op bedacht zijn dat je niet per ongeluk een rotte appel koopt.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen