Slim een auto kopen die goedkoop en goed is

Een auto kopen die goedkoop en goed is. Het zal zeker je doel zijn als je budget voor een auto niet riant is. Maar hoe vind je zo'n auto?

Als we even zoeken dan ontdekken we al snel dat er meer dan voldoende goedkope auto's te koop staan bij zowel particulier, garage als autohandelaar.

Maar hoe pik je daar de goede uit?

Zoek naar een auto waar niemand naar zoekt

Het geheim van een goede goedkope auto vinden is om te beginnen: op zoek gaan naar de auto die eigenlijk iedereen zo'n beetje vergeten lijkt te zijn. En waar dan ook bijna niemand naar op zoek is.

Onder dergelijke auto's bevinden zich zeker auto's die absoluut van goede kwaliteit zijn en die vaak zeer goedkoop te kopen zijn.

Denk hierbij aan merken als Daewoo, Kia en Hyundai. Nu zijn de merken inmiddels wel wat meer bekend onder autokopers. Maar nog niet zo heel lang geleden kenden weinig mensen dit merk. En onder degenen die het merk kenden, waren veel mensen die de auto's van voorgenoemde merken gewoonweg niet mooi vonden.

Toch zijn er voldoende mensen geweest die ooit besloten hebben zo'n auto nieuw te kopen, waardoor ze nu ook op de tweedehands automarkt te vinden zijn. Zeker de modellen uit de beginperiode van deze merken in Nederland zijn vaak voor de spreekwoordelijke appel en een ei te koop.

Zo is het bijvoorbeeld zeer wel mogelijk om een nog hele behoorlijke Hyundai Accent, van rond het bouwjaar 2005 en met verse APK, te bemachtigen voor nog geen 1250 Euro.

Deze Hyundai staat bekend als een hele prettige goede, goedkope en betrouwbare auto. Als je besluit een dergelijke Hyundai te kopen, dan zul je je daar zelden een buil aan vallen.

Populariteit kost geld

Hoe populairder een auto is onder autokopers, hoe meer je er tweedehands voor betaalt.

Dat is dan ook de reden waarom je voor bijvoorbeeld een Volkswagen Golf, uit hetzelfde bouwjaar als de in het voorbeeld genoemde Hyundai, zomaar meer dan het dubbele kwijt kan zijn. Namelijk rond de 3000 Euro.

En het is dan nog maar zeer de vraag of je dan een auto koopt die ook 3 keer beter is. Wat je wel met zekerheid kunt zeggen is, dat de Volkswagen Golf vele malen populairder is. En omdat het heel menselijk is om daar gevoelig voor te zijn, betalen we geregeld veel meer, voor bijvoorbeeld een auto, dan nodig zou zijn.

Populariteit staat niet altijd gelijk aan kwaliteit. Je kunt jezelf dan ook, wanneer het om het kopen van een goede en goedkope auto gaat, een hoop geld besparen als je populariteit even laat varen en puur kijkt naar wat je krijgt voor je geld.

Haast hebben en lui zijn wordt duur betaald

Haast hebben en lui zijn kan je bij het kopen van een auto veel geld kosten. Een kundige verkoper zal bijvoorbeeld veel minder van de prijs afdoen wanneer hij merkt dat je haast hebt en snel een auto nodig hebt. Omdat hij weet dat je dan toch wel gaat betalen wat hij ervoor vraagt.

Maar ook lui zijn en je huiswerk niet doen kan je veel geld kosten. Want goed onderzoeken welke auto wat kost, en wat de marktwaarde precies is van de auto die jij op het oog hebt, en welke in het oog springende gebreken deze auto heeft, kan je enorm veel geld besparen.

Neem dan ook alle tijd die je kunt nemen om een auto uit te zoeken. Probeer via fora, tijdschriften en door met mensen te praten zoveel mogelijk te weten te komen over de auto.

En neem tevens de moeite om eens te gaan proefrijden in een zeer goedkoop en wellicht gebrekkig onderhouden exemplaar, en in een goed onderhouden exemplaar die behoorlijk prijzig is.

Dit is namelijk de manier om te ontdekken hoe een goede auto zou moeten rijden, en hoe een auto rijdt waar hoogstwaarschijnlijk wel het één en het ander aan zal mankeren.

Want wat je uiteraard absoluut niet zal willen is eindigen met een auto waar je: en teveel voor betaald hebt, en waar van alles aan mankeert.

Wat kost het rijden met de auto?

Voorts moet je niet alleen kijken naar de aanschafprijs van een auto. Als je goedkoop auto wilt rijden, dan is het minstens zo belangrijk om te kijken naar wat de auto je kost zodra hij voor je deur staat. Bijvoorbeeld:

  • Wat kost de auto aan wegenbelasting?
  • Wat kost de auto aan verzekering?
  • Hoe is het brandstofverbruik?
  • Wat kost een onderhoudsbeurt voor die auto?

Dit zijn namelijk kosten die terug blijven komen zolang je een auto bezit.

Voor de prijs van de gemiddelde Volkswagen Golf uit het bouwjaar 2000, zou je ook een BMW 7-serie uit datzelfde bouwjaar kunnen kopen. Een auto die nieuw zomaar 100.000 Euro kost, maar waarmee je jezelf nu voor de spreekwoordelijke habbekrats kunt omringen met alle maar denkbare luxe en comfort.

Maar wanneer je jezelf de voorgaande 4 vragen stelt, dan kom je er al snel achter dat je van zo'n auto misschien toch maar beter kunt afzien. Want hoewel een BMW een hele goede en zeer betrouwbare auto is, liegen de kosten om zo'n auto daadwerkelijk te kunnen rijden er niet om.

Hoeveel ga je met de auto rijden?

Als je eigenlijk helemaal niet zoveel rijdt, dan kan het slim zijn om juist naar een auto met een hogere kilometerstand dan gemiddeld te gaan kijken.

De gemiddelde autokoper neemt namelijk voetstoots aan dat hoe hoger de kilometerstand, hoe meer er aan de auto mankeert. Dat kan zo zijn, maar hoeft lang niet altijd zo te zijn.

Want een auto die in korte tijd vooral heel veel snelwegkilometers heeft gereden en die daarnaast altijd op tijd zijn onderhoud heeft gehad zal gemiddeld genomen een betere auto zijn dan een auto die misschien maar een kwart van dat aantal kilometers heeft gereden, maar die wel veel heeft stilgestaan in een vochtige omgeving, en waarbij het onderhoud ook niet altijd even nauwkeurig gedaan werd.

Dit kan een heel prettig gegeven zijn wanneer je op zoek bent naar een goede goedkope auto. Want een auto met een hoge kilometerstand, daar durft niet iedereen aan.

Hoe lang wil je met de auto gaan rijden?

Als je niet van plan bent om een auto lang te houden, dan is het logischerwijs minder raadzaam om een auto met een hoge kilometerstand te kopen. Om de hele simpele reden dat de kans groot is dat je 'm niet zo snel weer kwijtraakt.

Ook een minder populaire auto kopen is dan niet zo slim. Want ook die kan wel weer eens lastig kwijt te raken zijn.

Als je zelf handig bent en wel wat van auto's weet, dan zou het juist dan slim zijn om een auto te kopen waar het één en het ander aan mankeert. Je zou dan zelfs kunnen overwegen om een auto te kopen zonder geldige APK.

Je zult dan nu even de mouwen moeten opstropen en de handen vies moeten maken, maar dat zou je straks wel eens een leuke winst op kunnen leveren als je het slim aanpakt.

Wil je een auto daarentegen langer houden en heb je niet zo heel veel verstand van auto's, dan kan het juist slim zijn om op zoek te gaan naar een oudere matig populaire auto met een lager dan gemiddelde kilometerstand en die goed onderhouden is.

Want met zo'n auto zou het mogelijk moeten zijn om nog jarenlang onbezorgd rond te rijden. En uiteindelijk is dat echt de manier om zo goedkoop mogelijk auto te rijden.

Dat een auto niet populair is betekent overigens lang niet altijd dat een auto lelijk is, of dat een auto een slechte reputatie heeft. Soms is het omdat de auto een markant uiterlijk heeft dat niet iedereen mooi vindt, of omdat het de auto aan functionaliteit ontbreekt waardoor deze door het gemiddelde gezin niet geschikt is.

Een voorbeeld van een auto die zelfs met beide problemen te kampen heeft is de Volkwagen New Beetle. Een Volkwagen New Beetle is hierdoor aanzienlijk goedkoper dan de Volkwagen Golf waarop hij gebaseerd is. En uiteraard is de New Beetle ook qua betrouwbaarheid te vergelijken met een Golf. Iets wat een New Beetle zeker het overwegen waard maakt wanneer je geen gezin hebt, maar wel een betrouwbare auto wilt.

Een goede en goedkope auto kopen is zoals je hebt kunnen ontdekken vooral een kwestie van slim zoeken, soms geduld hebben en je gezonde verstand gebruiken. En wanneer je dan bovendien je emoties even niet laat meespreken bij het kopen van een auto, maar puur kijkt naar wat je krijgt voor je geld, dan beschik je over alle middelen die je in staat stellen om een goede goedkope auto te kopen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen