Hoe ga je een tweedehands auto naar huis rijden?

Photo by Sindre Strøm from Pexels

Een tweedehands auto kopen, betekent bijna automatisch ook dat je zelf 'm naar huis moet rijden. En dat voelt soms best een beetje als een spannend avontuur. Want je mag dan wel een proefritje gemaakt hebben, voordat je de auto kocht, maar kennen doe je de auto nog niet echt.

Bovendien heb je nog het één en het ander te regelen en te checken, voordat je jouw nieuwe tweedehands auto gaat ophalen en naar huis gaat rijden.

Auto verzekeren en wat je nog meer regelen moet

Bij het kopen van een tweedehands auto hoort ook, dat de auto zogenaamd op jouw naam gezet wordt. Zodat het ook voor onder andere de overheid en verzekeringsmaatschappijen duidelijk is dat jij de eigenaar van auto bent.

Voor het overschrijven van het kenteken op jouw naam, ga je naar een postkantoor of postagentschap.

Jij krijgt dan van de medewerker van het postkantoor of postagentschap een papier waarop staat dat jij de nieuwe eigenaar bent, en binnenkort van de RDW een kentekenpas thuisgestuurd zal krijgen.

De vorige eigenaar van jouw auto krijgt het zogenaamde vrijwaringsbewijs. Een papier waar op staat dat de auto van eigenaar is veranderd, en hij of zij niet langer meer verantwoordelijk is voor deze auto.

Uiteraard zul je het overschrijven van het kenteken als eerste moeten regelen. Tenminste, als je jouw auto van een particulier hebt gekocht.

Want als je jouw tweedehands auto bij een autodealer of autobedrijf hebt gekocht, dan kunnen zij doorgaans de tenaamstelling van het kenteken van de auto ter plekke voor je regelen.

Wat je wel altijd zelf zult moeten doen is: je auto verzekeren.

Als je al een auto hebt en deze ook zelf verzekerd hebt, dan heb je jouw nieuwe auto doorgaans met één kort telefoontje naar je verzekeringsmaatschappij verzekerd.

Hiervoor heb je het merk, het type, het kenteken en de meldcode nodig. Al deze gegevens kun je vinden op het papier dat je van medewerker van het postkantoor hebt gehad.

Wanneer je ook je oude auto nog verzekerd hebt, dan is het handig om dat erbij te vermelden, als je de nieuwe auto gaat verzekeren. En tevens dat je jouw nieuwe nu auto verzekerd wilt hebben om 'm naar huis te kunnen rijden.

Je nieuwe auto wordt dan zogezegd in voorlopige dekking genomen, zodat je er in ieder geval mee naar huis kunt rijden. Thuis kun je dan vervolgens even op je gemak bekijken hoe je jouw nieuwe auto precies wilt gaan verzekeren.

Tevens is het handig je portemonnee en je mobiele telefoon niet te vergeten als je je nieuwe tweedehands auto op gaat halen. Want zonder telefoon onverhoopt ergens met pech staan, dat wil je uiteraard niet. En ook zonder geld op pad gaan om je nieuwe auto op te halen is geen goed idee.

Naar huis rijden met je nieuwe auto

Want zelden zal een tweedehands auto afgeleverd worden met een volle tank brandstof. Tenzij je dat bij de koop bedongen hebt.

Voordat je daadwerkelijk de reis naar huis aanvangt met de auto, is het dan ook verstandig eerst even bij het eerste tankstation dat je tegenkomt, voldoende brandstof te tanken om naar huis te komen.

Nadat je getankt hebt, is het tevens slim om even de olie te peilen en het niveau van de koelvloeistof te controleren. Want een tekort aan olie en koelvloeistof kan, voordat je er erg in hebt, motorschade veroorzaken. En dat wil je uiteraard niet met je nieuwe auto.

Bij regenachtig weer is het tevens handig direct even te kijken of er nog wel voldoende ruitensproeiervloeistof in het ruitensproeierreservoir zit.

Het is juist handig om dit even bij een tankstation te doen. Omdat als je olie, koelvloeistof of ruitensproeiervloeistof moet bijvullen, je dit direct in de shop van het tankstation kunt kopen.

Controleer de bandenspanning als laatste nog even. Want ook dat kun je doen bij een tankstation. Ieder tankstation beschikt wel over een zogenaamd 'Water & Lucht' eiland, waar je op je gemak even de bandenspanning kunt controleren.

Tussen het moment dat een auto stil komt te staan en verkocht gaat worden, en het moment van daadwerkelijke verkoop, kan soms wel eens wat tijd zitten.

En hoe langer een auto stil staat op eenzelfde plek, hoe lager langzaam aan de bandenspanning wordt.

Rijden met een onjuiste bandenspanning, kan vooral tijdens snelwegritten zorgen voor onnodig snelle bandenslijtage. Bovendien kan de auto onverwacht reageren bij een noodstop of uitwijkmanoeuvre wanneer de bandenspanning te laag is.

De bandenspanning controleren van een auto die je net hebt gekocht is dan ook zeker aan te raden.

Na het tanken van voldoende brandstof en het uitvoeren van de controles is het tijd om de nieuwe tweedehands auto naar huis te rijden.

Neem hier absoluut ruim de tijd voor en doe het rustig aan. Want een ongeluk ligt altijd op de loer. Zeker met een auto die je niet kent en waar je nog niet aan gewend bent.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen