Hoe je betrouwbaar een tweedehands auto kopen kan

Als je een auto tweedehands kopen overweegt, dan staat mogelijk op het verlanglijstje dat hij betrouwbaar moet zijn. Dat is geen onmogelijke wens. Maar tevens niet de makkelijkst te vervullen wens. Alleen al omdat elke tweedehands auto een geschiedenis heeft, die niet altijd even bekend is.

Dat betekent onder meer dat er vaak niet eens iemand echt wat te verwijten valt, wanneer jij een auto koopt die na enige tijd toch wat minder betrouwbaar blijkt dan verwacht.

Wat is een betrouwbaar automerk?

De kans dat je een betrouwbare auto gaat vinden is het grootst wanneer je gaat shoppen voor een tweedehands auto van een betrouwbaar automerk. Bijvoorbeeld Honda, maar ook Mazda, Suzuki en Toyota.

Inderdaad, betrouwbare auto's worden nog steeds gemaakt door Japanse automerken.

De minst betrouwbare auto's bevinden zich onder de Franse automerken. Hoewel recentere modellen het beter doen.

De Duitsers hebben een naam hoog te houden als het op betrouwbaar zijn aankomt. Maar Duitse degelijkheid gaat helaas niet op voor alle de auto's die gemaakt worden door onze Oosterburen. Want verschillende modellen van Volkwagen en Audi bijvoorbeeld, blijken een stuk minder betrouwbaar dan ze over het algemeen ingeschat worden. Positieve uitzonderingen hierop zijn overigens de Volkwagen Up en de Golf VII.

De benadering "Wat er niet op zit, kan ook niet kapot" werkt ook in deze eeuw nog uitstekend. Het automerk Dacia is daar een mooi voorbeeld van.

Overigens dien je je wel te bedenken dat dit de stand van zaken is op het moment van schrijven van dit artikel, ofwel zomer 2016.

Want een autofabrikant kan zomaar ineens weer een prima auto op de markt brengen waar maar weinig op aan te merken valt. Een mooi voorbeeld daarvan is de Alfa Romeo Mito. Het automerk Alfa Romeo is nooit het toonbeeld geweest van betrouwbaarheid. Maar de Alfa Romeo Mito heeft inmiddels een aardige schare tevreden eigenaren.

Wel blijft het oppassen geblazen met de zwaarder gemotoriseerde exemplaren. Omdat daar over het algemeen steviger mee gereden wordt, kan dit wel eens slijtage aan onderdelen van de voorwielophanging tot gevolg hebben.

Maar samengevat kunnen we toch zeker stellen dat de reputatie van vandaag niet automatisch ook de reputatie van morgen is.

Een betrouwbare tweedehands auto vinden, begint dan ook altijd met zoeken naar informatie over het merk en vooral ook het type auto dat je op het oog hebt. Waarbij je je moet bedenken dat op iedere auto wel iets aan te merken valt. En dat je pas moet gaan overwegen om toch maar iets anders te kopen wanneer de mogelijke gebreken dermate ernstig zijn, dat ze jouw budget voor reparaties ernstig gaan overstijgen. Maar uiteraard tevens wanneer mogelijke reparaties de huidige waarde van de auto wel eens zouden gaan kunnen overstijgen.

Goed bruikbare bronnen voor het vergaren van informatie over de auto van je keuze zijn:

Stap overigens nooit te snel af van uw aanvankelijke keuze voor een auto. Want naast betrouwbaarheid is ook rijplezier belangrijk, en dat de auto aan de eisen voldoet waarvoor je 'm wilt gaan gebruiken.

Temeer omdat alles wat aan een bepaalde auto kan mankeren, niet per definitie ook aan jouw auto zal gaan mankeren.

Veel van wat aan een auto kan gaan mankeren hangt namelijk grotendeels ook af van de omstandigheden waarin de eigenaar de auto gebruikt, hoe een eigenaar met de auto omgaat, en hoe trouw hij of zij de auto naar de garage brengt voor onderhoud.

Bovendien kan het zo zijn dat de auto het mankement al heeft gehad, en dat het keurig verholpen is.

Wat overigens buiten kijf staat is, dat bij het kopen van een tweedehands auto altijd dingen onzeker zijn, en je onverwacht voor uitgaven kan komen te staan. Het is daarom raadzaam om nooit het hele budget dat je beschikbaar hebt voor een auto, te besteden aan de aankoop. En in plaats daarvan een aanzienlijk deel achter de hand te houden voor onvoorziene omstandigheden.

Hoe je een betrouwbaar autobedrijf vindt

Over het algemeen is de dealer van het merk auto waar jouw keus op is gevallen, het meest betrouwbare adres om een dergelijke auto te kopen. Een dealer selecteert namelijk veelal de auto's die ze zelf tweedehands verkopen zorgvuldig.

Bijvoorbeeld de auto van een klant die hem ingeruild heeft voor een nieuwe. In een dergelijk geval is de geschiedenis van de auto bekend, evenals de eigenaar. Bovendien hebben ze de auto zelf in onderhoud gehad. Daarmee is de hele historie van de auto bekend. En dus een perfecte auto om zelf in de verkoop te hebben.

Omdat de dealer daarnaast de meest uitgebreide garantie geeft op verkochte auto's, is kopen bij de dealer wel de duurste optie.

Een ander betrouwbaar adres om een tweedehands een auto te kopen, is de onafhankelijke garage in een klein plaatsje waar veel mensen deze plaatselijke garage kennen, en wellicht ook hun auto laten onderhouden. Dergelijke garages is er uiteraard alles aan gelegen om hun goede zorgvuldig opgebouwde naam te behouden. Bovendien hebben dergelijke garages het begrip service nog hoog in het vaandel staan. En doordat het mensen zijn met verstand van auto's is de kans klein dat ze per ongeluk een behoorlijk slechte auto in hun verkoopvoorraad hebben.

Ook bij een onafhankelijke garage krijg je veelal garantie. En wel in de vorm van BOVAG-garantie.

Een adres waar je vooral vaak veel keuze hebt in auto's, zijn autobedrijven die zich toegelegd hebben op het verhandelen van auto's, ofwel de autohandelaren. En auto's verhandelen is dan ook precies wat ze doen. Dat betekent veelal dat ze een auto kopen, verkoopbaar maken, om de auto vervolgens zo snel mogelijk te verkopen.

Dit betekent veelal dat ze een idee hebben in welke staat de auto verkeert, maar dat bijna nooit echt helemaal weten. Dat betekent dat er wel eens een exemplaar tussen kan zitten die minder goed is dan van tevoren gedacht.

Maar ook een goede autohandelaar wil zoveel mogelijk tevreden klanten. Klanten die anderen vertellen hoe tevreden ze zijn over de auto die ze bij hem gekocht hebben.

Een goede autohandelaar is dan ook redelijk makkelijk herkennen. Want een autobedrijf dat al lang bestaat, kan alleen zo lang bestaan als hij tevreden klanten heeft. Ondanks dat moet je bij een autohandelaar altijd goed op blijven letten. Absoluut niet omdat hij mogelijk kwade bedoelingen heeft, zoals boze tongen nogal eens beweren. Maar vooral omdat ook hij veelal niet weet wat exact de staat van onderhoud van de auto is.

Als je overweegt om een auto bij een autohandelaar te kopen, dan is het raadzaam om een aankoopkeuring te laten uitvoeren, bijvoorbeeld door de ANWB. Want alleen dat biedt je de mogelijkheid om een goed idee te krijgen van de werkelijke staat van onderhoud van een auto.

Hetzelfde geldt overigens voor het kopen van een auto van een particulier. Het voordeel wat je dan wel hebt is dat je zaken doet met de eigenaar van de auto. Waardoor je je een goed beeld kan vormen van hoe hij of zij de auto mogelijkerwijs behandeld heeft. Echter, bij een particulier heb je geen enkele vorm van garantie. Daar staat echter wel tegenover dat je bij een particulier veruit het minste zal betalen voor een auto.

Hoeveel betrouwbaarheid mag je van een tweedehands auto verwachten?

Hoe betrouwbaar een tweedehands auto in de dagelijkse praktijk zal zijn, hangt van een aantal dingen af. Onder andere van:

  • De leeftijd van de auto.
  • De kilometerstand.
  • De algemene staat van onderhoud.
  • Hoe lang het geleden is dat de auto voor het laatst gebruikt is.
  • Hoeveel en hoe de auto door de vorige eigenaar gebruikt is.
  • Wanneer de auto voor het laatst bij de garage is geweest.

Dat betekent overigens niet automatisch dat een jonge tweedehands auto met een lage kilometerstand per definitie een goede en betrouwbare auto zal zijn. Want een auto kan van stilstaan onder slechte omstandigheden meer te lijden hebben gehad dan je ooit had kunnen bedenken.

Bovendien zijn het juist vaak auto's met een lage kilometerstand die bereden zijn door niet al te beste chauffeurs. Daardoor kan bijvoorbeeld de koppeling het zwaar te verduren hebben gehad, waardoor deze eerder vervangen zal moeten worden dan gemiddeld. En een koppeling vervangen is bij de meeste auto's een behoorlijk ingrijpende en dus dure reparatie.

Wat we wel met zekerheid kunnen stellen is, dat wanneer de onderhoudshistorie bekend is en altijd netjes gedocumenteerd is in het onderhoudsboekje dat bij de auto hoort, de je mag aannemen dat je voorlopig een betrouwbaar vervoermiddel aan een dergelijke auto zult hebben.

Maar zelfs dat is geen reden om direct in een jubelstemming te geraken. Want zodra iemand van plan is om een andere auto te gaan kopen, dan zal hij of zij meestal proberen om geen geld meer uit te hoeven geven aan onderhoud van de auto.

Ook besluiten mensen een auto vaak weg te doen vlak voordat er een dure reparatie zit aan te komen. Bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem.

Overigens hoeft dat nooit een reden te zijn om een auto niet te kopen. Als potentiële koper is het alleen jouw taak om te proberen ervan op de hoogte te geraken. Zodat je erover kunt onderhandelen, om zo op een zo laag mogelijk aankoopbedrag uit te komen.

Tevens is het belangrijk om een aantal auto's van het merk en type dat je op het oog hebt te gaan bekijken, en er ook een proefrit mee te maken. Door dit te doen en bovenal ook nieuwsgierig te zijn naar de auto die je op het oog hebt, leer je gaandeweg een uitstekend exemplaar te onderscheiden van een minder goede.

Een uitstekend exemplaar verkeert namelijk niet alleen in een uitstekende staat van onderhoud, maar zal tevens goed behandeld zijn door zijn berijders. Waardoor de auto er van binnen en van buiten uitziet om door een ringetje te halen.

Dit is de auto waarbij het niet erg is om nog wat extra te moeten investeren in reparatie en onderhoud. Omdat je weet dat je daarna een auto zult bezitten die zo betrouwbaar is als een auto maar zijn kan.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen