Hoeveel kilometer gaat de benzine motor van een auto mee?

Hoeveel kilometer gaat de motor van een benzineauto mee, gemiddeld? Eigenlijk is er niet echt een sluitend antwoord te geven op deze vraag. Enerzijds omdat het van zoveel omstandigheden afhankelijk is hoe lang een benzinemotor meegaat. En anderzijds omdat niet iedere benzinemotor van iedere auto even lang meegaat.

Maar door na te gaan hoe een benzinemotor gedurende de reeds gereden kilometer behandeld is en onder welke omstandigheden de kilometers gereden zijn, kun je wel een redelijke inschatting maken van hoe lang een motor waarschijnlijk nog mee zal gaan.

Wat mede de levensduur van de motor bepaald

Voor het overgrote deel wordt de levensduur van een motor bepaald door hoe ermee wordt omgegaan als er met de auto, waar de motor in huist, gereden wordt.

Iets dat al begint zodra de motor gestart wordt.

  • Een auto lang stationair laten draaien is minder goed dan meteen gaan rijden met de auto.
  • Rustig warm rijden voordat prestaties van de motor gevraagd gaan worden, zorgt ervoor dat een automotor veel langer meegaat, dan wanneer je dat consequent niet doet.

Ook maakt het een verschil of er vervolgens een behoorlijk stuk achtereen met de auto gereden wordt of slechts een klein stukje. Want:

  • Een motor die de kans krijgt om goed warm te worden, slijt minder dan een motor die eigenlijk nooit goed warm wordt.
  • Iets dat mede te maken heeft met de hoeveelheid vocht die in de olie achterblijft, wanneer de motor niet de kans krijgt om warm te worden. Vocht heeft namelijk een negatieve werking op de smerende eigenschappen van de olie.

Tevens van invloed op de levensduur van de motor is, hoe het aantal gereden kilometers op de snelweg zich verhoudt met het aantal kilometers op binnenwegen. Waar sprake is van veel optrekken en remmen.

Bovendien is van invloed onder welke omstandigheden de auto en dus ook de motor gebruikt wordt. Wordt de auto doorgaans bereden door één persoon en zonder belading? Of wordt de auto iedere dag weer ingezet voor het trekken van een zware aanhanger met bouwmaterialen?

Samengevat kunnen we stellen dat: een auto die 200.000 kilometer gereden heeft, bereden door één persoon en zonder noemenswaardige belading en waarvan het overgrote deel snelwegkilometers is, doorgaans veel minder te lijden zal hebben gehad dan de motor van een auto, die diezelfde kilometers hoofdzakelijk in de stad gereden heeft, terwijl er een zware aanhanger werd voort gesleurd.

En dus zal de auto die veel snelwegkilometers heeft gereden hoogstwaarschijnlijk dan ook nog een stuk langer meegaan, dan de stadsauto die vaak zware aanhangers heeft moeten trekken.

Het onderhoud, het type en de grootte van de motor

Hoeveel kilometer een motor van een auto mee gaat, hangt overigens niet alleen af van de omstandigheden waarin de motor zijn werk moeten doen. Maar hangt tevens af van het type motor. Want een Dieselmotor kan over het algemeen meer kilometers mee dan een benzinemotor.

En wanneer een auto op LPG gas rijdt, dan hangt de levensduur ook mede af van hoe geschikt de motor is voor het rijden op gas. Want iedere motor die op gas rijdt, is van origine een motor die op benzine rijdt. En rijdt dan ook op een ander soort brandstof dan waar de motor op zou moeten rijden. De ene motor verteert dat beter dan de andere motor.

Maar ook de grootte van de motor is van invloed. Wanneer we als voorbeeld de onverminderd populaire Volkwagen Golf nemen, dan is deze auto gebouwd met motoren variërend van 1,3 liter tot en met 2.0 liter of meer aan cilinderinhoud. Waarbij gesteld kan worden dat de kleinere motor veel harder zal moeten werken dan de grotere motor, wanneer er prestaties gevraagd worden.

Gewoonweg omdat het vermogen dat een kleine motor kan leveren veel minder is dan het vermogen dat een grote motor kan leveren. Net zoals één paard veel meer moeite zou moeten doen om de Volkswagen Golf voort te trekken dan twee paarden. Waardoor dat ene paard dan ook veel eerder moe zal zijn dan wanneer hij een maatje had die met hem mee trok.

Hetgeen concreet betekent dat een 1,3 liter motor van een Volkwagen Golf die 200.000 kilometer gereden heeft wellicht niet zo heel lang meer mee zal gaan. Terwijl wanneer dezelfde Golf een motor met een cilinderinhoud van 2.0 liter zou hebben gehad, deze Golf nog makkelijk 100.000 kilometer mee had gekund.

Nog een belangrijk ding dat bepaalt hoeveel kilometer een motor van een auto meegaat is, het onderhoud. Hoe goed of hoe slecht is de motor onderhouden gedurende de gereden kilometers? Is de auto, en dus ook de motor, volgens de voorschriften van de fabrikant onderhouden. Of is er met de pet naar gegooid?

Een automotor die altijd volgens de fabrieksvoorschriften onderhouden is, zal het over het algemeen een stuk langer volhouden dan een motor waaraan zelden onderhoud gepleegd is. Gewoonweg omdat een goed onderhouden motor onder veel gunstiger omstandigheden zijn werk kan doen. Uiteraard verhoogt goed onderhoud dan ook de levensduur.

Maar ook zonder meer van invloed op hoeveel kilometer een motor mee gaat is, de constructie van de motor. Volvo staat er onder andere om bekend dat ze motoren bouwen die met gemak vele honderdduizenden kilometers aankunnen zonder noemenswaardige problemen.

En ook bepaalde motoren van Peugeot en Renault hebben een goede reputatie wanneer het aankomt op vele probleemloze kilometers.

Maar ook de Japanners hebben een goede reputatie op het gebied van betrouwbare motoren die lang meegaan.

Je ziet, op de vraag 'Hoeveel kilometer gaat een motor van een auto mee?' is onmogelijk een eenduidig antwoord te geven. Of een motor nog een tijd mee zal gaan of niet, dat zul je vooral zelf moeten onderzoeken en afwegen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen