Tweedehands een auto kopen op afbetaling: Doen of juist niet doen?

https://canstockphoto.nl

Ook een tweedehands auto kost vaak nog een lieve duit. Het kan dan ook heel verleidelijk zijn om een auto te kopen op afbetaling. Zo kun je een nieuwere auto rijden, zonder eerst zelf duizenden Euro's bij elkaar te hoeven sparen.

Velen laten zich tevens verleiden tot het kopen van een auto op afbetaling, omdat de auto noodzakelijk wordt geacht om bijvoorbeeld op het werk te kunnen komen. Een jonge tweedehands auto is betrouwbaarder dan een oud baggel, zo is de algemene gedachte.

Hoe verstandig is kopen op afbetaling?

Kopen op afbetaling doe je als je iets graag wilt hebben, maar je hebt er nu het geld nog niet voor. Wel heb je elke maand de financiële ruimte om enkele honderden Euro's te kunnen missen om afbetalingen te doen.

Door een afbetalingsregeling aan de gaan, met bijvoorbeeld een autobedrijf, kun je in ieder geval nu direct over de auto beschikken. De auto beloof je via een opgesteld contract in een aantal gelijke termijnen te betalen.

De looptijd van zo'n afbetalingsregeling is voor een jonge tweedehands auto al snel een aantal jaren. Dat betekent dat je een aantal jaar lang in ieder geval al enkele honderden Euro's per maand zult moeten inleveren voor je auto. Waardoor je bestedingsruimte gedurende een aantal jaar in ieder geval die paar honderd Euro minder zal zijn.

Dat kan je nu wel niet als zo'n probleem zien. Maar hoe zit dat over 2 jaar? Zou je dat geld dan wellicht nodig kunnen hebben voor wat anders?

Als dat zo is, dan zou je misschien kunnen besluiten om de auto gewoon te verkopen tegen die tijd.

Maar ook daar moet je jezelf een paar dingen bij bedenken:

  • Namelijk: dat zeker een nog jonge tweedehands auto behoorlijk snel in waarde daalt. In 2 jaar tijd kan een auto zomaar nog eens 25 procent minder waard geworden zijn.
  • Dat je een afbetalingsregeling vaak niet zomaar ineens boetevrij kunt aflossen.
  • Je kan de auto iedere dag weer zo ernstig in de kreukels rijden dat deze total loss wordt verklaard en je dus wel eens in een situatie terecht zou kunnen komen waarin je iedere maand een geldbedrag moet betalen voor iets wat je niet meer bezit.

Een ander nadeel van een tweedehands auto kopen op afbetaling is, dat het autobedrijf of de financier eisen kan stellen aan de verzekering van de auto. Zo zou er bijvoorbeeld geëist kunnen worden dat jij de auto all-risk moet verzekeren.

Iets wat, zeker wanneer je nog niet zo veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, wel eens behoorlijk in de papieren kan lopen. Waardoor je door de wijze waarop je jouw auto moet verzekeren, jij misschien nog eens enkele honderden Euro's in de maand minder te besteden hebt.

Andere nadelen van lenen voor een tweedehands auto zijn:

  • Dat deze afbetalingsregeling een belemmering kan gaan zijn voor het krijgen van een hypotheek. Want ook een tweedehands auto kopen op afbetaling is het aangaan van een lening.
  • Geld lenen kost geld. Want nogmaals, een afbetalingsregeling is niets anders dan een lening. En over leningen moet je rente betalen. En wanneer je die rente die je in die jaren moet betalen optelt bij het aankoopbedrag van de auto, dan ga je ongetwijfeld vinden dat je wel erg veel voor die auto hebt betaald.
  • Wanneer je een auto op afbetaling moet kopen, dan manoeuvreer je jezelf doorgaans in een ronduit slechte onderhandelingspositie. Daarmee wordt afdingen op de auto bijna onmogelijk. En dus betaal je eigenlijk nogmaals teveel voor een auto.

Wanneer je een auto op afbetaling gaat kopen, en dat geldt dus ook een tweedehands auto, dan betaal je doorgaans maximaal voor een auto. En meestal wel meer dan dat. Een bedrag dat zomaar op zou kunnen lopen tot enkele duizenden Euro's. Een bedrag dus waar je bijvoorbeeld ook lekker van op vakantie had kunnen gaan.

Is er dan geen enkel voordeel aan het kopen van een auto op afbetaling? Het enige voordeel dat je hebt van het kopen van een auto op afbetaling is, dat je direct beschikking hebt over de auto die je graag zou willen hebben.

Wat is het alternatief van geld lenen voor een auto?

In plaats van te lenen voor een auto, zou je jezelf ook kunnen afvragen of je die mooie glimmende bijna nieuwe tweedehands auto wel echt nodig hebt. En of je niet af zou kunnen met een wat oudere auto die je gewoon direct zou kunnen betalen.

Dat heeft als eerste voordeel dat je met contanten in de broekzak, een veel betere onderhandelingspositie voor jezelf creëert. Iets wat op een aankoopbedrag van enkele duizenden Euro's soms zomaar duizend Euro kan gaan schelen. Zeker wanneer je een auto van een particulier koopt.

Geld waarmee je een hoop andere leuke dingen kan gaan doen.

Goedkoop een auto kopen heeft meer voordelen. Namelijk, dat je een auto die honderd procent jouw eigendom is, kan verzekeren zoals jij dat zelf wilt. Ook dat zou je wel eens een hoop geld kunnen schelen.

Wanneer een auto echt jouw eigendom is, kun je de auto ook weer verkopen wanneer jij dat wilt. En is het geld wat de auto oplevert ook echt van jou. Dat betekent dat je het geld dat de auto je heeft opgeleverd, honderd procent kan investeren in een andere auto.

Zoals eerder gezegd vermindert de waarde van een auto razendsnel. In de eerste 4 jaar vanaf nieuw, kan een auto zomaar 50 procent van zijn nieuwwaarde verliezen. Daarnaast kost iedere auto per jaar ook nog eens het nodige aan onderhoud, verzekering en brandstof.

Dat maakt een auto niet alleen de slechtste investering die je jezelf maar bedenken kan, maar maakt autobezit daarnaast ook nog eens een behoorlijk dure liefhebberij.

Vooral het snelle waardeverlies van een auto en het mogelijk total loss rijden van de auto, maakt dan ook dat het kopen van een auto op afbetaling iets wat je alleen maar moet overwegen, wanneer je echt niet anders kan en die auto echt nodig hebt. Autorijden is tenslotte al duur genoeg.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen