Waarop letten bij de aankoop van een auto

Er zijn veel dingen waarop je moet letten bij de aankoop van een auto. Bijvoorbeeld: hoe goed is de auto die ik ga kopen eigenlijk nog. Een heel belangrijk ding, maar zeker niet het enige ding.

Want een auto kopen kost geld. Soms zoveel geld dat we er geld voor lenen om een auto te kunnen kopen. Maar heb je wel eens serieus uitgerekend wat die auto gekost heeft wanneer je besluit een auto te financieren?

Maak proefritten met verschillende auto's

Waarop je als eerste moet letten bij de aankoop van een auto is, dat je op je gemak op zoek kunt naar een andere auto. Zeker wanneer je veel geld gaat uitgeven aan een auto, trek dan voor het zoeken gerust 2 maanden uit. Helemaal wanneer je voor deze auto een lening moet gaan afsluiten.

Zeker ook bij de aankoop van een auto geldt: haastige spoed is zelden goed en kost je doorgaans een hoop geld extra.

Begin met het maken van een zorgvuldige keuze wat betreft het merk en type auto dat je wilt gaan rijden. Tegenwoordig is er op internet over bijna ieder merk en type auto genoeg informatie voorhanden. Waaronder ook gebruikerservaringen, waar je vaak heel veel wijzer van kan worden. Tevens valt er via internet ook wel vaak te achterhalen wat de zwakke punten zijn van de auto van jouw keuze.

Door zoveel mogelijk informatie over de auto die je wilt hebben te verzamelen, voorkom je onder andere nare verrassingen. Maar weet je tevens wanneer je voor een auto teveel gaat betalen. Of heel erg weinig. Wat een belletje zou moeten laten rinkelen dat er misschien iets niet helemaal snor zit met de auto.

Na het verzamelen van informatie over de auto die je wilt hebben, wordt het tijd om proefritten te gaan maken met verschillende auto's van het merk en type waar jouw oog op is gevallen.

Vooral wanneer je op zoek bent naar een tweedehands auto, leer je door middel van het maken van deze proefritten een goed exemplaar van een minder goed exemplaar te onderscheiden.

Zeker wanneer je een proefrit gaat maken in een duur exemplaar die bij een dealer te koop staat en waarvan de onderhoudshistorie bekend en volledig is, gevolgd door een proefrit in eenzelfde soort auto waarvan de onderhoudshistorie duister is.

Dan zul je ongetwijfeld gaan merken dat de twee auto's toch wel heel verschillend rijden. Waarop je speciaal moet letten tijdens het maken van proefritten zijn: vooral bonkende, piepende en tikkende geluiden afkomstig uit wielophanging en aandrijving. Want dat zou wel eens het geluid van kostbare reparaties kunnen zijn.

Rijd daarom tijdens een proefrit ook gerust even een stuk over een weg die met klinkers bestraat is, in plaats van met asfalt. Vooral bonkende geluiden, veroorzaakt door versleten delen in de wielophanging worden dan duidelijk hoorbaar.

Een auto is de slechtste investering die je kunt doen

Welbeschouwd is autorijden ontzettend duur. Iedere maand weer kun je zomaar honderden Euro's kwijt zijn aan die bult staal en plastic voor je deur. Een deel van dat geld vliegt niet zichtbaar je portemonnee uit, maar vooral heel stiekem. Bijvoorbeeld, het deel waardevermindering. Iedere kilometer die je rijdt en iedere dag dat je de auto langer bezit, wordt je auto fors minder waard. Hoeveel precies, dat merk je pas wanneer je de auto wilt inruilen of verkopen.

Heb je je auto gefinancierd, dan heb je over de periode dat je de auto in je bezit hebt gehad ook nog eens een fors bedrag aan rente moeten betalen. Iets wat maakt dat je ongemerkt nog meer geld hebt uitgegeven. Geld waarmee je serieus veel andere leuke dingen had kunnen doen.

Waarop je dan ook vooral moet letten bij de aankoop van een auto is, dat je niet teveel betaalt voor die auto. En waarop je zeker ook moet letten wanneer je een tweedehands auto koopt is, dat niet je hele budget voor een auto in het aankoopbedrag van de auto gaat zitten.

Zorg er altijd voor dat je ongeveer 1000 tot 1500 Euro achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven aan de auto. Want ook al controleer je een auto nog zo goed, er kan altijd iets stuk gaan aan een auto wat niemand voorzien had en ook niet voorzien had kunnen hebben.

Echter, het probleem zal wel opgelost moeten worden en de reparatie zal wel uitgevoerd moeten worden.

Een van beste en ook goedkoopste trucs om 1000 tot 1500 Euro achter de hand te krijgen is die 1000 tot 1500 Euro van de prijs van de auto af te krijgen middels scherp onderhandelen.

Vergeet nooit dat jij dan misschien die auto wel graag wilt hebben, maar er zijn meer auto's. En degene die jou de auto verkoopt, moet een boterham verdienen aan die auto. Dus is er altijd ruimte voor onderhandeling over de prijs. Want voor veruit de meeste autoverkopers geldt: liever iets minder in de portemonnee dan helemaal niets in de portemonnee.

Daarom kun je ook altijd het beste zaken doen en ben je het goedkoopste uit wanneer je het aankoopbedrag van de auto direct uit eigen portemonnee kunt afrekenen.

Waarop je dan ook zeker moet letten en serieus moet overwegen bij de aankoop van een auto is: Kies bij voorkeur een auto die je zonder problemen met eigen geld kunt betalen.

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen