Tips en interessante weetjes over je auto

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Over de auto valt een hele boel te vertellen wat ook voor de gemiddelde autobezitter zonder meer interessant is om te weten. Bijvoorbeeld omdat:

  • je auto er betrouwbaarder en veiliger door wordt
  • je auto er zuiniger of fijner van gaat rijden
  • het je kosten voor onderhoud en reparatie omlaag brengt
  • het er toe bijdraagt dat je auto langer meegaat

Hier tref je dan ook een verzameling aan van de beste tips voor je auto en andere interssante weetjes.

Wat zuinig rijden is en hoe je zuinig rijdt met jouw auto

De brandstofprijzen zijn serieus hoog. Dat maakt het interessant om te proberen zuinig te rijden. Want alleen wat discipline is al voldoende om zuinig te rijden.

Bekijk artikel

Hoe je doffe koplampen helder maken makkelijk zelf doet

Doffe koplampen geven minder licht en leiden mogelijk tot apk-afkeur. Middeltjes als WD40 werken onvoldoende. Alleen polijsten maakt doffe koplampen blijvend helder.

Bekijk artikel

Hoe krijg je een bevroren autodeur open?

Je hebt al haast en dan juist gebeurt je dit. Een bevroren autodeur. Hoe krijg je ‘m open? Proberen de deur open te trekken is de oplossing zeer zeker niet.

Bekijk artikel

Hoe je de bandenspanning van je auto juist controleert

Bij een te lage bandenspanning verbruikt je auto meer, Slijten banden harder en is de kans op ongelukken groter. De juiste bandenspanning is daarom belangrijk

Bekijk artikel

9 dingen over auto-onderhoud die je absoluut moet weten

Het belang van goed auto-onderhoud is niet altijd even duidelijk. De 9 dingen in dit artikel laten je zien waarom onderhoud aan je auto zo ontzettend belangrijk is.

Bekijk artikel

Doe DIT als het motormanagement lampje brandt of knippert

Voor een lampje van het motormanagement dat brandt, hoef je doorgaans niet meteen naar de garage. Wel is het slim om zelf direct wat dingen te controleren.

Bekijk artikel

Wat is motorolie en wat moet je er als autobezitter over weten?

Motorolie is een smeermiddel dat de draaiende delen in een motor smeert. Voor optimale smering en lange levensduur van de motor moet olie geregeld ververst worden.

Bekijk artikel

Welke autobanden moet ik kiezen voor mijn auto

Autobanden zijn er in allerlei soorten, maten, uitvoeringen en prijzen. Er valt dan ook genoeg te kiezen en te overwegen bij het zoeken naar de juiste band.

Bekijk artikel

Hoe weet ik of de accu kapot is?

Dat een accu kapot is, daar kom je helaas vaak te laat achter. Met veelal als gevolg dat je auto niet meer wil starten. Maar hoe weet je zeker dat de accu kapot is?

Bekijk artikel

Wat controleren ze bij een APK-keuring?

Het komt elk jaar terug, de APK-keuring. Zeker voor de bezitter van een oudere auto vaak een spannend moment. Want komt de auto ook dit jaar wel weer door de APK?

Bekijk artikel

Hoe weet ik of een autobedrijf betrouwbaar is?

Wanneer je een auto wilt kopen, of je auto wilt laten onderhouden, dan wil je graag willen weten of een autobedrijf betrouwbaar is. Maar hoe kom je daar achter?

Bekijk artikel

Last van trillen in het stuur? Dit zou de oorzaak kunnen zijn

Trillen in het stuur tijdens het rijden, kan het rijgenot behoorlijk verpesten. Maar kan tevens onnodige slijtage tot gevolg hebben aan diverse onderdelen.

Bekijk artikel

Waarom bij nieuwe banden balanceren moet en uitlijnen verstandig is

Nieuwe banden op je auto laten monteren, kan je zomaar enkele honderden Euro's armer maken. Balanceren zit bij de prijs inbegrepen, uitlijnen echter niet.

Bekijk artikel

Startkabels gebruiken: correct aansluiten, starthulp geven en losmaken

Startkabels. Ze lijken makkelijk te gebruiken. Maar bij verkeerd gebruik kan er wel degelijk wat misgaan. Doe aansluiten en losmaken dan ook op de juiste manier.

Bekijk artikel

Waarom je winterbanden en zomerbanden nooit moet combineren

Alleen winterbanden gebruiken voor de aangedreven wielen en op de andere twee wielen gewoon de zomerbanden laten zitten zou uit oogpunt van besparing wellicht een goed idee kunnen zijn. Maar is het ook zo'n slim idee vanuit het oogpunt van veiligheid?

Bekijk artikel

Waarom bij een auto uitlijnen nodig is

Met het uitlijnen van een auto wordt bereikt dat de banden gelijkmatig afslijten en dat de auto netjes rechtuit rijdt. Dat op zich zijn al twee uitstekende reden om een auto uit te laten lijnen.

Bekijk artikel

Waarom winterbanden kopen een verstandig idee kan zijn

Waarom zou je winterbanden kopen voor die paar dagen sneeuw per jaar in Nederland? Echter, zodra het weer koud, nat en glad wordt, monteren steeds meer automobilisten winterbanden.

Bekijk artikel

Welke papieren bij je auto heb je wanneer nodig?

Bij je auto horen papieren. De kentekenpapieren, een papier dat aantoont dat de auto APK goedgekeurd is en de zogenaamde groene kaart, die je van je verzekeringsmaatschappij krijgt. Verder is het handig om altijd een Europees schadeformulier in je auto te hebben.

Bekijk artikel

Wat te doen bij autoschade

Het is vervelend wanneer je bij een auto ongeval betrokken raakt en je auto schade oploopt. Echter, met autoschade valt te leven. Een geluk bij een ongeluk is altijd weer, wanneer er geen gewonden bij gevallen zijn.

Bekijk artikel

Wat doen ze bij een grote beurt aan je auto?

Wellicht ben jij ook wel eens nieuwsgierig naar: wat doen ze bij een grote beurt aan je auto eigenlijk? Want onderhoud is niet echt goedkoop te noemen. Dat maakt het waard om te weten of je wel waar voor je geld krijgt.

Bekijk artikel

De ruitensproeier werkt niet: 3 mogelijke oorzaken

Remvloeistof is een vloeistof die ervoor zorgt dat de remmen van onze auto gaan werken zodra we het rempedaal intrappen. Dit is mogelijk omdat remvloeistof niet samendrukbaar is. De remvloeistof in de auto heeft echter soms wel wat aandacht nodig.

Bekijk artikel

Ineens heb je een schadeauto, wat nu?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hetgeen betekent dat je auto in een oogwenk in een schadeauto kan veranderen. Dat is zuur. Maar uiteindelijk blijft het blik en mag je jezelf gelukkig prijzen als je een ongeluk ongedeerd overleefd hebt.

Bekijk artikel

Snel en simpel je autoruiten schoonmaken

Autoruiten blijven zelden lang schoon. Zeker de buitenkant niet. Met name in de zomer, wanneer de voorruit soms gebombardeerd wordt met insecten. Maar autoruiten moet je sowieso regelmatig schoonmaken. Als was het maar voor de veiligheid.

Bekijk artikel

APK te laat, wat nu?

De APK te laat laten uitvoeren op je auto. Het kan iedereen overkomen. Maar hoe erg is het nu eigenlijk werkelijk wanneer je te laat bent met de APK?

Bekijk artikel

Snel en simpel het interieur van je auto schoonmaken

Als je je auto een beetje netjes wilt houden, dan zal je ook geregeld het interieur van je auto willen schoonmaken. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk zo snel en simpel mogelijk.

Bekijk artikel

Autobekleding schoonmaken in een handomdraai

Over autobekleding schoonmaken denk je normaal niet zo na. Totdat je je op enig moment realiseert dat de bekleding van je auto wel eens een schoonmaakbeurt zou kunnen gebruiken. En dat een ouderwets sopje nou niet direct het meest geschikt lijkt om dat klusje mee te klaren.

Bekijk artikel

Zo kom je aan de goedkoopste autoverzekering voor een tweedehands auto

Voor een autoverzekering voor je tweedehands auto wil je zeker niet teveel betalen. Want we hopen allemaal dat we nooit gebruik hoeven gaan maken van deze schadeverzekering voor de auto. Maar je bent wel verplicht om verzekerd te zijn. Dus ga je uiteraard op zoek naar de goedkoopste autoverzekering.

Bekijk artikel

Je auto winterklaar maken

Je auto winterklaar maken is geen overbodige luxe. Een beetje extra aandacht voor de winter, naast het monteren van de winterbanden, kan een hoop problemen voorkomen. Want je auto heeft het zwaar in de winter.

Bekijk artikel

Onmisbare tips voor als je je auto gaat poetsen

Er zijn mensen die het voor elkaar krijgen zelfs een al wat oudere auto eruit te laten zien als nieuw. Maar met wat tips een trucs krijg jij het ook voor elkaar je auto zo te poetsen dat ie er weer keurig netjes bij staat.

Bekijk artikel

Waarom een auto verzekeren op eigen naam uiteindelijk het slimst is

Een auto verzekeren is duur als je jong bent en je net je rijbewijs hebt. Vele jongeren kiezen er dan ook voor de auto op naam van vader of moeder te verzekeren.

Bekijk artikel

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen