Waarom een auto verzekeren op eigen naam uiteindelijk het slimst is

Een auto verzekeren is duur als je jong bent en je net je rijbewijs hebt. Vele jongeren kiezen er dan ook voor de auto op naam van vader of moeder te verzekeren. Op het eerste gezicht lijkt dit een slimme oplossing, maar als je wat verder kijkt is dat het zeker niet.

Wat ook vaak gebeurt is dat iemand op een verzekeringspolis gezet wordt als tweede bestuurder van een auto die op naam staat van vriend, vriendin, man, vader of moeder. De eigenaar van de auto en degene die de auto verzekerd heeft, rijdt vaak al een aantal jaren schadevrij. En zo profiteert ook de zogenaamde tweede bestuurder mee van de lagere verzekeringspremie.

Het voordeel op de verzekering nu kan later wel eens duur uitpakken

Iedereen zal ooit een keer een auto zelf moeten verzekeren. Wie nog nooit eerder een auto heeft verzekerd of dit niet kan aantonen krijgt geen of een beperkte no claim -of bonus/malus korting. Daarmee kan een verzekering voor een auto nog wel eens een behoorlijke kostenpost worden.

Omdat zonder bonus/malus korting de verzekeringspremie voor een auto wel eens behoorlijk uit de klauw kan lopen kiezen vooral jongeren nog wel eens voor de oplossing zoals eerder in het artikel beschreven.

Deze oplossing kan echter een paar hele vervelende nadelige gevolgen hebben. De vervelenste is wel wanneer met de auto een aanzienlijke schade veroorzaakt wordt, waarbij bijvoorbeeld zwaargewonden vallen.

In zo'n geval kan een verzekeringsmaatschappij een onderzoek instellen naar wie die auto nu werkelijk het meest bestuurd. Wanneer dat iemand anders is dan degene die de auto verzekerd heeft, ziet de verzekeringsmaatschappij dit doorgaans als fraude en kan de schade wel eens niet uitbetaald gaan worden.

Een ander weliswaar minder duur nadeel komt op het moment dat voor het eerst zelf een autoverzekering afgesloten moet gaan worden. Je kunt dan al wel een aantal jaren schadevrij rondgereden hebben op de polis van iemand anders, maar dat geldt voor een verzekeringsmaatschappij niet als zelf opgebouwde schadevrije jaren en als gevolg daarvan krijg je dan ook geen bonus/malus korting.

Dit betekent dat een verzekering wel eens erg duur kan worden. Bovendien krijg je zonder aantoonbare schadevrije jaren niet zomaar elke auto verzekerd. Zeker wanneer het in de ogen van de verzekeringsmaatschappij gaat om een snelle auto. Ook het welbekende Golfje GTI valt voor veel verzekeraars al onder de snelle auto's.

Mocht je nu een auto verzekerd hebben en van plan zijn de verzekering op te zeggen controleer dan altijd goed of je een bonus/malus verklaring krijgt van je huidige verzekeraar. Dit papiertje kan je later, wanneer je een nieuwe verzekering afsluit, een hoop geld en gedoe besparen.

Een goedkope autoverzekering op je eerste auto

Relatief een goedkope autoverzekering scoren is ook mogelijk wanneer je jong bent en/of je eerste auto verzekert. De hoogte van de verzekeringspremie voor een auto hangt in belangrijke mate af van de nieuwwaarde van de auto.

Dus wanneer je een oude BMW koopt die 12 jaar geleden 40.000 Euro kostte dan ga je daar meer verzekeringspremie voor betalen dan voor bijvoorbeeld een 5 jaar oude Daihatsu Cuore.

Het is dan ook zaak te proberen een eerste auto te kopen waarvan de oorspronkelijke aanschafwaarde zo laag mogelijk is. Perfecte eerste auto's om te verzekeren zijn bijvoorbeeld naast de Daihatsu Cuore, de Fiat Panda en de Suzuki Alto.

Kortom de kleine auto's waarvan bijna elk groot automerk er een of meerdere in zijn modellengamma heeft. Niet alleen om te verzekeren is een kleine auto goedkoop. Ook het onderhoud en de gebruikskosten zullen bij een kleine auto stukken lager zijn.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen