Hoe krijg je een bevroren autodeur open?

Je hebt al haast en dan juist gebeurt je dit: een bevroren autodeur. Hoe krijg je ‘m open, die bevroren autodeur? In ieder geval niet door aan de deur te trekken. Daarmee beschadig je mogelijk de deurrubbers.

En zo zijn er nog wat van die dingen die je beter niet kunt doen. Bijvoorbeeld heet water tussen de autodeur en de deuropening gieten. Goed, dat niet. Maar wat dan wel?

Het slot gangbaar maken

Als een autodeur dichtgevroren zit, dan zit het slot in de deur dat vaak ook. Dat is dan ook de eerste hobbel die genomen moet worden. Met de volgende trucs krijg je een dichtgevroren slot meestal wel open.

  1. Blaas even een poosje in het portierslot - De warmte van je adem kan soms al voldoende zijn om het slot genoeg te ontdooien zodat je de autodeur kunt openen. Steek direct na het ademen de sleutel in het slot en probeer voorzichtig de sleutel linksom en rechtsom te draaien. Lukt het niet, blaas dan direct nog een poosje in het slot en probeer wederom of het slot nu wel open wil.
  2. Steek een rietje in het slot - Blaas vervolgens een poosje op het rietje. Deze truc kun je gebruiken wanneer de bevriezing dieper in het slot zit. Probeer ook nu weer na een poosje blazen om het slot te openen met de sleutel.
  3. Maak de sleutel warm met een aansteker - Stop de verwarmde sleutel vervolgens direct in het slot. Je zult merken dat de sleutel geleidelijk dieper in het slot zal glijden. Probeer het slot pas de openen zodra de sleutel helemaal in het slot zit.

Wellicht vraag je jezelf nu af: “Maar er bestaat toch ook slotontdooier?”. Slotontdooier bestaat inderdaad. Die troep staat er echter om bekend dat het een slot uitdroogt, waardoor het portierslot uiteindelijk kapot zal gaan of in ieder geval kuren zal gaan vertonen. Gebruik slotontdooier bij voorkeer dan ook niet. Maar als niets anders werkt, dan heb je uiteraard geen andere keus.

Een bevroren autodeur openen

Soms lukt het om de autodeur gewoon van het slot af te krijgen, maar zit ie vastgevroren in de deuropening. Dit wordt veroorzaakt door vocht dat zich tussen de autodeur en deurrubbers in de deuropening heeft weten te nestelen.

De volgende manieren helpen je een bevroren autodeur weer open te krijgen.

1) Duw de deur dieper in de rubbers

De deur proberen open te trekken is niet aan te raden. Omdat hiermee de kans groot is dat de deurrubbers beschadigd raken. Duw in plaats daarvan hard op de randen van de deur. En vooral ook langs de sponning van de ruit aan de bovenkant van de deur.

Hiermee duw je de deur namelijk net een beetje dieper in de rubbers, waardoor het ijs wat ertussen zit mogelijk breekt en je de deur open kunt krijgen.

Lukt het aan de bestuurderskant niet om de deur open te krijgen, probeer het dan eens aan de andere kant. Want soms zijn autodeuren slechts aan één kant bevroren.

2) Gebruik een föhn

Lukt het met de deur hard aanduwen niet om het ijs te breken, dan wordt het tijd voor wat grover geweld. Pak een föhn en beweeg de föhn langzaam langs de randen van de deur, zodat de hitte van de föhn het ijs tussen het deurrubber en de deur kan laten smelten. Houd de föhn echter niet te dichtbij en pas op dat je de föhn niet op de ruiten richt. Een bevroren ruit zou hierdoor stuk kunnen gaan.

3) Gebruik een warme kruik

Heb je geen föhn of wil je een föhn liever niet gebruiken, dan kun je ook proberen de bevriezing van de deuren op te heffen door een warme kruik tegen de randen van de deur aan te houden, waarbij je de kruik steeds een stukje verplaatst.

Hoe voorkom je bevroren autodeuren?

Wanneer je autodeur een keer flink vastgevroren heeft gezeten, dan wil je het liefst voorkomen dat het je weer gebeurt. Want een bevroren autodeur openen kan soms best wat tijd in beslag nemen.

Een bevroren slot voorkom je vrij makkelijk door er een vocht verdrijvende spray in te spuiten die tegelijkertijd het slot smeert. Hiervoor kun je kruipolie gebruiken, maar ook wat WD40.

WD40 kun je tevens gebruiken om de deurrubbers mee in te smeren. WD40 heeft echter nogal een indringende geur, waarvan je niet wilt dat het een hele dag in je auto hangt. Spuit daarom de WD40 niet direct op het rubber, maar in plaats daarvan op een doekje. Wrijf vervolgens met het met WD40 vochtig gemaakte doekje het deurrubber rondom in.

Een andere middel dat je kan gebruiken om vastvriezen van autodeuren te voorkomen is talkpoeder. Smeer ook hiermee de deurrubbers rondom in. Maar gebruik talkpoeder niet te royaal. Omdat het dan wel eens op je kleren zou kunnen achterblijven tijdens het in -en uitstappen.

Er wordt gezegd dat je Vaseline ook gebruiken kunt. Dit kan inderdaad helpen voorkomen dat je deuren vastvriezen. Maar dit spul droogt tevens rubber uit.

Wat je uiteraard ook kunt gebruiken is rubberspray of een rubberstick die speciaal gemaakt is voor gebruik op deurrubbers.

Bij het openmaken van een bevroren autodeur helpt ook een beetje geduld hebben. Soms moet je bijvoorbeeld de autosleutel nog net één keertje vaker verwarmen om de deur wel open te krijgen. Of moet je met de kruik of de föhn net de ene plekje iets langer verwarmen om de deur wel open te krijgen.

En wanneer het weersvooruitzicht is dat de vorst zal verdwijnen en de zon zal gaan schijnen, dan kun je er ook voor kiezen om de bevroren deur lekker te laten voor wat het is. Want zodra de zon gaat schijnen en de temperatuur stijgt, lost ook dat probleem zich gauw genoeg vanzelf op.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen