Waarom je doffe koplampen polijsten moet en hoe je het aanpakt

Heel veel auto’s zijn voorzien van plastic koplampen. Een groot nadeel van plastic koplampen is dat ze dof kunnen worden. En hoe ouder je auto is, hoe groter de kans op doffe koplampen wordt.

Doffe koplampen zijn niet alleen lelijk en laten je auto er oud uitzien, maar je auto kan er ook op afgekeurd worden tijdens de APK. Het is daarom raadzaam om plastic koplampen die dof geworden zijn op tijd de polijsten.

Hoe worden koplampen dof?

De koplampen op jouw auto hebben eigenlijk best een zwaar leven. Want ze zitten vol in de vuurlinie van alles wat vanaf de straat opspat door andere verkeersdeelnemers. En hoe hoger de snelheid waarmee iets de koplamp raakt, hoe groter de “schade” zal zijn. Naarmate de jaren en de gereden kilometers vorderen, zal de schade steeds zichtbaarder worden. Schade die zich zal uiten in het steeds doffer worden van de koplampen.

Opspattend spul vanaf de straat is overigens niet het enige waar de auto doffe koplampen van krijgt. Ook door UV-straling worden koplampen dof. Want het draagt bij aan de oxidatie van het plastic van de koplamp. Dit verklaart ook waarom de bovenkant van de koplampen vaak doffer zijn dan de onderkant.

Plastic koplampen zijn daarom dan ook alleen maar te herstellen door een dun laagje, het geoxideerde laagje, van de koplamp te verwijderen. Dat doen we door middel van polijsten.

Wat helpt bij doffe koplampen en wat niet?

Als je “Doffe koplampen polijsten”als zoekopdracht invoert in Google of op YouTube, dan kun je naast het polijsten van de koplampen met reguliere koplampherstelsetjes van bijvoorbeeld Turtle Wax en Meguiars ook fimpjes en artikelen tegenkomen waarin je verteld wordt dat je doffe koplampen ook weer helder kunt maken met Cola, WD40, tandpasta, koperpoets of Cif.

Voor tandpasta, koperpoets en Cif geldt dat deze middelen een schurende of polijstende werking hebben. Dat zou wellicht bij een licht verminderde helderheid van de koplampen nog kunnen helpen. Maar wanneer koplampen flink verweerd en goed dof zijn, dan ben je vrijwel zeker kansloos met deze middelen.

Voor Cola en WD40 geldt dat in ieder geval WD40 kan zorgen voor een zeer tijdelijke oplossing. Een oplossing die je zou kunnen gebruiken om je auto er net iets beter uit te laten zien voor de verkoop.

En dan is er nog een polijstend goedje dat de naam Commandant draagt. Commandant wordt gebruikt om autolak te polijsten. Dat betekent echter niet per definitie dat je kunststof van de koplampen er dan ook mee kunt polijsten.

En al zou dat wel gaan, dan is de kans heel aannemelijk dat de gepolijste koplampen redelijk snel weer dof worden. Want Commandant en andere polijstmiddelen die niet bedoeld zijn voor het polijsten van koplampen bevatten geen zogenaamde sealant. En middeltje dat het wederom dof worden van de koplampen op zijn minst vertraagt.

Hoe je het polijsten en helder maken van doffe koplampen juist aanpakt

Bij voorkeur polijst je plastic koplampen wanneer ze niet langer echt helder zijn en wacht je niet tot ze echt hartstikke dof zijn.

Vervolgens is het belangrijk dat je een koplamp polijstset koopt die bij de mate van verwering en vervuiling van je koplampen past. Zo heeft bijvoorbeeld Turtle Wax een koplamp polijstset van rond de 15 Euro. Daar krijg je licht verweerde koplampen nog wel helder mee.

Maar wanneer je koplampen serieus dof zijn, dan krijg je betere resultaten met wat grover geschut. Zoals bijvoorbeeld de Nulens headlight renewal kit van Mothers. Deze set bevat onder andere schuurpads en polijstpads die je met een hulpstuk op de accuboormachine kan zetten.

Dat maakt dat je doffe koplampen een stuk beter kan aanpakken. Dat is dan ook de polijstset die ik als voorbeeld gebruik in dit artikel. De set bestaat uit:

 • Een hulpstuk voor de accuboormachine om de koplamp mee te kunnen schuren.
 • Schuurpapier in 2 fijnheden.
 • Een polijstpad.
 • Een schuimrubber polijstbol voor op de accuboormachine.
 • Een fles vloeibaar polijstmiddel waarmee je de koplampen weer helder maakt en dat tevens het kunststof van de koplamp beschermt tegen opnieuw verweren.

Wat je daarnaast zelf nog even moet regelen is:

 • Een spuitfles, bijvoorbeeld een lege Glassex verpakking met een sproeimond. Die heb je nodig om het te schuren oppervlak goed nat de houden.
 • Schilderstape om de lak rondom de koplampen mee af te plakken. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk de lak raakt tijdens het schuren.

Op de verpakking wordt geadviseerd om eerst het vloeibare polijstmiddel uit de fles te gebruiken om te kijken hoever je daarmee komt. Maar dat uiteraard nadat je de koplampen eerst goed gewassen hebt en al het eventuele vuil van de koplampen verwijderd hebt.

Als de koplampen slechts licht verweerd zijn, dan kan behandelen met het vloeibare polijstmiddel voldoende zijn om de koplampen weer mooi helder te maken. Maar meestal zal er meer werk verricht moeten worden om doffe koplampen weer helder te krijgen.

Hierbij is het erg belangrijk dat je de procedure van het polijsten van de koplampen nauwkeurig volgt. Want alleen dan ben je verzekert van een goed resultaat.

Ik heb het als volgt gedaan, waarbij ik op één punt van de procedure in de bijgevoegde beschrijving afwijk. In de beschrijving staat namelijk dat je ook het schuren van de koplampen met de accuboormachine moet doen. Maar het schuren heb ik in plaats daarvan met de hand gedaan, omdat ik dan nauwkeuriger kon schuren.

 1. Als eerste heb ik de lak rondom de koplampen afgeplakt met brede schilderstape.
 2. Vervolgens heb ik de koplamp nog één keer goed schoongemaakt met een stuk keukenrol en Glassex. Om er zeker van de zijn dat de koplamp echt schoon is. Want een zandkorrel kan zomaar een kras in het plastic van de koplamp trekken als je aan het schuren bent.
 3. Zoals de handleiding bij de polijstset aangeeft ben ik vervolgens begonnen met het schuren van de koplamp met de grofste van de twee schuurschijfjes die in de set zitten. Ik heb het schuren alleen zoals gezegd niet met de accuboormachine gedaan maar met de hand. Waarbij ik, voordat ik begon met schuren, eerst zowel de koplamp als het schuurschijfje goed nat gemaakt heb met water. Tussen het schuren door maakte ik de koplamp regelmatig even schoon en droog met een doek om te kijken hoe de koplamp eruit zag. Om vervolgens de koplamp en het schuurschijfje weer goed nat te maken en verder te schuren totdat ik het beoogde resultaat bereikt had. Een mooie egale doffe koplamp die over het hele oppervlak van de koplamp dezelfde witte kleur heeft.
 4. Pas daarna ben ik begonnen met op dezelfde manier schuren met de fijnere van de twee schuurschijfjes. Waarbij ik ook nu weer de koplamp goed nat hield tijdens het schuren en tussendoor de koplamp even schoonmaakte om het resultaat te bekijken. Je zult zien dat na het schuren met het fijnere schijfje het oppervlak van de koplamp nog steeds wit is, maar al wel iets doorzichtiger.
 5. Dan is het de beurt aan het laatste schuurschijfje in de polijstset. Volgens de handleiding bij de polijstkit moet je er nu echter voor zorgen dat de koplamp goed droog is en droog blijft tijdens het schuren met het laatste schuurschijfje. Na het schuren met dit schijfje zal de koplamp weer een klein beetje meer doorzichtig zijn.
 6. Na de koplamp wederom goed schoon en drooggemaakt te hebben is het tijd om de schuimrubber polijstbol op de accuboormachine te monteren. De bedoeling is vervolgens om het vloeibare polijstmiddel op het midden van de bol te doen en de polijstbol tegen het koplampglas te drukken en de accuboormachine aan te zetten. Je moet er daarbij alleen goed voor zorgen dat je de boorkop niet te hard laat draaien omdat anders het polijstmiddel alle kanten op spettert. Wel moet je voldoende hard drukken en de boormachine gelijkmatig over het oppervlak van de koplamp bewegen. En dit blijven doen totdat de koplamp weer helemaal helder is. Waarbij je af en toe nog wat polijstmiddel dient toe te voegen op de polijstbol.

Dit is de procedure die nodig is om je doffe koplampen weer helder te maken. Het is niet echt heel moeilijk maar een goed resultaat kost wel even tijd. Om doffe koplampen weer netjes helder te krijgen moet je met deze polijstset rekenen op 1,5 tot 2 uur per koplamp. Kortom, koplampen polijsten kost even tijd, maar dan hoef je het voorlopig even niet meer te doen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen