Startkabels gebruiken: correct aansluiten, starthulp geven en losmaken

www.canstockphoto.nl

Startkabels. Ze lijken zo makkelijk te gebruiken. En dat zijn ze ook. Maar bij verkeerd gebruik kan er wel degelijk wat misgaan. Van beschadigde elektronica tot en met ontploffende accu's .

Voorzichtigheid en aandacht voor wat je aan het doen bent, is dan ook een eerste vereiste wanneer je startkabels gaat gebruiken en aansluiten om iemand starthulp te geven.

Hoe moet je startkabels gebruiken?

Een set startkabels bestaat uit een rode kabel en een zwarte kabel. Beiden met twee klemmen aan de uiteinden. Echter, de ene set startkabels is de andere niet. Want voor het starthulp geven aan de diesel auto kun je eigenlijk geen startkabels gebruiken die alleen voor benzine auto's geschikt zijn.

startkabels gebruiken

Startkabels die alleen geschikt zijn voor een benzine auto zijn namelijk slechts 16 millimeter dik. Startkabels die ook geschikt zijn voor een diesel zijn aanzienlijk dikker, namelijk 25 millimeter.

Gebruik je startkabel die alleen geschikt zijn voor een benzine auto op een diesel, dan loop je de kans dat de kabels te heet worden. Bij een diesel zal namelijk de startstroom een stuk hoger zijn, dan bij een benzine auto.

Andersom is dan ook absoluut geen probleem. Startkabels voor een diesel kun je voor een benzine auto prima gebruiken.

Zodra je een voor jouw auto geschikte set startkabels hebt weten te bemachtigen, dan is de procedure van het correct aansluiten van de startkabels als volgt:

 • Sluit één van de klemmen van de rode kabel van de startkabelset aan op de plus (+) pool van de accu van de helpende auto.
 • Sluit vervolgens de overgebleven klem van de rode kabel aan op de plus (+) pool van de auto die de starthulp nodig heeft.
 • Pak de zwarte kabel uit de startkabelset en sluit één van de klemmen aan op de min (-) pool van de accu van de helpende auto.
 • Sluit vervolgens de overgebleven klem aan op blank metaal ergens op het motorblok van de auto die starthulp vraagt. Vaak zit er aan een automotor ergens een blank metalen takeloog bevestigd. Dit is een prima plek om de overgebleven klem van de zwarte kabel op aan te sluiten.

startkabels aansluiten

Er zijn 2 belangrijke redenen om startkabels op deze manier aan te sluiten:

 • Op deze manier voorkom je het best dat de startkabels elkaar raken. Iets wat desastreuze gevolgen kan hebben wanneer startkabels nog deels aangesloten zitten op beide voertuigen.
 • Door een klem van de zwarte kabel bij de auto die starthulp nodig heeft aan te sluiten direct op de aarde (-) van de auto, maak je de stroomkring zo goed mogelijk. Wat de kans dat de auto met de lege accu start groter maakt.

Starthulp geven op de juiste manier

Na het aansluiten van de te gebruiken startkabels op beide auto's is het moment aangebroken om daadwerkelijk starthulp te geven aan de auto met de lege accu. Om de lege accu in de te helpen auto voldoende stroom te geven is het zaak de motor van de helpende auto te starten en deze 5 minuten te laten lopen, het liefst met verhoogd toerental, voordat geprobeerd wordt de auto met de lege accu te starten.

Een auto met verhoogd toerental laten lopen doe je door de auto in de vrij te zetten en een klein beetje gas te geven. Dit 5 minuten volhouden zorgt ervoor dat de lege accu van de andere auto doorgaans voldoende geladen wordt om te kunnen starten.

Zodra de motor van de auto met de lege accu aanslaat, ontkoppel dan niet direct de startkabels. Maar laat de motor eerst zo'n 5 minuten lopen met de startkabels nog aangesloten.

Startkabels losmaken op de juiste manier

Ook met het losmaken van de startkabels moet je even goed opletten. Het verkeerd losmaken en verwijderen van de startkabels kan zorgen voor storing in de auto elektronica en zelfs auto elektronica en auto accu vernielen wanneer de kabels elkaar raken als er nog stroom op staat.

Want de motoren van beide auto's moeten blijven lopen als de startkabels verwijderd gaan worden. Omdat de accu van de auto die starthulp nodig had, nog niet voldoende geladen is om op eigen kracht te kunnen starten.

Het veilig verwijderen van startkabels gaat op de volgende manier:

 • Piek spanning is de grootste vijand van elektronica, maar kan ontstaan bij het verwijderen van de startkabels. Zet daarom eerst in beide auto's zowel de achterruitverwarming als de aanjager van de verwarming aan. Op deze manier wordt de piekspanning opgevangen die kan ontstaan bij het verwijderen van de startkabels.
 • Maak eerst de zwarte kabel los van de auto die starthulp heeft gehad.
 • Verwijder vervolgens de overgebleven klem van de zwarte kabel van de min (-) pool van de accu van het helpende voertuig.
 • Haal nu de klem van de rode kabel af van de plus (+) pool van de helpende auto.
 • Verwijder als laatste de overgebleven klem aan de rode kabel van de accu van het geholpen voertuig.

Nadat de startkabels van beide auto's zijn verwijderd, wordt het tijd om even een stuk te gaan rijden om de accu van de geholpen auto volledig op te laden. Probeer tijdens de rit vooral zoveel mogelijk doorgaande wegen en snelweg te rijden.

Dan zal de accu met een half uur rijden vaak weer volledig geladen zijn. Laat tijdens het rijden lampen, verwarming en radio uit. Want uiteraard, hoe minder stroom er verbruikt wordt, hoe sneller de accu weer opgeladen zal zijn.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen