Welke autobanden moet ik kiezen voor mijn auto

banden kiezen voor je auto

Autobanden zijn er in allerlei soorten, maten, uitvoeringen en prijzen. Waarbij ze eigenlijk maar 3 dingen met elkaar gemeen hebben: ze zijn rond, zwart en zijn voorzien van profiel.

Want nee, niet iedere autoband is gemaakt van echt rubber. Velen zijn namelijk gemaakt van synthetisch rubber. Een kunstmatig gemaakt rubber dat als voordeel heeft, dat het zo gemaakt kan worden dat het precies aan iedere gewenste specificaties voldoet.

Er valt dan ook genoeg te kiezen en te overwegen bij het zoeken naar de juiste autobanden voor onder jouw auto.

Welke autobanden zijn voor jouw auto het beste?

Eigenlijk is geen enkele autoband echt slecht. Er zullen alleen autobanden zijn die niet goed genoeg zijn voor jouw auto en die niet voldoen aan jouw persoonlijke wensen.

Zo zijn er bijvoorbeeld veel automobilisten die graag autobanden hebben die stil zijn. Tevens kiezen veel mensen voor een aparte set zomerbanden en een aparte set winterbanden voor hun auto.

Bovendien zijn er vele autoliefhebbers die niet alleen goede rijeigenschappen van de banden onder hun auto verlangen, maar tevens dat ze mooi staan onder de auto. Waarbij dan met name het design van het profiel van de band ertoe doet.

Voorts vindt de ene automobilist het belangrijk dat de banden vooral lang meegaan. Terwijl de ander juist weer veel waarde hecht aan de veiligheid. En een derde zal wellicht vooral willen, dat een band een zo goed mogelijke grip op de weg heeft onder alle denkbare omstandigheden.

De maat en andere gegevens

Je ziet, er valt zogezegd dus nogal wat te kiezen. Maar welke autobanden voor jouw auto het beste zijn, hangt grotendeels af van de specificaties van de band. Waarbij de volgende specificaties het meest van belang zijn:

  • De breedte van de band in millimeters. (mm)
  • De hoogte/breedte verhouding van de band in procenten. (%)
  • De buitendiameter van de velg in inches.
  • Het draagvermogen van de band.
  • De maximum snelheid waarvoor de band geschikt is.

Al deze gegevens zijn overigens altijd leesbaar aangebracht op de zijkant van de banden. Zo kunnen op een autoband bijvoorbeeld de volgende maat en andere gegevens te lezen zijn: 205/55 R15 91 H.

Hetgeen betekent dat:

  • De breedte van het loopvlak van deze band 205 mm is.
  • Dat de maat gemeten vanaf de velgrand tot het loopvlak van de band, 55% is van 205 mm.
  • Dat de buitendiameter van de velg 15 inch is.
  • Het draagvermogen van de band 91 is, wat overeenkomt met ongeveer 615 kilo.
  • Dat deze band gebruikt kan worden op auto's met een topsnelheid van maximaal 210 kilometer per uur.

Welke autoband past op welke velg

Om goed te kunnen bepalen welke autoband op welke velg past, is overigens niet alleen de buitendiameter van de velg van belang, maar tevens de velgbreedte. Ofwel de binnenmaat van de velgen die op jouw auto zitten.

De binnenmaat van een velg, wordt uitgedrukt in J. Bijvoorbeeld: 6J, 6,5J of 7J.

Hierbij kan gesteld worden dat 1J overeenkomt met 1 inch, ofwel 2,54 cm. Een gegeven dat je kan helpen om uit te rekenen wat de minimale en maximale loopvlakbreedte is, die past op de velgen die onder jouw auto zitten.

Stel dat de binnenmaat van de velgen onder jouw auto 6,5j is, dan komt dit overeen met 6,5 inch, ofwel 16,51 cm. Wanneer we dit x10 doen, dan hebben we de maat in millimeter, wat uitkomt op een binnenmaat van de velg van: 165,1 mm.

Een band past alleen dan goed om een velg, wanneer deze minimaal 10 mm en maximaal 30 mm breder is dan de velg. Dat betekent dat op een 6,5J velg, een band past van 175, 185 of 195 mm breed.

Kennis hebben van de maten van autobanden en velgen komt vooral van pas, wanneer er onder jouw auto lichtmetalen velgen gemonteerd zijn, die niet standaard onder auto horen. Waarbij niet alleen de velgbreedte een belangrijk gegeven is, maar tevens de hoogte van de band.

Want een band die een onjuiste hoogte heeft voor jouw auto, zorgt niet alleen voor een aanzienlijke afwijking in de snelheidsmeter. Tevens kloppen dan de versnellingsbakverhoudingen dan niet echt meer. Bovendien wordt de rijhoogte van de auto dan anders. Iets wat je wellicht ook niet wilt.

Bekijk in dergelijke gevallen dan ook nauwkeurig welke maat banden voor jouw auto het beste is. En ga niet blindelings af op de maat banden die nu onder je auto zitten.

Bandenmaat bepalen via het kenteken

Echter, wanneer jouw auto gewoon voorzien is van de standaardvelgen die onder jouw auto horen, dan maakt dat het vinden van de juiste banden voor jouw auto relatief eenvoudig.

Op internet is het namelijk mogelijk, om via het kenteken van de auto alle gegevens van de auto op te vragen. Waaronder uiteraard ook de bandenmaat.

Het opvragen van de gegevens van jouw auto via het kenteken, kan onder andere hier.

Maar uiteraard kun je de gegevens over de banden die op je auto horen, waaronder de bandenspanning, ook vinden in het instructieboekje dat bij de auto hoort.

Welke autobanden kan ik het beste kopen voor mijn auto?

Met nauwkeurig bepalen wat voor een band er onder je auto zou moeten, hou je in ieder geval al een beperkter aantal banden over waaruit je kan kiezen.

En dat kan alvast heel prettig zijn. Want voor de gemiddelde auto zijn er serieus veel banden te koop, van verschillende merken en in allerlei prijsklassen.

Dit is dan ook het moment waarbij ook persoonlijke voorkeur gaat bepalen, welke autobanden goed zijn voor jouw auto, welke beter zijn en welke het beste zijn.

Zodra je jezelf wat meer gaat verdiepen in autobanden, zul je er namelijk al vrij snel achterkomen dat er nogal wat prijsverschil kan zitten tussen de verschillende merken en typen autobanden.

Waarbij de ene band zomaar eens 2 keer zo duur kan uitvallen dan dezelfde band, maar dan van een ander merk.

Hierbij zal tevens opvallen dat banden van Westerse fabrikanten aanzienlijk duurder zijn dan banden van fabrikanten die in het Verre Oosten gevestigd zijn. Iets dat deels te maken heeft met de lagere arbeidskosten. Omdat het maken van een autoband, ook vandaag de dag nog voor een belangrijk deel handwerk is.

Een ander belangrijk verschil is, dat Westerse autobandenfabrikanten gebruik maken van synthetisch rubber voor het vervaardigen van banden en Oosterse fabrikanten nog steeds veelal natuurrubber gebruiken voor hun banden.

Banden van Westerse makelij komen veelal dan ook beter tegemoet aan de hogere eisen die de Westerse automobilist aan autobanden stelt. Omdat met kunstmatig vervaardigd rubber, de karakteristieken van een band nu eenmaal nauwkeuriger bepaald kunnen worden.

Kort samengevat zouden we dan ook kunnen stellen dat autobanden van Westerse makelij je keuze zouden moeten zijn als je veel en graag rijdt en veel van je auto, en dus ook van de banden, verlangt.

Voor een auto die puur dienst doet als vervoermiddel, en waar je eigenlijk zelden lange afstanden mee rijdt, zouden een paar goedkope Oosterse natuurrubber bandjes een prima keuze kunnen zijn.

Banden die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn en die aangeboden worden door gerenommeerde leveranciers van autobanden, zullen nooit van dubieuze kwaliteit zijn.

Dus ook met de goedkoopste autobanden zul je relatief veilig de weg op kunnen. Echter, zul je van dergelijke banden nooit teveel mogen verwachten op het gebied van bijvoorbeeld: comfort, geluidsproductie, remweg bij een noodstop en grip bij nat weer.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen