Een auto verkopen zonder APK voor een acceptabele prijs

Het besluit om je auto te verkopen zonder APK neem je niet zomaar. Doorgaans gaat daar een telefoontje van de garage aan vooraf, met de mededeling dat je auto APK is afgekeurd. En dat de kosten om de auto weer door de APK te krijgen veel hoger zijn dan je wellicht verwacht had.

Maar hoe slim is een auto verkopen zonder APK werkelijk? En krijg je voor een auto zonder APK echt zo veel minder terug dan voor een auto met APK? En raak je een APK-afgekeurde auto eigenlijk wel kwijt?

Is een APK-afgekeurde auto verkoopbaar?

Een nieuwe APK geeft veel autokopers een soort van zekerheid dat een auto in goede staat verkeert. En kopers zijn gek op zekerheden en garanties. Dus als je daar veel van kan bieden, dan vergroot dat absoluut de kans op een succesvolle en snelle verkoop.

Echter, wanneer je een potentiële koper daarentegen te weinig zekerheid biedt, dan wordt je auto verkopen ineens een heel stuk lastiger.

Daarbij is een auto zonder APK eigenlijk niets meer en niets minder dan een sloopauto.

Want je mag er niet langer mee deelnemen aan het verkeer. Bovendien is jouw autoverzekering niet blij met je als rondrijdt in een auto zonder geldige APK.

Wanneer je een ongeluk maakt met een auto waarvan de APK verlopen is, dan kan het zomaar zijn dat eerst bekeken gaat worden of het ongeluk niet toevallig veroorzaakt is door een technisch mankement aan de auto.

En wanneer dat het geval blijkt te zijn, dan zou je verzekeringsmaatschappij wel eens kunnen besluiten om niet tot uitkering van het schadebedrag over te gaan. Waardoor je mogelijk zelf voor de kosten van het ongeval zult moeten gaan opdraaien.

Althans, dat zijn de verhalen. Hoe het precies zit, dat kan alleen de verzekeringsmaatschappij bij wie jij je auto hebt verzekerd je vertellen.

Maar met dit soort situaties, moet je eigenlijk gewoon niet te maken willen krijgen.

Zoals gezegd, je APK afgekeurde auto is eigenlijk een sloopauto. Dus zul je aanzienlijk minder voor je auto krijgen als je 'm verkoopt.

Als je 'm al verkocht krijgt. Want uiteraard zijn er niet zo heel veel mensen zo gek om een auto zonder APK te kopen. Zeker wanneer het een auto betreft die tweedehands voldoende te koop staan.

Dat betekent overigens allerminst dat er voor een auto waar geen APK op zit helemaal geen markt is. Die markt is er wel degelijk. Zeker wanneer een APK afgekeurde auto een klassieker is. Of een is auto die een behoorlijke schare liefhebbers heeft.

Maar ook een doorsnee auto valt soms ook best nog dusdanig interessant te maken, dat de auto kopers trekt en nog wat geld oplevert.

Want er is altijd wel een handige doe-het-zelver te vinden die het niet erg vindt om zijn handen vuil te maken. Mits de auto voor hem interessant is en voor een schappelijk bedrag wordt aangeboden.

Waarbij de schappelijkheid van het bedrag uiteraard wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid werk, tijd en geld die er in gaat zitten om de auto weer door de APK heen te krijgen.

Bovendien is wat een potentiële koper voor de auto overheeft tevens afhankelijk van de algehele staat van de auto en de reden waarom de auto APK is afgekeurd.

Soms wordt een auto APK-afgekeurd op iets wat qua materiaal en onderdelen relatief weinig kost. Maar wat een monteur een aanzienlijk aantal uren kost om de onderdelen te monteren en de gebreken te verhelpen. En precies dit soort APK-afgekeurde auto's zijn de auto's die een doe-het-zelver wel ziet zitten.

Met andere woorden: je APK-afgekeurde auto is eigenlijk alleen met succes te verkopen wanneer je de doe-het-zelver weet aan te spreken.

En dat doe je onder andere door hem een zo goed mogelijk inzicht te geven in de algehele staat van de auto, en in wat er aan de auto gebeuren moet om een nieuwe APK op de auto te krijgen. Waarbij je uiteraard zo veel mogelijk de aandacht richt op wat de auto interessant maakt om te kopen. Bijvoorbeeld: een lage kilometerstand, of dat het een luxe of gewilde uitvoering betreft van dit merk en type auto.

Hoe verkoop je een auto zonder geldige APK-keuring?

Mag je je auto eigenlijk wel verkopen zonder geldige APK-keuring? Ja, dat is absoluut geen probleem. Zeker wanneer je zo vriendelijk bent om duidelijk te vermelden dat de auto geen APK heeft.

Wel moet je er rekening mee houden dat je met een auto die geen APK meer heeft, niet meer mag rijden. En dat je zogezegd problemen met de verzekering kunt verwachten, wanneer er met een auto die geen APK heeft een ongeluk wordt veroorzaakt.

Dus een proefrit kun je een potentiële koper eigenlijk niet laten maken.

Tevens kun je vanaf het moment dat de auto niet langer APK-goedgekeurd is, een boete krijgen voor het hebben van een auto die geen geldige APK heeft.

Dat betekent dat je snel moet handelen en de auto snel moet zien te verkopen zodra de APK verlopen is. En dat je het vrijwaringsbewijs, dat je van de nieuwe eigenaar moet krijgen, goed bewaart.

Want zonder vrijwaringsbewijs kun je niet bewijzen dat de auto niet meer van jou is, en vanaf welke datum. Iets wat ertoe zou kunnen leiden dat jij verantwoordelijk gehouden wordt voor de auto, ondanks dat je hem verkocht hebt.

Wanneer je een auto zonder APK, bijvoorbeeld op Marktplaats, te koop zet, zorg er dan in ieder geval voor dat de auto er op de foto's onberispelijk uitziet. Was de auto dan ook goed, poets 'm netjes en maak ook het interieur goed schoon.

Vermeld vervolgens in de advertentietekst in korte bewoordingen om welke reden(en) de auto APK afgekeurd is. Vertel tevens wat het bij de garage kost om de auto APK klaar te maken en ook wat de onderdelen kosten die nodig zijn om de auto APK goedgekeurd te krijgen.

Wanneer er vrij recent nog wel andere dure reparaties zijn uitgevoerd of wanneer de auto recent nieuwe banden heeft gekregen, vermeld je dat uiteraard ook.

Op deze manier kan een potentiële koper direct zelf bepalen of jouw auto wellicht interessant voor hem is en of hij de reparaties aan de auto eventueel ook zelf uit zou kunnen voeren.

Vertellen wat er precies aan de hand is met de auto, zorgt er in ieder geval voor dat je serieus geïnteresseerde kopers voor je auto krijgt. Kopers die het voor lief nemen dat je de auto zonder geldige APK wilt verkopen. En met een serieus geïnteresseerde koper is er altijd wel tot een verkoopprijs te komen waar jullie beiden mee kunnen leven.

Een auto verkopen zonder APK is zeker niet onmogelijk. Maar het succes van het verkopen hangt, zoals gezegd, voornamelijk af van de algehele staat van de auto en hoe interessant de auto is, ten opzichte van soortgelijke auto's. Uiteraard moet je er tevens voor zorgen dat de prijs redelijk is en dat jij als verkoper vooral de nadruk legt op wat er goed is aan de auto.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen