Wat er komt kijken bij een auto accu kopen en vervangen

Image by Karolina Grabowska from Pixabay

De accu in een auto is zo’n onderdeel dat schijnbaar zomaar ineens kapot kan gaan. Want de ene dag start je auto nog gewoon en de volgende dag ineens niet meer. Wat veelal betekent dat de accu niet meer zo goed is als gedacht.

Als je een auto accu moet vervangen en je er één gaat kopen dan kom je er alleen al snel achter dat er best nog wel wat verschillen zijn tussen de accu’s. Zelfs al zijn ze allemaal geschikt zijn voor in de auto.

Wanneer moet je een accu vervangen?

Als je wacht met het vervangen van een accu totdat de auto op een ochtend niet meer start, dan ben je rijkelijk aan de late kant. Beter is vanzelfsprekend om de accu te vervangen voor die tijd.

Dat is echter het lastigst. Want een accu gaat veelal minimaal 4 jaar mee. Wat betekent dat een accu het na 4 jaar nog steeds uitstekend kan doen. En dat niets erop wijst dat de accu binnen afzienbare tijd stuk zal gaan.

Iets wat zeker in de zomer het geval zal zijn. Want als de buitentemperatuur hoger is, dan zal ook een slechtere accu het nog steeds goed genoeg doen om niet te kunnen merken dat de accu vervangen moet worden.

Dat een auto accu vervangen had moeten worden daar kom je vaak pas achter tijdens de eerste koude nacht in de winter. Bij koud weer heeft een accu namelijk minder capaciteit en minder kracht. Hierdoor zal een accu die aan vervanging toe is niet langer in staat zijn om de startmotor rond te draaien en alle andere onderdelen van voldoende stroom te voorzien om de motor te kunnen starten.

De moderne auto beschikt over van allerlei controlelampjes en waarschuwingslampjes. En vaak kan ons tevens van alles getoond worden op een scherm, waaronder storingen. Het zal je wellicht verrassen, maar voor het minder worden van de accu is er geen controlelampje voorhanden.

Iets anders is het wanneer je auto voorzien is van een Start/Stop systeem. In dat geval wordt elektronisch bijgehouden hoe vaak het systeem is gebruikt en welke mate van slijtage dat aan de accu heeft toegebracht. Wanneer het systeem vermoedt dat de accu vervangen moet gaan worden dan word je dat via een waarschuwingslampje gemeld. Het Start/Stop systeem zal veelal uitgeschakeld worden wanneer je te lang wacht met het vervangen van de accu.

Maar iedere auto heeft toch een rood gekleurd controlelampje dat de vorm heeft van een accu? Dat is inderdaad zo. Echter, dat lampje gaat alleen branden wanneer er iets misgaat met het bijladen van de accu. Iets wat helaas niets zegt over de conditie van de accu.

Ook zegt de spanning meten van een accu niet alles. Want als de accu nog vol geladen kan worden, dan zul je 12.7 Volt aan spanning kunnen meten. Maar dat zegt nogmaals alleen iets over of de accu nog vol geladen kan worden, dus niet echt iets over de conditie van de accu.

Want ook een versleten accu kan vaak nog prima helemaal vol geladen worden. De versleten accu zal de stroom alleen niet erg lang meer vast kunnen houden. Waardoor de accu sneller dan gemiddeld leeg zal zijn.

Veel accu’s zijn voorzien van een zogenaamd magic eye, ofwel glazen oog, waarin je snel de conditie van de accu kunt aflezen. Als het oog groen is, dan betekent dit dat de conditie van de accu nog in orde is.

Het oog geeft echter slechts een indicatie. Want er wordt maar één cel gemeten. Dat die ene cel nog goed is, betekent helaas niet dat alle andere cellen in de accu ook nog goed zijn.

Hoe meer elektronische snufjes je in je auto hebt, hoe belangrijker de plaats is die een accu inneemt in een auto. Want voor veel elektronische snufjes is vooral een constante spanning zeer belangrijk, waarbij een spanning die niet constant genoeg is ervoor kan zorgen dat er allerhande vreemde storingen kunnen gaan ontstaan in de elektronica van de auto.

Slim is dan ook om bij een onderhoudsbeurt aan je garage te vragen of ze ook de accu voor je willen controleren en doormeten. Iets wat je overigens ook vaak kunt laten doen bij accuspeciaalzaken. Ook die beschikken over speciale apparatuur waarmee een auto accu doorgemeten kan worden.

Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je altijd een accu in je auto hebt die goed is. Daarmee voorkom je dat je geconfronteerd gaat worden met vreemde elektronische storingen die zich slecht laten oplossen.

Waar je bij een accu kopen op letten moet

Als de accu van je auto niet goed meer is, dan wil je deze uiteraard zo snel mogelijk vervangen door een andere. Het probleem is echter dat niet zomaar iedere auto accu die je kunt kopen in jouw auto past.

Je zult dan ook als eerste uit moeten zoeken welke accu in je auto past. Op websites zoals de accudienst [ https://www.accudienst.nl/] kun je heel eenvoudig aan de hand van het kenteken van je auto de juiste accu voor je auto vinden.

Maar ook in het instructieboekje van je auto kun je veelal achterhalen welke accu er precies in je auto hoort.

Dat niet elke accu zomaar in je auto past, komt onder andere doordat:

  • Een zwaardere motor een accu met meer startkracht nodig heeft om te kunnen starten.
  • Een accu een grotere capaciteit moet hebben naarmate er meer elektronica in de auto zit.
  • Niet iedere auto de plus –en min pool op dezelfde plek heeft zitten.
  • Niet ieder merk auto hetzelfde formaat accupolen gebruikt.
  • Het formaat accu niet voor iedere auto hetzelfde is.

Dat alles maakt het kopen van een nieuwe auto accu er niet makkelijker op. Bovendien is het niet langer zo dat je bij elke auto zomaar even de accu kunt vervangen. Bij steeds meer auto’s gaat het vervangen van een accu namelijk gepaard met het zogenaamd opnieuw inleren van de auto.

Inleren betekent in het kort dat aan de computer van de auto kenbaar wordt gemaakt dat er een nieuwe accu in de auto gemonteerd is. Dit is onder andere nodig omdat op deze manier het Start/Stop systeem gereset kan worden. Hierdoor zal het systeem weer vanaf nul beginnen met het tellen van het aantal keren dat het Start/Stop systeem is gebruikt.

Dit kan betekenen dat wanneer je de accu vervangt, maar deze vergeet opnieuw in te leren, de auto wellicht niet zal willen starten.

We kunnen concluderen dat een auto accu kopen en vervangen niet perse een klusje is dat binnen een paar minuten geregeld kan zijn. Want ten eerste is het belangrijk dat een accu de juiste startkracht heeft en de juiste capaciteit.

Daarnaast moeten de accupolen op de juiste plek zitten en moeten ze het juiste formaat hebben. Ook de afmetingen van de accu moeten goed zijn. Omdat deze anders niet in de accubak van de auto past of omdat de bedrading dan niet aangesloten kan worden.

Het vinden van de juiste accu vraagt dan ook zeer zeker even om je aandacht.

Waar zit de accu van mijn auto?

Als je de motorkap van je auto opendoet, dan vind je de accu doorgaans ergens in de motorruimte. Veelal netjes onder een zwarte afdekplaat. De plek van de accu is doorgaans te herkennen omdat er 2 dikke stroomdraden naartoe lopen.

Maar er zijn uitzonderingen. Een voorbeeld daarvan is de BMW 3-serie. Onder andere bij deze auto zit de accu dusdanig weggestopt ergens achterin, dat je er als auto-eigenaar eigenlijk niet bij kan.

En dat is precies de bedoeling. Want de als voorbeeld genoemde fabrikant BMW wil ook bij de 3-serie niet dat je zelf aan de accu zit. De reden daarvan zal onder andere zijn omdat je daarmee het elektronische systeem in de war zou kunnen brengen. En bovendien maakt het slecht bereikbaar zijn ongetwijfeld ook diefstal moeilijker.

Maar hoe controleer je bij een auto als de BMW 3-serie dan de staat van de accu?

De elektronica in de BMW houdt zelfstandig de staat van de accu in de gaten. Wanneer de accu minder wordt zal er vanzelf een waarschuwing op het dashboard verschijnen dat de accu aan vervanging toe is.

Je hoeft dan niet op stel en sprong naar de garage om de accu te laten vervangen. Maar je moet er uiteraard ook niet te lang mee wachten. Daarbij is het verstandig om voor het vervangen van de accu maar een BMW-dealer of een BMW-specialist te gaan. Omdat ze daar precies weten waar de accu zit, hoe hij eruit moet en hoe een nieuwe accu gemonteerd en ingeleerd moet worden.

Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor iedere andere auto waarbij het zelf vervangen van een accu zo goed als onmogelijk wordt gemaakt.

Dit maakt het uiteraard lastig om zelf iets aan je BMW te doen waarbij beter de accu even ontkoppelt kan worden.

Starthulp krijgen kan overigens wel. Onder de motorkap bevinden zich punten waarop je startkabels aansluiten kunt.

Je ziet, zelfs bij een accu vervangen in je auto kan nogal wat komen kijken. Maar kort door de bocht mag je stellen dat hoe ouder je auto is en hoe minder geavanceerde elektronische systemen er zich in je auto bevinden, hoe makkelijker het zal zijn om zelf je accu te vervangen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen