Autobanden vervangen, wanneer en wat zijn de kosten

huidige autobanden vervangen door nieuwe banden

Dat autobanden vervangen moeten worden soms, dat zal je niet verbazen. En dat autobanden vervangen aanzienlijke kosten met zich meebrengt, zal niemand verrassen. Wel is het zo dat de hoogte van de kosten van het vervangen van autobanden sterk afhangt van de gangbaarheid van de band en het merk band.

Zo kosten autobanden van bekende bandenmerken, zoals Michelin en Vredestein en stuk meer dan banden van een onbekend Chinees of Koreaans merk. Tevens zal het vervangen van de banden onder bijvoorbeeld een Porsche 911 aanzienlijk meer kosten dan banden vervangen onder een Volkswagen Golf.

Wanneer moet je banden vervangen?

De meest voor de hand liggende reden om te besluiten autobanden te vervangen is wanneer de banden te weinig profieldiepte hebben. De wettelijke minimale profieldiepte is vastgesteld op 1,6 millimeter. Maar aangeraden wordt de banden te vervangen zodra de profieldiepte van de banden minder is dan 2,5 millimeter.

Dit heeft alles te maken met, dat een band met te weinig profieldiepte bij regen onvoldoende snel het water kan afvoeren, waardoor de banden te weinig grip op het wegdek zullen hebben. Hetgeen uiteraard kan zorgen voor vervelende situaties, zoals aquaplaning. Waarbij de banden en dus de auto als het ware op het natte wegdek varen.

Of je banden de minimale profieldiepte al bereikt hebben is heel eenvoudig te controleren. Wanneer je het profiel van een autoband bekijkt, dan zul je geregeld een blokje in dat profiel tegenkomen.

Dit blokje is de indicator voor de bandenslijtage. Zodra de diepte van het profiel gelijk is aan de hoogte van het blokje, dan is de minimale profieldiepte bereikt en moeten de band vervangen worden.

minimale profieldiepte autoband

Te weinig profieldiepte is overigens niet de enige reden om autobanden te vervangen. Een flinke aanvaring met een stoeprand of ander obstakel kan de zijkant van een band dusdanig beschadigen, dat de band vervangen dient te worden.

De zijkant van een autoband is namelijk voorzien van een constructie die voor de stevigheid van een band zorgt. Een band moet een bepaalde stevigheid hebben, omdat het anders bijvoorbeeld een beetje lastig wordt om de auto van richting te veranderen. Wanneer met name de zijkanten van een autoband niet stevig zouden zijn, dan zou de auto bij een verandering van richting enorm over de weg gaan zwalken.

Serieuze beschadigingen aan de zijkanten van band, kunnen dan ook een negatieve invloed op de stevigheid van een band en kan zelfs een klapband veroorzaken. Wanneer je beschadigingen aan je autobanden constateert, is het dan ook altijd verstandig in ieder geval even een garage of een bandencentrale te bezoeken om de band even te laten bekijken.

Een derde reden om autobanden te vervangen is wanneer banden oud worden. Bij een band die oud wordt, kan bijvoorbeeld het profiel vervormen. Iets wat misschien niet direct een verminderde veiligheid van de band veroorzaakt, maar vaak wel veel meer bandengeluid in het interieur tot gevolg heeft. Iets waar je je behoorlijk aan zou kunnen gaan storen tijdens het rijden in de auto.

Tevens ontstaan in oude autobanden soms scheurtjes in het rubber. Met name in de buurt van de velgrand. Autobanden lijken daar vooral vatbaar voor naarmate een auto langer niet gebruikt wordt.

Sowieso is het raadzaam banden te laten controleren zodra ze vijf jaar in gebruik zijn onder de auto, en ze te vervangen als ze 10 jaar oud zijn.

Wat gaat autobanden vervangen me kosten?

Wat autobanden vervangen je gaat kosten, dat hangt van een aantal dingen af. Maar het belangrijkste punt is toch vooral hoe gangbaar de banden zijn die op je auto gemonteerd zitten.

Zoals gezegd zal het vervangen van banden onder een Porsche 911 vele male meer kosten dan het vervangen van de banden onder een Volkwagen Golf. Want de bandenmaat die voor de Volkwagen Golf gebruikt wordt, komt vele malen meer voor dan de bandenmaat die nodig is voor een Porsche 911 . Maar uiteraard heeft het ook te maken met het feit dat de banden onder een Porsche een veel hogere snelheid aan moet kunnen.

Banden vervangen gaat doorgaans ook wat meer kosten wanneer je mooie lichtmetalen velgen onder je auto hebt, die voorzien zijn van een andere bandenmaat dan standaard onder de auto zit. Want ook hier krijg je dan weer te maken met gangbaarheid.

Het goedkoopst ben je dan ook uit wanneer je auto voorzien is van standaard wielen en banden. Tevens heb je dan ook veel meer keus uit de diverse bandenmerken. Met een beetje speuren op internet zou je dan ook zomaar kunnen ontdekken dat nieuwe banden voor jouw auto van een onbekend Koreaans merk slechts 45 Euro per stuk kosten, terwijl dezelfde band van een bekend bandenmerk misschien wel meer dan het dubbele kosten.

Toch zou je op de kosten van autobanden niet teveel moeten willen besparen. Want banden dragen zorg voor een heel groot deel van de veiligheid en het comfort van de auto. En vergeet nooit dat het kleine stukje rubber van de banden dat de weg raakt, ook slechts het enige contact is dat je hebt met de weg.

Maar slim is altijd om de prijs en de kwaliteit van de banden voor een deel af te laten hangen van wat je met de auto doet. Wanneer je plan bent om de auto nog lang te houden en er veel mee te gaan rijden, ook op vakantie en met je gezin, dan zou je absoluut niet moeten willen besparen op de kwaliteit van de banden onder je auto.

Bijvoorbeeld, 125 Euro per band klinkt duur. Maar als je bedenkt dat je bij normaal rijgedrag 60.000 kilometer met een set banden kan doen, dan betekent dat bij gemiddeld gebruik van de auto je zo'n 4 jaar met die banden gaat doen. En dan valt de prijs van een band ineens erg mee.

Bovendien kun je, als je dagelijks met je auto rijdt, je vroeg of laat gaan storen aan het gebrek aan comfort van goedkope banden. Goedkope banden maken doorgaans meer lawaai en de grip op de weg is meer dan eens ook een stuk minder, in vergelijking met autobanden van een bekend bandenmerk.

Overigens kun je doorgaans wel behoorlijk op de kosten van autobanden besparen door ze te laten vervangen bij een bandencentrale, zoals bijvoorbeeld Kwikfit en Profile Tyrecenter, in plaats van tijdens een beurt bij de garage.

En een laatste tip wat betreft de kosten van autobanden is: Let op met prijzen voor autobanden die je online kunt kopen. Het lijkt vaak een stuk goedkoper, maar toch is het vaak niet zo. Want de prijzen voor banden bij een bandencentrale zijn meestal inclusief montage, ventiel en het balanceren van de banden. Kosten die er bij autobanden uit de online bandenshop doorgaans nog bovenop komen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen