Hoe moet je olie verversen?

www.canstockphoto.nl

De olie in de motor van je auto moet met zekere regelmaat ververst worden. Maar hoe en wanneer moet je de olie precies verversen?

Voor de ene auto wordt voorgeschreven de motorolie elke 10.000 kilometer te vervangen en voor de andere auto is verversen om de 40.000 voldoende.

Voordat je de olie van je auto gaat verversen is het dan ook raadzaam eerst even te bekijken wat de fabrikant van de auto voor een verversingstermijn aanraadt.

Welke olie heb ik nodig?

Er zijn vele soorten oliën en smeermiddelen voor de auto verkrijgbaar. Maar het mag voor zich spreken dat je voor de motor van de auto motorolie nodig hebt. Echter, ook in motoroliën heb je verschillen.

Zo zijn er voor dieselmotoren weer andere motoroliën voorhanden dan voor benzinemotoren. En is voor de moderne motor een zogenaamde synthetische olie te koop die door zijn reinigende werking juist weer schade kan veroorzaken aan oudere motoren, die door hun leeftijd aanzienlijk vervuild zijn geraakt.

Bovendien is motorolie verkrijgbaar in verschillende dikten, de zogenaamde viscositeit. Waarbij er in een moderne automotor doorgaans dunnere olie thuishoort dan in een oudere motor.

Kortom, voordat je olie gaat verversen is het goed om van tevoren even te kijken welke olie je voor jouw auto precies nodig hebt en hoeveel. Want voor de ene auto heb je bijvoorbeeld maar 3 liter motorolie nodig, terwijl je voor een andere auto 5 liter nodig hebt.

De juiste gegevens vind je in het instructieboekje dat bij je auto hoort.

Het verversen van de motorolie

Naast weten welke motorolie voor jouw auto de juiste is en hoeveel je ervan nodig hebt, zijn er nog enkele dingen waar je aan moet denken voordat je olie gaat verversen. Namelijk:

 • een oliefilter.
 • een nieuwe pakking voor de aftapplug in de motor.
 • een trechter om zonder knoeien de motor te kunnen vullen met nieuwe olie.

Messing pakkingen voor de aftapplug zou je kunnen hergebruiken. Maar het is vervelend om te moeten ontdekken dat je auto olie lekt omdat een pakking, die nieuw slechts enkele Euro's kost, bij nader inzien toch niet meer goed is en wetende dat je hem nu niet meer kunt vervangen.

Tevens heb je een bak nodig om de oude olie in op te vangen. Veel auto's staan hoog genoeg om er een plastic afwasbak onder te schuiven. Een oude afwasbak kan dan ook prima gebruikt worden om de oude olie in op te vangen.

Verder is het aan te raden de olie te verversen met een warme motor. De olie zal dan makkelijker uit de motor stromen. Hierdoor blijft er zo min mogelijk oude olie in de motor achter.

Het verversen van de olie begint dan ook met het warm rijden van de motor. Na het warm rijden van de motor ga je als volgt te werk:

 • Zet de auto op een vlakke ondergrond.
 • Krik de auto, wanneer dit nodig is, aan de voorkant zover op, dat je goed bij de aftapplug kunt. De aftapplug voor de motorolie bevindt zich ergens op het diepste punt van de carterpan. Dus zo dicht mogelijk bij de grond. Doorgaans is de aftapplug een grote bout die met een moersleutel of een inbussleutel uit de carterpan gedraaid kan worden.
 • Zet de afwasbak onder de aftapplug en draai vervolgens de aftapplug los. Let daarbij goed op dat zowel de aftapplug als de carterpan, maar uiteraard ook de motorolie goed warm kan zijn.
 • Laat de olie uit de motor stromen, waarbij je ervoor zorgt dat de auto zo vlak mogelijk staat. Dit kan betekenen dat je misschien de krik een stukje moet laten zakken om de auto zo vlak mogelijk te laten staan.
 • Draai vervolgens de olie filter uit de motor. Oliefilters kunnen soms flink vastzitten. Bij de automaterialenzaak zijn speciale oliefiltersleutels te koop om vastzittende oliefilters de kunnen verwijderen.
 • Smeer, voordat je het nieuwe oliefilter monteert, de rubberen keerring in met verse motorolie. Dit zorgt ervoor dat de keerring optimaal zijn werk doet en niet gaat lekken. Monteer vervolgens het nieuwe oliefilter. Draai het oliefilter met je handen vast. Gebruik nooit gereedschap om het oliefilter vast te draaien. Het oliefilter vastdraaien met gereedschap zorgt er juist voor dat deze later weer erg lastig van de motor te verwijderen is.
 • Maak vervolgens de aftapplug schoon en het raakvlak van de aftapplug op de carterpan. Schuif de nieuwe messing pakking over de aftapplug en draai de aftapplug terug in de carterpan.
 • In de kleppendeksel van de motor vind je de vuldop voor de motorolie. Verwijder de vuldop, plaats een trechter en vul de motor vervolgens met de door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid motorolie.
 • Draai vervolgens de vuldop vast en start de motor. Nu kan het zijn dat het olielampje op het dashboard heel even blijft branden omdat het oliefilter zich nog met olie moet vullen. Laat de motor heel even lopen en zet 'm vervolgens weer uit. Wacht even een poosje en controleer vervolgens het oliepeil. Dit zou nu precies goed moeten zijn.

Het verversen van de olie is hiermee voltooid. En de auto is weer klaar voor vele plezierige kilometers rijden.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen