Hoe moet ik olie peilen en bijvullen?

olie peilen en bijvullen

Geregeld olie peilen en eventueel olie bijvullen is zeker bij een tweedehands auto van groot belang. Want olie hoeft niet altijd uit de motor te verdwijnen omdat de motor olie verbruikt. Oudere auto's krijgen ook vaker last van olie lekkages. Waardoor er tevens olie uit de motor verdwijnt.

Bovendien kan door het rijden van veel kleine stukjes voor een langere tijd, waardoor de motor en ook de motorolie nauwelijks warm worden, vocht in de motorolie komen. Vocht dat weer uit de motor verdwijnt, zodra er een lang stuk met de auto gereden wordt.

Zet de auto tijdens het olie peilen op een vlakke ondergrond

Je ziet dat er nogal wat redenen kunnen zijn waardoor het oliepeil in de motor kan dalen. En die het noodzakelijk maken dat je geregeld de olie peilt.

Zorg er tijdens het olie peilen altijd voor dat de auto op een zo vlak mogelijke ondergrond staat en de auto niet gebruikt is. Want zodra de motor gestart wordt, wordt de olie door de motor rondgepompt en bevindt zich dan ook overal in de motor.

Wanneer de auto langere tijd stilstaat, zal de olie vanzelf terugvloeien naar het laagste punt in de motor, waar zich ook de oliepeilstok bevindt.

Het betrouwbaarste resultaat krijg je dan ook wanneer je de olie peilt met koude motor en de auto geplaatst op een vlakke ondergrond.

Bij het peilen van de motorolie ga je als volgt te werk:

  • Zorg dat je een schone droge doek bij de hand hebt.
  • Doe vervolgens de motorkap open en zoek de peilstok. De oliepeilstok bevindt zich doorgaans in een buis die in te motor steekt en is voorzien van een plastic oog, waarmee je de peilstok eenvoudiger uit de motor kunt halen.
  • Neem de peilstok uit de motor en veeg de peilstok schoon en droog met de schone doek.
  • Plaats vervolgens de peilstok weer terug in de motor, wacht enkele seconden en neem de peilstok vervolgens weer uit de motor.
  • Op het onderste deel van de peilstok zal zich nu opnieuw olie bevinden. Naast olie bevinden zich op de peilstok tevens 2 markeringen boven elkaar.
  • Wanneer de olie op de peilstok zich tussen de markeringen bevindt, dan is het oliepeil in principe goed en kun je peilstok weer in de motor terugplaatsen.

Het peilen van de olie is hiermee voltooid.

Helaas zal het niet altijd lukken om de olie te peilen met koude motor en op een vlakke ondergrond. Gelukkig is er een alternatief. En dat is: er in ieder geval voor zorgen dat de auto op een vlakke ondergrond staat, en daar een half uur tot een uur gestaan heeft alvorens je de olie peilt. Ook dan kun je rekenen op een betrouwbaar resultaat.

Wanneer olie bijvullen en welke olie heb ik nodig?

We hebben gesteld dat wanneer de olie op de peilstok zich tussen de twee markeringen bevindt, het oliepeil goed is. De onderste markering geeft het minimale oliepeil aan. De bovenste markering geeft het maximale oliepeil aan. Wanneer de olie op de peilstok zich beneden de onderste markering bevindt, dan zit er dus te weinig olie in de motor en moeten we olie gaan bijvullen.

Echter, bevindt de olie op de peilstok zich boven de maximum markering, dan is er een vorige keer teveel olie bijgevuld. Rijden met teveel olie in de motor is net als rijden met te weinig olie schadelijk voor de motor. Voorkom dan ook altijd het bijvullen van teveel motorolie.

Het verschil tussen de minimum markering en de maximum markering is doorgaans 1 liter motorolie. Op deze manier is enigszins in te schatten hoeveel olie je moet bijvullen.

Het beste is wanneer het oliepeil net iets onder de maximum markering staat, zoals met de rode pijl aangegeven staat op de afbeelding.

Kijk, voordat je olie gaat bijvullen, in het instructieboekje dat bij de auto hoort, welke olie er gebruikt mag worden in de motor van de auto. Want naast verschillende viscositeiten zijn er ook nog verschillende oliesoorten. Waaronder synthetische olie.

Synthetische olie worden met name gebruikt in moderne automotoren die tot hoge prestaties in staat zijn. Een dergelijke olie is vaak ook zeer dun. Echter, dat is niet het grootste probleem. Het gevaar schuilt 'm in de reinigende werking van synthetische olie. Wanneer een synthetische olie dan ook gebruikt wordt in een oudere automotor, dan kan de synthetische olie door zijn reinigende werking zelfs schade veroorzaken aan de oude motor, door vuil in de motor dat door de synthetische olie wordt losgeweekt.

Kijk dus nogmaals goed wat voor een olie in de motor van je auto gebruikt mag worden.

Om olie bij te vullen, draai je de olievuldop, die zich op de bovenkant van de motor zit, los. Plaats, om knoeien te voorkomen, een trechter in het olievulgat. En vul vervolgens de benodigde hoeveelheid olie bij.

Wacht vervolgens enkele minuten om de olie de kans te geven naar het laagste punt in de motor te lopen. En controleer het oliepeil vervolgens opnieuw. Het oliepeil van de motor zou nu juist moeten zijn.

Hoe vaak je olie moet peilen hangt sterk af van: of de motor olie verbruikt of lekt en hoeveel. Wanneer je een auto net in je bezit hebt, dan is het in het begin verstandig in ieder geval één keer in de week de olie te peilen.

Na dit een aantal weken gedaan te hebben, kun je aardig inschatten of en hoeveel olie de motor verbruikt.

Peil in ieder geval de olie voor je een lange rit gaat maken en nadat je een lange rit gemaakt hebt. En wanneer de motor hard moet werken. Bijvoorbeeld tijdens de vakantie waarbij je vol beladen vele snelwegkilometers achtereen maakt. Dit zijn namelijk de, overigens volstrekt normale, momenten dat de motor meer olie verbruikt dan normaal.

Olie peilen tijdens een lange rit waarbij de olie goed warm is, kan ook prima. Doordat de olie goed heet is, wordt de olie dunner en zal dan ook eerder teruggevloeid zijn naar het laagste punt in de motor. Je hoeft dan ook niet eerst te wachten tot de motor is volledig is afgekoeld. Een kwartiertje wachten nadat je de motor hebt afgezet is voldoende.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen