Ruitenwissers vervangen, wanneer en hoe doe je dat?

versleten ruitenwissers moeten vervangen worden

Ruitenwissers zijn een belangrijk onderdeel op iedere auto. Want ze houden de voorruit schoon. Zodat we in alle omstandigheden in ieder geval nog iets kunnen zien. Tenminste, dat is de bedoeling.

Maar ruitenwissers slijten door het gebruik of raken beschadigd. Bijvoorbeeld wanneer ze vastgevroren zitten op de voorruit en we trekken ze los. Er lijkt weinig aan de hand wanneer we ze losgetrokken hebben, maar het wisrubber van het ruitenwisserblad kan dan toch beschadigd geraakt zijn.

Wanneer moet je ruitenwissers vervangen?

Ook uitdroging van het rubber kan ervoor zorgen dat de ruitenwissers hun werk niet heel goed meer doen. Het wissen van de ruiten gaat dan vaak gepaard met een hoop gepiep, maar echt schoon en droog worden de ruiten niet meer.

Tijdens een wasbeurt wordt vaak vergeten de ruitenwisserbladen ook even schoon te maken. Veel automobilisten rijden hun auto door de wasstraat wanneer deze aan een wasbeurt toe is. Echter, van de wasstraat worden je ruitenwisserbladen niet echt schoon.

Vaak houd je ruitenwisserbladen al in een stuk betere conditie wanneer je met het ruitendoekje dat je bij veel wasstraten krijgt, ook even je ruitenwissers schoonmaakt.

Echter, wanneer ruitenwissers zich al met het nodige kabaal over je voorruit bewegen, maar de voorruit niet echt schoonmaken, dan zijn ze vrijwel zeker aan vervanging toe.

Weerhoud jezelf er overigens van door te rijden met versleten ruitenwissers. Want naast dat versleten ruitenwissers je ruit niet goed schoonhouden, kunnen ze ook zorgen voor beschadigingen aan je voorruit.

Welke ruitenwissers heb je nodig en hoe vervang je ze?

Ruitenwisserbladen zijn er in allerlei soorten en maten. En dus kun je ook voor jouw auto niet zomaar even een paar ruitenwissers uit een schap pakken. Want het is erg belangrijk de juiste maat ruitenwissers op je auto te monteren.

Voor nieuwe ruitenwissers kun je terecht bij de automaterialenzaak, winkels voor auto accessoires zoals Halfords en bij veel bouwmarkten. Maar uiteraard ook bij de dealer van jouw merk auto kun je terecht voor een nieuwe set ruitenwissers.

Op de verpakking van ruitenwissers staat meestal voor welke automerken en types de ruitenwissers in de verpakking geschikt zijn. Dat maakt het meestal eenvoudig om de juiste ruitenwissers voor jouw auto uit te zoeken.

Maar het kan voorkomen dat jouw auto en/of type auto niet op de verpakkingen van ruitenwissers voorkomt. In dat geval heb je twee mogelijkheden:

  1. Naar de dealer van jouw automerk rijden voor een paar nieuwe ruitenwissers.
  2. Of een ruitenwisser van je auto afhalen en deze naast de nieuwe voorhanden zijnde ruitenwissers houden om op deze manier achter de juiste maat te komen.

Het probleem met de tweede mogelijkheid is vaak, dat je op deze manier wellicht de juiste maat ruitenwisserblad vindt, maar vaak niet het juiste plastic verbindingsstukje dat het ruitenwisserblad met de ruitenwisserarm verbindt.

Dat betekent in dat geval dat je heel zuinig moet zijn op de plastic verbindingsstukjes die nu de ruitenwisserbladen en de ruitenwisserarmen met elkaar verbinden.

Wanneer je de ruitenwisser van de voorruit afhaalt en als het ware rechtop zet, dan zul je kunnen zien dat het uiteinde van de metalen ruitenwisserarm rondgebogen is, en dat daar het plastic verbindingstuk ingeschoven zit, samen met de ruitenwisser.

een nieuw ruitenwisserblad monteren

Tevens zul je een uitsparing ontdekken in het einde van het omgebogen deel van de ruitenwisserarm waarin een het lipje van het plastic verbindingstukje geklikt zit.

Door dit lipje naar binnen te duwen en de ruitenwisser, en daarmee ook het plastic verbindingsstukje, uit het rondgebogen deel van de ruitenwisserarm te schuiven, verwijder je de ruitenwisser.

Slim is ruitenwisserbladen altijd één voor één te vervangen. Zodat je, wanneer je onverhoopt even niet meer weet hoe het precies zat, altijd even naar de nog gemonteerde ruitenwisser kan kijken om de juiste montagewijze te achterhalen.

Let bij het eruit schuiven goed op hoe het plastic verbindingsstukje in het rondgebogen deel geschoven zat en tevens hoe het verbindingsstukje precies op de ruitenwisser zit.

Klik vervolgens eerst het plastic verbindingsstukje op de nieuwe ruitenwisser en schuif dan het geheel weer terug in het rondgebogen deel van de ruitenwisserarm, totdat je een klik hoort. Hetgeen betekent dat het lipje weer in de uitsparing schiet. Een klik die aangeeft dat het nieuwe ruitenwisserblad goed gemonteerd zit.

Wat als nieuwe ruitenwissers de voorruit niet goed wissen?

Als het goed is zullen de nieuwe ruitenwissers de vooruit weer netjes schoon en droog houden. Echter, het kan voorkomen dat na montage van nieuwe ruitenwissers, het wissen van de ruiten nog steeds niet echt goed gaat.

Dit kan komen omdat de ruitenwissers te hard tegen de ruit worden aangedrukt of juist niet hard genoeg tegen de ruit worden gedrukt.

Wanneer de ruitenwissers op normale rijsnelheid niet hard genoeg tegen de ruit worden gedrukt, dan zal het rubber van de ruitenwisser heel soepeltjes en geluidloos over de ruit bewegen, maar blijven er desondanks nog steeds strepen en waterresten op de ruit achter. Dit los je op door de ruitenwisserarm voorzichtig een stukje naar de voorruit toe te buigen.

Echter, wanneer het wissen van de ruiten met een hoop herrie en trillen van de ruitenwissers gepaard gaat, dan drukken de ruitenwissers juist te hard op de ruit. In dat geval moet je de ruitenwisserarmen voorzichtig een stukje van de ruit af buigen.

Met het vervangen van de ruitenwissers en ervoor zorgen dat de ruitenwissers tevens met de juiste druk op de voorruit staan, zullen de nieuwe ruitenwissers weer vele kilometers je voorruit schoon en droog houden.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen