Je wilt een klassieker kopen?

een klassieker kopen is meer een emotionele dan een verstandelijke aangelegenheid

Een klassieker kopen doe je doorgaans omdat gek bent op een bepaald type auto. Vaak is er bij het kopen van een klassieker dan ook weinig sprake van praktische overwegingen. Die auto is mooi, je bent er gek van en je wilt gewoon zelf een exemplaar bezitten. Maar probeer wel je gezonde verstand te blijven gebruiken.

Zodra je serieus gaat overwegen om een klassieker te kopen doe je er verstandig aan nu alvast wat gezond wantrouwen bij jezelf te kweken. Het kopen van een klassieker is bij uitstek de manier om in het bezit te komen van de welbekende kat in zak, de bodemloze put ofwel de grootste miskoop die je van je leven gedaan hebt. Ga bij het kopen van een klassieker dan ook niet over één nacht ijs.

Leg contact met liefhebbers van de klassieker van je voorkeur

De beste manier om je voor te bereiden op het kopen van een klassieker is spreken met andere liefhebbers. Liefhebbers van velen merken en typen klassieke auto's vind je doorgaans op oldtimer beurzen en bij de merkenclubs van deze auto's.

Bekende voorbeelden van beurzen waar veel liefhebbers van klassieke auto's bij elkaar komen zijn de klassiekerbeurzen die georganiseerd worden in het Autotron te Rosmalen en de Vehikel oldtimerbeurs in de IJsselhallen in Zwolle.

Ook worden door het hele land met regelmaat evenementen georganiseerd door clubs van een bepaald merk auto of van auto's uit een bepaald land. Dit fenomeen doet zich met name voor bij liefhebbers van Engelse -en Italiaanse klassieke auto's.

Een zoektocht op internet met behulp van Google waarbij je zoekt op de klassieke auto van je voorkeur met de toevoeging: club, zal je ongetwijfeld gegevens verschaffen over clubs van je favoriete auto. Verstandig is eens een clubdag te bezoeken en te praten met andere liefhebbers.

Wat je moet weten over je favoriete klassieker

Het beste bereid je jezelf op het kopen van een klassieker voor, door je met name goed te laten informeren over de gebreken die bekend zijn bij dat type auto.

Tevens is het verstandig jezelf te laten informeren over de verkrijgbaarheid van onderdelen. Waar je specialisten kunt vinden die je kunnen helpen met het verhelpen van gebreken. En welke lieden of bedrijven je het best kunt mijden.

Al deze informatie is ongetwijfeld te verkrijgen via de club van je favoriete oldtimer. Het is daarom niet onverstandig al lid te worden van een club voordat je een klassieker koopt.

Een miskoop is snel gedaan. En kan er voor zorgen dat de liefde voor de auto al snel bekoelt. Zeker wanneer onvoorziene problemen zich op blijven stapelen en er geen einde aan lijkt te komen.

Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te kunnen bedenken dat een auto van tenminste 25 jaar oud zelden vrij is van gebreken. Tenzij de auto zeer recent volledig en vakkundig is gerestaureerd. Dan is het fijn te weten wat je ongeveer te wachten kan staan als je een bepaalde klassieker koopt.

Ga je voor een restauratie object of voor een gerestaureerd exemplaar?

Voor menigeen is het een droom om zelf een klassieke auto te restaureren. Een prachtig streven dat enorm veel voldoening geeft zodra je de auto na maanden of misschien zelfs wel jaren van bloed, zweet en tranen voor het eerst de openbare weg op stuurt.

Echter, veruit de meesten onderschatten de hoeveelheid werk en de moeite die gedaan moet worden om een auto te restaureren. Wanneer je een restauratie object gaat bekijken, denk je een redelijke inschatting te kunnen maken van de staat van de auto, de hoeveel benodigde tijd en de nodige financiën.

De praktijk wijst echter vaak uit dat je nog niet eens de helft hebt gezien van hetgeen er daadwerkelijk aan de auto mankeert.

De echte tegenvallers komen doorgaans pas wanneer de auto gedemonteerd wordt. De schijnbaar onophoudelijke stroom tegenvallers tijdens het demonteren van de auto, zijn er geregeld de oorzaak van dat een restauratieproject in de hoek van een werkplaats verdwijnt en daar ook blijft.

Een klassieker kopen om er vooral plezier van te hebben wordt bereikt middels het kopen van een gerestaureerd exemplaar. Met het kopen van een gerestaureerde klassieke auto kun je niet alleen direct plezier hebben van de auto, maar ben je uiteindelijk ook nog eens goedkoper uit dan wanneer je zelf een klassieker gaat restaureren.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren