Een youngtimer kopen voor dagelijks gebruik

de BMW E30 is een uiterst betrouwbare youngtimer

Vooralsnog is een youngtimer vooral een auto die je steeds minder gaat zien in het straatbeeld. Waardoor je, naarmate de auto ouder wordt, in een steeds uniekere auto gaat rijden. En dat kan bijzonder leuk zijn.

Bovendien koop je een youngtimer voor relatief weinig geld. Want veel youngtimers waren nieuw relatief duur. Echter, wanneer een youngtimer nu nog in een goede staat verkeert, koop je zonder meer veel auto voor weinig geld.

Voor wie is het youngtimer rijden geschikt?

Een youngtimer is met name geschikt voor automobilisten die zich graag willen onderscheiden. En die niet veel ophebben met de zoveelste '13 in een dozijn' auto waar geen lol aan te beleven valt.

Een youngtimer rijder is vaak een autoliefhebber die meer in een auto ziet dan alleen een vervoermiddel dat 'm 's morgens slaperig naar zijn werkt brengt en 'm aan het einde van de middag weer moe thuisbrengt.

Iemand die een youngtimer rijdt kan nog in vervoering raken van het karakter van een auto. Of van het geluid dat de motor produceert zodra het gaspedaal stevig wordt ingedrukt.

Verder onderscheidt de youngtimerrijder zich van de oldtimerrijder op een belangrijk punt. De youngtimerrijder gebruikt zijn auto om mee te rijden. Hetgeen betekent dat de gemiddelde youngtimer niet binnen zal blijven als het regent. En niet zo gekoesterd zal worden als de gemiddelde oldtimer.

Als eigenaar van een youngtimer zul je er alleen wel rekening mee moeten houden dat het bezitten en rijden van een youngtimer je doorgaans meer zal kosten aan onderhoud en reparaties dan een nieuwere auto.

Want een youngtimer moet niet alleen frequenter naar de garage, maar er zullen gemiddeld genomen tevens meer reparaties verricht moeten worden.

Tenslotte rijd je in een auto van minimaal 15 jaar oud. En dan kunnen er nu eenmaal wel eens dingen stuk gaan, die bij een jongere auto zeer zeker nog niet stuk zullen gaan.

Wanneer wel een youngtimer kopen en wanneer niet?

Aan een youngtimer kopen zou je dan ook alleen verstandig doen, wanneer je per jaar niet al teveel kilometers rijdt. Dat wil zeggen, ergens tussen de 10.000 en de 15.000 kilometer per jaar. Maar liever minder.

Daarmee blijven de kosten van het onderhoud aan de youngtimer nog te overzien. En blijft de waarde van de youngtimer grotendeels behouden. Want een youngtimer met een hoge kilometerstand is voor veel liefhebbers minder aantrekkelijk dan een auto met een lage kilometerstand.

Wanneer je een auto maar weinig gebruikt, dan vind je het doorgaans ook minder erg om de auto meerdere dagen kwijt te zijn voor onderhoud en reparatie. Want dat kan je namelijk als eigenaar van een youngtimer nog wel eens overkomen.

Doorgaans zijn onderdelen voor youngtimers nog wel te verkrijgen. Echter, bijna niemand heeft ze nog voor het grijpen op het schap liggen. Onderdelen zullen dan ook nog wel eens speciaal besteld moeten worden. En daar kan soms nog wel eens wat tijd overheen gaan. Zeker wanneer het een specifiek onderdeel is voor dat type auto.

Tevens moet je er rekening mee houden dat autodealers vaak liever geen oudere auto's in onderhoud hebben. Omdat de duur van het onderhoud aan een oudere auto moeilijker in te plannen valt dan het onderhoud aan een auto van slechts een jaar of wat oud.

Bovendien zijn jonge monteurs vaak niet of niet goed genoeg thuis in de techniek van de oudere auto. Waardoor ze minimaal langer bezig met de auto dan zou hoeven. En waardoor jij aanzienlijk meer gaat betalen voor het onderhoud.

Met andere woorden: de autodealer is vaak niet het beste adres om naartoe te gaan met je youngtimer. Beter is om op zoek te gaan naar een specialist en liefhebber van jouw type auto.

Vooral omdat juist deze mensen precies de nukken kennen van jouw auto. En daardoor eventuele problemen veel sneller boven water zullen hebben en opgelost hebben.

Dat betekent echter tevens vaak, dat de garage voor jouw auto niet echt om de hoek is. En dat er wat georganiseerd moet worden om je auto bij de garage te krijgen en 'm weer op te halen.

Het voorgaande geeft een groot aantal punten die je in overweging zult moeten nemen, om te bepalen of een youngtimer rijden wel iets voor je gaat zijn.

Een youngtimer kopen kan vandaag gebeurt zijn. Maar als de youngtimer eenmaal voor je deur staat en je moet er dan achter komen dat het voor jou eigenlijk niets is voor dagelijks gebruik, dan zal de lol je doorgaans snel vergaan. En dat was nou juist net niet de bedoeling.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren