De geschiedenis van de auto

de T ford is de eerste in massa geproduceerde auto in de geschiedenis

Het voertuig dat wij auto noemen heet officieel automobiel. Het woord 'automobiel' betekent zoveel als: zelf bewegen. Ooit is dit veelal vierwielig voertuig bedacht om twee tot zes personen inclusief bagage te kunnen vervoeren over land. Inmiddels kent de auto een rijke geschiedenis.

Het eerste gedocumenteerde voertuig dat aan de definitie van het automobiel voldeed werd ontworpen door Nicholas Joseph Cugnot en gebouwd door M. Brezin in 1769. Een tweede exemplaar werd gebouwd in 1770. Het voertuig woog 4000 kilo en haalde een maximum snelheid van 2 mijl per uur.

Er was één vervelend gebrek. Het voertuig had namelijk de neiging om te kieperen in een bocht tenzij een kanon als extra ballast op de achterkant van het voertuig werd aangebracht. Dit automobielachtige voertuig werd vooral gebruikt om kanonnen door de stad Parijs te vervoeren.

Het duurde tot 1908 voordat het automobiel, in de vorm van de Ford model T, een redelijk betrouwbaar en betaalbaar vervoermiddel werd voor de burger. De Amerikaan Henry Ford ontwierp de T-ford. Het was de eerste auto die niet meer helemaal met de hand en op speciale bestelling werd gemaakt, maar in serie op de lopende band werd gebouwd.

Dat betekent dat de auto onderdeel voor onderdeel op een lopende band in elkaar gezet wordt, waarbij elke arbeider steeds dezelfde onderdelen op elke volgende auto monteert.

Deze bouwwijze betekende het einde van de hoge autoprijzen. De oorspronkelijke prijs van de T-Ford was rond de 850 dollar, wat nog te hoog was voor de meeste Amerikanen. Maar door de steeds snellere en eenvoudige productie daalde de prijs langzamerhand tot 260 dollar in het jaar 1925.

Daarmee konden grote groepen Amerikanen zo'n auto betalen en begon de massa-motorisering in Amerika. Een bekende uitspraak van Henry Ford was: "Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black".

In Europa reden in de jaren 20 en 30 alleen rijke mensen in auto's. Pas in de jaren dertig waren het ondermeer Fiat, Citroen en Austin die aan goedkope auto's voor iedereen begonnen te ontwikkelen. Maar het waren de Duitsers die nog voor de tweede wereldoorlog begon een auto ontwierpen en fabriceerden die in Europa voor elke burger betaalbaar zou zijn.

De auto werd ontworpen door Ferdinand Porsche en kreeg de naam Volkswagen Kever. Tot op de dag van vandaag is deze auto nog steeds niet volledig uit ons straatbeeld verdwenen. Omdat vele liefhebbers van dit stukje autogeschiedenis hun eigendom koesteren. De eerste Kever rolde in 1937 van de band.

de Volkswagen kever is de eerste in massa geproduceerde auto in Europa

Andere auto's die belangrijke mijlpalen vormden in de geschiedenis van auto zijn: De Citroën 2CV, beter bekent als 'De eend', de Morris en Austin Mini en de Landrover.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren