Welke klassieker kopen: kies de auto die bij je past

welke klassieker kopen? klassiekertentoonstelling helpt

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dus welke klassieker kopen het beste zou zijn, is dan ook lastig te zeggen. Maar wellicht zou je het kopen van een klassieker juist helemaal niet met je verstand moeten willen doen.

Want de liefde voor een auto laat zich vaak, net als de liefde voor een vrouw, slecht beschrijven. Jij kwam haar tegen en zij was het gewoon. En precies dat overkomt menig man ook met een klassieker.

Waarom koopt iemand een klassieker?

De redenen waarom men een klassieker koopt, kunnen heel divers zijn. Het kan heel eenvoudig zo zijn dat een bepaalde auto gewoon heel erg mooi gevonden wordt. En puur om deze reden gekocht wordt.

Het kan echter ook zijn dat er een bepaald jeugdsentiment aan het kopen van een klassieker ten grondslag ligt. Opa had bijvoorbeeld vroeger zo'n auto. En op zondag ging je met opa en oma een stukje rijden met die auto.

Of toen je jong was zou je die auto, die nu inmiddels een klassieker is, graag gehad willen hebben. Maar toen kon je 'm niet betalen. En nu wel. Dus neem je nu de kans waar om zo'n auto te bezitten.

Ook kan het zo zijn dat een bepaalde auto uit een bepaalde film of televisieserie in je jeugd een onvergetelijke indruk op je maakte. Op een dag kom je precies die auto ergens tegen en blijkt dat je nu de kans hebt om er zelf één te bezitten. Een kans die je uiteraard met beide handen aangrijpt.

Tevens is er een groep mensen die klassiekers kopen als investering. Sparen levert tenslotte weinig op. En ook de huizenprijzen zijn dramatisch gezakt. Maar bijzondere klassiekers staan vandaag de dag nog steeds te boek als een prima investering. Omdat sommige klassiekers nog steeds ieder jaar serieus meer waard worden. Met name auto's waarvan er maar heel weinig gemaakt zijn.

En dan is er ook nog een groep mensen die een klassieker rijdt, omdat ze niet warm lopen voor moderne auto's en gewoon graag in iets rondrijden waar niet iedereen in rondrijdt.

Onder welke groep klassiekerliefhebbers jij jezelf ook schaart, iedere klassiekerliefhebber heeft iets gemeen. De liefde voor een auto op leeftijd. En die leeftijd van de auto maakt niet iedereen en niet iedere omstandigheid even geschikt voor een klassieke auto.

Waarom je geen klassieker zou moeten kopen

Het maakt zelfs niet iedereen geschikt voor het bezit van een bepaalde klassieker. Engelse klassiekers zijn er bijvoorbeeld berucht om dat er om de haverklap wat aan mankeert. Echter, de echte liefhebber van een Engelse klassieker vindt nu juist dat onderdeel van de charme van een Engelse auto.

Het zou echter heel goed kunnen zijn dat jij daar juist helemaal niet tegen kan. Dat maakt jou als persoon dan ook ongeschikt voor het bezitten van een Engelse klassieker. Gewoonweg omdat je er dan niet het plezier van hebt dat je zou moeten hebben van een klassieker.

Daar je een klassieker puur voor je plezier zou moeten hebben, moet je dat absoluut niet door wat dan ook in de weg laten staan.

Welke klassieker je zou moeten kopen hangt ook deels af van de ruimte die je ervoor hebt. Waarbij het uiteraard een verschil maakt of je een gerestaureerd exemplaar gaan kopen of een exemplaar wat je nog moet restaureren.

Het is sowieso verstandig een klassieker te kopen waar je zelf onderdak voor hebt. Met een klassieker rijd je doorgaans niet iedere dag. En op de dagen dat je er niet mee rijdt, is het wel een must dat je 'm droog kan stallen. Omdat anders de staat van je klassieker wel eens achteruit zou kunnen hollen.

Geen enkele auto wordt beter van lange periodes stilstaan. Een klassieker zeker niet en al helemaal niet als hij buiten moet staan.

Wanneer je een klassieker zelf wilt gaan restaureren dan heb je daar gemiddeld genomen 2,5 keer de ruimte voor nodig die de auto normaal gesproken in beslag zou nemen. Want naast de auto, moeten de gedemonteerde onderdelen er kunnen staan. En daarnaast moet er nog ruimte overblijven voor een werkbank en de gereedschappen die je nodig hebt.

Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer je een huis hebt met daarbij een garage geschikt om een middenklasser in te stallen, het geen goed idee zou zijn om in die garage een klassieke Land Rover te gaan restaureren.

Voorts kost een klassieker altijd veel meer geld dan je in gedachten had. En dan praten we in veel gevallen al snel over duizenden Euro's.

Want menig klassieker wordt zonder veel voorbereiding gekocht. En dan mag echt van geluk gesproken worden wanneer je ondanks de slechte voorbereiding een goed exemplaar in handen krijgt.

Vaak komen na de aankoop al snel onvoorziene problemen aan het licht, die vervolgens uiteraard gerepareerd moeten worden voordat er van de auto genoten kan gaan worden.

Je ziet, op de vraag 'Welke klassieker je zou moeten kopen' is geen eenduidig antwoord te geven. Want naast je eigen voorkeuren voor een klassieker, hangt ook veel af van de omstandigheden waarin je het kopen van een klassieker overweegt.

Daarnaast zijn ook jouw eigen sleutelvaardigheden een belangrijke factor. Want als je een klassieker wilt rijden, dan kan het heel erg prettig zijn als je in staat bent in ieder geval de eenvoudiger reparaties zelf te verrichten.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren