Wat is een youngtimer auto?

edereen kent de oldtimer. Maar wat is nou weer een youngtimer? Een youngtimer is een auto tussen de 15 en de 30 jaar oud, die mogelijk in de toekomst de klassiekerstatus, danwel oldtimerstatus zal gaan krijgen.

Dit betekent onder meer dat de youngtimer in de toekomst wel eens meer waard zou kunnen worden. Mits de eigenaar de auto in goede conditie houdt. En er uiteraard niet al teveel kilometers mee rijdt. Want zelfs aan een auto van uitstekende bouwkwaliteit valt af te zien wanneer er meer dan 300.000 kilometers mee gereden zijn.

Of een auto uiteindelijk ooit een klassieker wordt, hangt van een aantal dingen af. Onder andere of de auto iets bijdraagt aan de historie van de auto. Bijvoorbeeld omdat het een bijzondere uitvoering was. Echter, ook een auto die tot in lengte van dagen een grote schare liefhebbers heeft, zal een klassieker worden.

Betekent youngtimer rijden betaalbaar autorijden?

Niet iedere auto van 15 jaar oud is nog een goede auto te noemen. Vele auto's zijn na 15 jaar nog rijdbaar, maar het mooie is er dan toch vaak wel af. Bij de groep auto's van 20 jaar en ouder wordt dat nog minder. En de meeste auto's bereiken de leeftijd van 30 jaar niet eens.

Er zijn echter merken die de tand des tijds prima lijken te kunnen doorstaan, zoals:

  • Audi
  • BMW
  • Volkswagen
  • Mercedes
  • Volvo
  • Saab

Maar zelfs al zien auto's van deze merken er vaak nog zondermeer prima uit en verraden ze hun leeftijd nauwelijks, dan nog betekent het niet altijd dat ze vrij zijn van gebreken.

En gebreken verhelpen kost bij een oude auto vaak meer dan bij een nieuwe auto. Ten eerste omdat de benodigde onderdelen vaak minder goed voorradig zijn. En ten tweede omdat bouten, moeren en onderdelen die al 20 jaar of meer aan een auto hebben vastgezeten, zich soms maar moeilijk laten losmaken en demonteren. Hetgeen meer uren werk betekent voor de monteur.

De aanschafprijs van een youngtimer is overigens vaak zeer aangenaam te noemen. En wanneer je zuinig bent op je youngtimer, dan zal de waarde van de auto niet veel meer dalen. En wellicht zelfs gaan stijgen, naarmate de auto richting de 30 jaar gaat.

Zelfs al ben je zelf handig, dan nog is het altijd verstandig te gaan zoeken naar een youngtimer die niet al teveel kilometers gereden heeft, die schadevrij is en waarvan de onderhoudshistorie bekend is. En die daarmee doorgaans in een uitstekende staat verkeert.

Je kunt dan veelal voor een budget van rond de 5000 Euro een schitterend mooie auto rijden, die je steeds minder vaak zult zien en waar je nog jaren plezier van kunt hebben.

En wanneer je een eigen bedrijf hebt en niet al te veel kilometers hoeft te maken voor je zaak, dan zou het zakelijk rijden van een youngtimer wel eens voordelig uit kunnen pakken voor je. Omdat je voor een auto van 15 jaar of ouder maar bijtelling hoeft de betalen over de dagwaarde van de auto. En niet over de cataloguswaarde.

Staar je als ondernemer overigens niet blind op dit punt. Omdat dit doorgaans alleen voordelig uitpakt wanneer je weinig kilometers rijdt. Want een youngtimer verbruikt gemiddeld genomen niet alleen meer brandstof dan een jongere auto. Maar tevens moet een youngtimer aanzienlijk vaker naar de garage voor onderhoud.

Bovendien zijn onderdelen voor youngtimers wel eens wat lastiger te verkrijgen, waardoor het kan voorkomen dat bij reparatie van je auto, het langer kan duren voordat je de auto weer tot je beschikking hebt.

Een pluspuntje is dan weer dat je bij sommige verzekeringsmaatschappijen je youngtimer goedkoop kunt verzekeren wanneer je deze als tweede auto hebt.

Een club van liefhebbers

Wanneer er veel liefhebbers zijn van een bepaald merk en type auto, dan ontstaat vroeg of laat vaak een club van liefhebbers. Zeker op internet is het makkelijk om een forum aan te maken waarop liefhebbers hun ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen helpen met het oplossen van problemen. Voor veel merken en typen auto's vind je dan ook dergelijke forums waar liefhebbers zich verzamelen.

Ook zien we dat er bijeenkomsten en beurzen worden georganiseerd. Niet langer alleen voor oldtimers en klassiekers, maar ook voor youngtimers. Een mooi voorbeeld daarvan is het youngtimer event, dat eens per jaar op het DRU industriepark in Ulft wordt georganiseerd.

Door in je vrije tijd iets te doen met andere liefhebbers van youngtimers, wordt je auto al snel meer dan maar een vervoermiddel. Het wordt een bezit waar je het nodige plezier aan beleeft.

Hoe leuk dat ook kan zijn, verlies nooit uit het oog dat een auto van 15 jaar of ouder, gewoon een oude auto is en blijft. Een auto waar sneller een storing aan kan zijn dan aan een nieuwe auto. En tevens een auto, hoe luxe dan ook voor zijn tijd, die veel minder comfortabel rijdt dan de gemiddelde auto die nu op de markt is.

Wat is dan samengevat een youngtimer auto? Een youngtimer is niet alleen een auto die 15 jaar of ouder is. Maar een youngtimer zou tevens een auto moeten zijn die je bezit uit liefhebberij. En niet omdat het lekker goedkoop autorijden is. Want nogmaals. Dan zou je wel eens bedrogen uit kunnen komen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen