Een tweedehands auto kopen van een particulier

Een tweedehands auto kopen van een particulier is een manier om een tweedehands auto te kopen. Veel particulieren verkopen hun auto zelf. Waar vroeger vooral de Telegraaf van zaterdag een bekende plek was waar de particulier zijn auto te koop aanbood, vinden we nu de meeste tweedehands auto's op websites als marktplaats.nl en speurders.nl.

Het voordeel van een auto kopen van een particulier is, dat de prijs veelal een stuk lager is dan wanneer je dezelfde auto zou kopen bij een merk dealer of een autobedrijf.

Het prijsvoordeel zit 'm vooral in het feit dat, wanneer je een gebruikte auto gaat kopen van een particulier, je geen garantie hebt op de auto. Dat betekent ondermeer dat je zelf goed moet opletten om een kat in de zak te voorkomen, als je op deze manier een tweedehands auto gaat kopen.

Vijf vragen die je de huidige eigenaar zeker moet stellen

  • Heeft de auto schade gehad?
  • Is de onderhoudshistorie van de auto bekend?
  • Hoe lang is de auto nog APK goedgekeurd?
  • Hoe lang heb je de auto zelf gehad?
  • Waarom verkoop je de auto?

Deze vragen kun je het beste al stellen zodra je de eigenaar van de auto belt om een afspraak te maken om de auto te komen bekijken. Wanneer deze vijf vragen niet naar tevredenheid beantwoord worden, kun je jezelf de tijd besparen om de auto te gaan bekijken.

Deze vijf vragen geven je namelijk een goed idee van de staat van de auto. En hoe de huidige eigenaar met zijn of haar auto is omgegaan. Wanneer de huidige eigenaar de auto bijvoorbeeld vijf jaar in zijn bezit heeft gehad, in die vijf jaar de auto altijd netjes op tijd naar de garage heeft gebracht voor onderhoud en de moeite neemt de auto voor de verkoop van een verse APK te laten voorzien, dan is de kans groot dat je interesse hebt in een auto waar je nog jaren plezier van kunt hebben.

Anders wordt het wanneer je een gebruikte auto wilt kopen van een particulier die de auto maar enkele maanden heeft gehad, de APK binnen een paar maanden verloopt en wazig is over de onderhoudshistorie van de auto.

In zo'n geval is het vaak beter de auto te laten staan. Misschien wordt de auto aangeboden voor een interessante prijs, maar dan nog. Achterstallig onderhoud en gebreken aan een auto verhelpen kan je zomaar enkele duizenden euro's kosten. En zelfs al valt het mee, dan was je vaak goedkoper uit geweest wanneer je een gebruikte auto had gekocht die al in goede staat was.

Waarop letten bij het kopen van een gebruikte auto

Wanneer je een tweedehands auto koopt van iemand heeft diegene meldingsplicht. Hetgeen betekent dat deze man of vrouw de plicht heeft het je te melden wanneer er iets aan de auto mankeert. Maar je kent vast ook de verhalen en weet dat met regelmaat toch het één en het ander niet gemeld wordt.

Enerzijds omdat de eigenaar van de auto bijvoorbeeld bang is zijn auto niet te verkopen. Anderzijds omdat de huidige eigenaar niet van het gebrek op de hoogte is.

Jij als koper van de auto hebt controle plicht. Je dient de gebruikte auto die je wilt kopen goed te bekijken. Daarom is het stellen van gerichte vragen ook belangrijk om een goede indruk te krijgen van de staat waarin de auto verkeert.

Zodra je een auto gaat bekijken, kun je eenvoudig controleren of de huidige eigenaar je de waarheid heeft verteld. Vraag de huidige eigenaar om het kenteken van de auto. Meestal zit hier ook het APK keuringsrapport bijgesloten.

Op het keuringsrapport kun je zien tot wanneer de auto APK is gekeurd. Op de kentekenpapieren kun je het exacte bouwjaar van de auto zien en wanneer de auto in het bezit is gekomen van de huidige eigenaar.

De onderhoudshistorie van de auto kan worden aangetoond door het onderhoudsboekje dat bij de auto hoort. Hierin wordt door de garage ingevuld wanneer en bij welke kilometerstanden de auto onderhoud heeft gehad.

Vergelijk de kilometerstand van de laatste beurt in het boekje, met de kilometerstand op de teller om te zien wanneer de auto voor het laatst onderhoud heeft gehad. Het verschil tussen de kilometerstanden mag niet groter zijn dan het aantal kilometers tussen twee beurten. Wanneer dit wel het geval is, heb je een onderhandelingspunt waarbij je ervan uit kunt gaan dat een onderhoudsbeurt al snel tussen de zevenhonderd en de duizend euro kost.

Vraag om de onderhoudshistorie

Bij oudere auto's kan dit boekje wel eens missen. De huidige eigenaar zou dan de onderhoudshistorie moeten kunnen aantonen doormiddel van garage rekeningen. Wanneer de onderhoudshistorie doormiddel van garage rekeningen wordt aangetoond let dan goed op data en kilometerstanden.

Wanneer de huidige eigenaar geen garagerekeningen ter inzage heeft, vraag dan bij welke garage de auto in onderhoud is geweest. Wanneer de auto daar vaker voor onderhoud is geweest, kan de garagehouder je ook inzage geven in de onderhoudshistorie. Als de onderhoudshistorie van een auto niet aantoonbaar is, dan kun je ervan uitgaan dat de auto weinig tot geen onderhoud heeft gehad.

Slechte auto's die na enkele jaren gebruik al beginnen te roesten en andere gebreken vertonen vormen inmiddels een uitzondering. De moderne auto is goed voor jarenlang rijplezier. Ook een hoge kilometerstand hoeft niet echt zorgwekkend te zijn.

Tegenwoordig kan een auto alleen gaan roesten en in slechte staat gaan verkeren door schade, achterstallig onderhoud en een onbehoorlijk rijgedrag.

Maar wanneer een auto schadevrij is, goed is onderhouden en er netjes mee is gereden dan kun je nog veel plezier hebben van een tweedehands auto die je van plan bent te kopen van een particulier.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren