Zo kom je aan de goedkoopste autoverzekering voor een tweedehands auto

Voor een autoverzekering voor je tweedehands auto wil je zeker niet teveel betalen. Want we hopen allemaal dat we nooit gebruik hoeven gaan maken van deze schadeverzekering voor de auto. Maar je bent wel verplicht om verzekerd te zijn. Dus ga je uiteraard op zoek naar de goedkoopste autoverzekering. Zeker voor de oudere tweedehands auto.

Hoe goedkoop je autoverzekering uiteindelijk wordt, is van een aantal dingen afhankelijk. Maar de belangrijkste punten zijn: je leeftijd, je schadevrije jaren en de leeftijd en nieuwwaarde van de auto.

Zo houd je je autoverzekering goedkoop

Aan twee dingen uit dit rijtje punten kun je niets veranderen. Dat zijn je leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Dus als je 18 jaar bent en net je rijbewijs hebt, dan ga je voor eenzelfde auto een stuk meer verzekeringspremie betalen dan iemand die 40 jaar is en 20 schadevrije jaren heeft. Dat kan zomaar honderden Euro's verzekeringspremie per jaar schelen.

Vandaar dat jonge mensen hun auto nog wel eens laten verzekeren door hun ouders. Waarom dat niet heel slim is, lees je hier.

Wanneer je jong bent en net je rijbewijs hebt is het slimmer te bekijken wat je per maand aan verzekeringspremie kan betalen en daar een auto bij te zoeken. Dit kun je heel simpel doen via Marktplaats.nl. Bij iedere auto die op Marktplaats te koop staat, wordt een knop weergeven via welke je de verzekeringspremie voor de betreffende auto kunt laten berekenen.

Wanneer we als voorbeeld een BMW 5-serie nemen en daar een Peugeot 106 tegenover zetten, dan kun je zien dat de kleine Peugeot zomaar 400 Euro per jaar goedkoper WA te verzekeren is dan de dikke BMW.

Welke autoverzekering moet ik hebben?

We hebben de term al even laten vallen: WA verzekering. Ofwel de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Dit is hoe je voor de wet je auto minimaal verzekerd moet hebben. Met een WA verzekering ben je gedekt voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Schade aan je eigen auto is bij deze vorm van verzekeren niet gedekt. Daardoor is deze verzekering wel de goedkoopste autoverzekering.

Een stapje daarboven vinden we de WA+ Beperkt Casco verzekering. Deze verzekering dekt niet alleen ruitschade, maar ook schade door diefstal, inbraak, brand, storm en natuur. Bovendien is je auto dan tevens verzekerd wanneer iemand je auto beschadigt en zich niet meldt. En tevens tegen vandalisme.

De duurste autoverzekering is de WA+ Volledig Casco (All Risk) verzekering. Bij deze verzekering is ook de schade aan je eigen auto gedekt wanneer jij een aanrijding veroorzaakt.

In het kort komt het erop neer dat wanneer je tweedehands auto ouder is dan 10 jaar, je moet gaan kijken wat de dagwaarde van de auto nog is. Want wanneer de dagwaarde nog slechts enkele duizenden Euro's is, dan heeft de auto All Risk verzekeren weinig zin. Bij een beetje aanrijding heb je namelijk al snel voor enkele duizenden Euro's schade aan je auto.

Maar je zal door je verzekeringsmaatschappij nooit meer uitgekeerd krijgen dan de dagwaarde van je auto. Verstandig is dan ook om een oudere tweedehands auto alleen WA te verzekeren.

Echter, wanneer je geld geleend hebt om een jongere tweedehands auto te kopen, dan is verstandig om de auto wat beter te verzekeren. Zodat je bij een mogelijk flinke aanrijding of door diefstal niet met een schuld blijft zitten voor een auto die je niet meer hebt.

Zodra je veel snelwegkilometers rijdt, dan neemt de kans op schade aan je voorruit flink toe. Een steen die bijvoorbeeld uit de band van een vrachtwagen geslingerd wordt, kan zomaar een flinke ster in je voorruit tot gevolg hebben. Dan zou het wel fijn zijn als je daarvoor verzekerd bent.

Eigenlijk kun je alleen de goedkoopste autoverzekering bemachtigen, wanneer je bewust kiest voor een kleine, zo oud mogelijke auto die een lage nieuwwaarde heeft. Daarmee bespaar je veruit het meest op je autoverzekering.

Maar uiteraard helpt het ook als je via websites als independer.nl autoverzekeringen gaat vergelijken. En alleen verzekert wat je echt nodig hebt. Dit is de manier als je al een auto hebt en voor deze auto een zo goedkoop mogelijke autoverzekering wilt hebben.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen